CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın Kanun Hükmünde Kararnamelerle ilgili yaptığı açıklamaları eleştirerek, "Anayasa Mahkemesi’ndeki hukuki süreci beklemesini tavsiye ederim” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın Kanun Hükmünde Kararnamelere ilişkin yaptığı açıklamalara cevap verdi. Gök, Olağanüstü Hal kararnamelerin Olağanüstü Hal’in konusunun, sınırlarının, çerçevesinin süresini aşmayacak şekilde çıkarılmasına ve kanunla ilgili düzenlemeler yapılamayacağına ilişkin 1990 yılında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararları hatırlatarak, “Biz bu çalışmalarımızda Kanun Hükmünde Kararnameleri Anayasa Mahkemesi’ne götürürken, Anayasa Mahkemesi’nin koyduğu kurallar çerçevesinde yapıyoruz. Bu kararlarda Anayasa Mahkemesi, Olağanüstü Hal döneminde çıkartılan kararnamelerin kapsamını, Olağanüstü Hal’i kapsayıp kapsamadığını, süresinden sonra uygulanıp uygulanmadığını, kanunla düzenlenmiş bir konu varsa bunun Kanun Hükmündeki Kararnamelere konu edilemeyeceğini iddia edilmesini, dava açılması üzerine bunları incelemiş, Olağanüstü Hal’in konusu ve amacını aşan konuları iptal etmiştir” ifadelerini kullandı.

"CHP CİDDİ BİR HAZIRLIK YAPTI"
Gök, “Yapmış olduğumuz hukuki başvurunun değerlendirileceği yer Anayasa Mahkemesi’dir. Anayasa Mahkemesi’nin önüne giden bir konuda Cumhuriyet Halk Partisi ciddi bir hazırlık yapmıştır, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını esas alarak bu çalışmasını yapmıştır. Sayın Semih Yalcın keşke kendisi beni arasaydı, bu konuda kendilerini bilgilendirir, Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararlarını kendisine verir ve kamuoyuna yanlış bilgi vermesini önlerdik. Ayrıca Sayın Semih Yalçın’ın açıklaması dün MHP Grup Başkanvekili Sayın Erkan Akçay’ın konuşmasını tekzip eder niteliktedir. Dün Sayın Erkan Akçay yaptığı basın toplantısında çıkartılacak Kanun Hükmünde Kararnamelerin kanunlarla değiştirilemeyeceğini, bunları kapsayamayacağını belirtmiştir. Dolayısıyla Milliyetçi Hareket Partisi sözcüleri arasında bir berraklık yoktur. Biz hukuk devletinden ayrılmayacağız. Hukukilik denetimini Anayasa Mahkemesi aşıldığı her ortamda yapar. Anayasa Mahkemesi’nin öngörmüş olduğu kurallarda Olağanüstü Hal ile ilgili düzenlemeleri düzenleyen Anayasamızın 121. maddesinin 2. fıkrası kararnamelerin gerekli olduğu konularda çıkartılacağına amirdir. Gerekli olmayan konuları Anayasa Mahkemesi inceleyebilir. Böyle gereksiz polemiği başlatan Sayın Semih Yalçın’a öncelikli olarak bu kararları okumasını, dünkü grup başkanvekilinin Kanun Hükmünde Kararnamelerle kanunların değiştirilmeyeceği beyanını dikkate almasını ve özellikle de Anayasa Mahkemesi’ndeki hukuki süreci beklemesini tavsiye ederim” dedi.
FETÖ ile mücadelenin sulandırıldığını söyleyen Gök, kamuoyunda büyük mağduriyetler oluştuğunu savundu.
(İHA)