CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Adli yıl açılışına hükümeti temsilen kimsenin katılmamasını eleştirdi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Bir devlete hukuk devleti olma niteliğini bizzat hukuk devleti ilkesi, hukukun üstünlüğü ilkesi kazandırır. Hukukun üstünlüğü ilkesi herkesi bağlar. Yönetimi bağlar, yönetenleri bağlar, yargıçları bağlar, vatandaşları bağlar” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 1 Eylül tarihinin Dünya Barış Günü olduğunu hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kargaşanın olduğu bir bölgede olduğunu ifade etti. Türkiye’nin izleyeceği politikanın önemine değinen Hamzaçebi, şunları dedi:
"Bugün Başbakanlık koltuğuna oturmuş olan Sayın Davutoğlu döneminde izlenmiş olan dış politika Türkiye’yi bölgesinde barışın aktörü olmaktan çıkarmıştır. Bugün 85. günündeyiz. Irak’ta IŞİD tarafından kaçırılmış olan konsolosluk görevlilerimiz hala rehin durumdadır, onların hayatından endişe etmekteyiz. Dışişleri Bakanı, Başbakan olurken arkasında enkaz bırakmıştır. Bu enkaz sonucunda Başbakanlık koltuğuna oturmuştur. Ama dönüp geriye bakmamaktadır. Dönüp geriye baktığımızda Türkiye’nin başarısız bir dış politika izlediği ve bölgesinde barışın aktörü olmaktan çıktığı görülecektir.”
Adli yıl açılışına hükümeti temsilen kimsenin katılmamasını eleştiren Hamzaçebi, şunları kaydetti:
“1 Eylül hükümet programını okunacak olan hükümet; Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla adli yıl açılış törenine katılmamıştır. Bir devlete hukuk devleti olma niteliğini bizzat hukuk devleti ilkesi, hukukun üstünlüğü ilkesi kazandırır. Hukukun üstünlüğü ilkesi herkesi bağlar. Yönetimi bağlar, yönetenleri bağlar, yargıçları bağlar, vatandaşları bağlar. Hukukun üstünlüğü uyarınca yönetimi yöneten hükümete hükmeden hukukun kendisidir.”
Doğru ve adil işler yapmanın önemine değinen Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın bugün yargıya savaş açtığını savundu. Hamzaçebi, Davutoğlu’nun saydam bir kişi olduğunu iddia ederek, “Davutoğlu bir gölge gibi, ona baktığınızda kendisini değil, arkasındaki Erdoğan’ı görüyorsunuz. Elinde ‘Stratejik Derinlik’ adını verdiği kırık dökük bir oyuncağı da var. Davutoğlu iradesini Erdoğan’ın ellerine vermiştir” diye konuştu.
Türkiye’nin dinlenmesi iddialarına yönelik olarak ise Hamzaçebi, şunları ifade etti:
“Türkiye’nin her şeyi dinlenmiş. Enerji politikasını yürütenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu bu dinlemeler karşısında hiç ses etmeyecekler mi?”
Paralel yapıya yönelik düzenlenen operasyonla ilgili olarak ise Hamzaçebi, “Hedeflenen 17 Aralık operasyonunu yapan kurumları, kişileri korkutmaktır. 17 Aralık operasyonunun intikamı alınmaktadır. Asıl ortada bir gerçeklik vardır. O hükümet ölmüştür” dedi.
(İHA)