Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP’nin anayasa görüşmelerine, liderler zirvesine çağrılmamasını doğru bulmadıklarını söyledi.
Özel, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Özel, Meclis’in kapatılmasını eleştirerek, “Bu Meclis niye kapalıdır? Sorulacak başka soru varsa, Gaziantep’te hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yasını tuttuğumuz şu günlerde, geçen sene IŞİD Suruç’a saldırdığında Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdık, AKP, MHP birlikte IŞİD terörünü araştırmayı reddettiniz. Bugün sorulacak başka soru, Ankara Gar katliamından sonra terörü dört parti birlikte araştıralım diye verilen önergeleri neden reddettiniz” ifadelerini kullandı.
Dış politika ile ilgili gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Özel, “IŞİD’e sınır komşusu olduktan sonra IŞİD’i sınırdan atmaya çalışıyoruz. Kobani ve Afron kantonlarının birleşmesinden ulusal çıkarlarımız zarar göreceği için obüslerle uzun menzilli atışlar yapmak suretiyle buna engel olunmaya çalışılmıyor. Bugün gelinen noktada dönüp dolaşıp Numan Kurtulmuş’un ’Başımıza ne geldiyse hatalı Suriye politikasından geldi’ tespitinin altına imza atmak lazım” şeklinde konuştu.
Dış politikada yanlışın Suriye’de barışa tehdit olduğunu ifade eden Özel, bazı grupları desteklemenin Türkiye’nin dış politikasına yardım etmeyeceğini ifade etti. Özel, HDP’nin zirveye çağrılmamasına ilişkin olarak, “6 milyon oy almış, Meclis’te grubu bulunan bir partinin, anayasa görüşmelerine, liderler zirvesine çağrılmamasını tekzip edilmemesini doğru bulmuyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi hükümetin bu hareketini doğru olarak değerlendirmemektedir. Orada yok sayılan bir parti değil, o partiye oy verenlerin iradeleri olur” dedi.
Başbakan’ın sözlerine ilişkin soruya ise Özel, “Bizim saraydan talimat alma gibi bir durumumuz yok. İkincisi saraydaki o toplantıda HSYK konusunda bir mini anayasa paketi değişikliği Sayın Genel Başkanımız tarafından ifade edilmiş, diğer liderler tarafından kabul edilmiş” şeklinde konuştu.
(İHA)