Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye tarihinin en alçak darbe teşebbüslerinden biri olan 15 Temmuz girişiminin Türk milletinin, emniyet güçlerinin, siyaset ve medya mensuplarının cesur duruşu yanında kara gün dostlarının desteğiyle boşa çıkarıldığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı vesilesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya bir mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türkü’nü adanın eşit ve ortak sahibi olarak hürriyetine kavuşturan Barış Harekâtı’nın 42’nci yıl dönümü vesilesiyle zat-ı devletlerini ve şahsınızda tüm Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramı’nı en kalbi dileklerimle kutluyorum. Kıbrıs Türkü’nün geleceğini teminat altına alan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılarak Kıbrıslı Türk kardeşlerimle birlikte olma imkânını maalesef bulamayacağım. Bu anlamlı ve özel günde düzenlenecek törenlere beni temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga iştirak edecektir. Kıbrıs Türk halkı, yıllardır verdiği hak ve hürriyet mücadelesinde, baskılara boyun eğmeyeceğini, özgürlük ve bağımsızlığını koruyacağını, meşru haklarından hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya ispat etmiştir. Kıbrıs Türkü’nün kararlı mücadelesinde her zaman yanında olan ana vatan Türkiye, 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen Barış Harekâtı’yla tesis edilen barış, istikrar ve huzurun güvencesi olmaya devam edecektir. Müzakere sürecinin en kısa zamanda adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşması yönünde liderliğinizde Kıbrıs Türk tarafının sergilediği yapıcı ve kararlı çabaları destekliyoruz. Türkiye, BM ile işbirliği içerisinde samimiyetle sarf ettiğiniz bu çabalara yönelik desteğini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürecek; tarihi ve ahdi sorumlulukları çerçevesinde Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edecektir.

ADADA KALICI ÇÖZÜM İÇİN...
Adada kalıcı bir çözüm için her iki tarafın da irade ve kararlılık göstermesi şarttır. Rumların da Türk tarafı gibi samimiyetle çaba sarf etmesi halinde elli yılı aşkın bir zamandır süren bu meselenin çözüme kavuşması, böylelikle sadece adada değil tüm Doğu Akdeniz’de işbirliği, güvenlik ve refah ortamının hâkim olması mümkün olabilecektir. Geçmişte yaşanan zorluk ve acılara, bugün hala maruz kaldığı haksızlıklara rağmen Kıbrıs Türkü, özgürlüğüne sahip çıkmayı bilmiştir. Kıbrıs Türkü’nün verdiği eşitlik ve özgürlük mücadelesinin en somut eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün hepimiz için gurur kaynağıdır. Kıbrıs Türk halkının kendi ayakları üzerinde geleceğe güvenle bakması ve yeni nesillere müreffeh bir gelecek bırakabilmesi ortak arzu ve çabamızdır. Bu süreçte Türkiye, her koşulda sizlerin yanında olacaktır. Bu düşüncelerle bir kez daha Barış ve Özgürlük Bayramınızı tebrik ediyor, kurtuluş mücadelesinde canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükran ve saygıyla yâd ediyorum. Ayrıca bu vesileyle Türkiye’nin birlik, beraberlik ve bağımsızlığına yönelik 15 Temmuz darbe girişiminin ilk anlarından itibaren açık ve net bir şekilde milli iradeden, meşru hükümetten ve demokrasiden yana tavır koyan Kıbrıslı kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.

DARBE GİRİŞİMİ
Ülke tarihimizin en alçak darbe teşebbüslerinden biri olan bu hain eylem, milletimizin, emniyet güçlerimizin, siyaset ve medya mensuplarımızın cesur duruşu yanında, sizin gibi kara gün dostlarımızın desteğiyle boşa çıkarılmıştır. Şahsım ve tüm Türkiye adına zat-ı alilerinin nezdinde Kıbrıslı kardeşlerime en derin selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramınız kutlu olsun.”
(İHA)