Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak ilk kez yeni yasama yılının açılışında Meclis’e hitap etti. Erdoğan’ın gündeminde ise paralel yapı ve bölgede yaşanan gelişmeler vardı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 24. Dönem 5. Yasama Yılı, törenle açıldı. Genel Kurula hitap eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, geçen yasama yılında Meclis’in yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin çevresinde yaşanan sorunlara değinen ve ülkedeki huzur ortamının devamını dileyen Çiçek, “Ülkemiz, kan ve ateş çemberi içinde huzurlu bir sığınaktır” dedi.
Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye geldi. Erdoğan, vesayet altındaki siyaset anlayışının yeni Türkiye anlayışına denk düşmeyen bir anlayış olduğunu söyledi. “Nasıl ki millet, kendisi için vasi ve veli kabul etmiyorsa, siyasetin de vesayetten kendisini tamamen kurtarması artık kaçınılmaz bir gereklilik halini almıştır” ifadelerini kullanan Erdoğan, millete ve ülkeye ait her meselenin çözüm yerinin TBMM olduğunu belirtti.
Sorunlara siyasetin dışında çözüm aramanın milli iradeye karşı hürmetsizlik olduğunu kaydeden Erdoğan, “Şiddetin, silahların, güç odaklarının vesayetinde bir siyaset anlayışı, yeni Türkiye istikametine denk düşmeyen bir siyaset anlayışıdır. Siyaset, en az bu millet kadar cesur ve yürekli olmalı, üzerindeki tüm baskıları tüm vesayet mekanizmalarını mutlaka bertaraf etmelidir. Millete ve ülkeye ait her meselenin çözüm yeri TBMM’dir, çözüm aracı siyasettir. Sorunlara siyasetin dışında, Meclisin dışında çözüm aramak milli iradeye karşı apaçık bir hürmetsizliktir” diye konuştu.

PARALEL YAPI VE HSYK SEÇİMLERİ
Paralel yapıyı hedef Alan Cumhurbaşkanı, üstü kapalı olarak HSYK seçimlerine de değindi. Erdoğan, "Paralel yapı tipik bir vesayet girişimidir, siyaset buna izin vermez. Eminim ki yargı mensupları, yargıyı teslim alma girişimlerine dur diyeceklerdir" dedi.
Erdoğan’ın gündeminde bölgede yaşanan gelişmeler de ve tezkere de vardı. Erdoğan’ın Özal’ın Körfez Krizi dönemindeki politikasının ne kadar isabetli olduğunun anlaşıldığını, tezkereye bu kapsamda bakılması gerektiğini söyledi.
(İHA)