Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimini nasıl öğrendiğiyle ilgili, "Yakın korumalarımızdan ve vatandaştan öğrendik. Eşimizden, dostumuzdan öğrendik. Bize ondan önceki bu konudaki tehdidin boyutu ve neler olduğu konusunda herhangi bir bilgi gelmiş değil" dedi.
FETÖ mensupları tarafından 15 Temmuz tarihinde helikopterler ve savaş uçakları ile bombalanan ve 50 polisin şehit düştüğü Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ile birlikte incelemelerde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazını da Şehitler Camii’nde kıldı. Başbakan Yıldırım, incelemeleri esnasında yetkililerden bilgi aldıktan sonra Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda görevli özel harekat polislerine taziyelerini iletti. Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda şehit olan polislerin Güneydoğu’da terörle mücadele görevlerini tamamladıktan sonra Ankara’ya dönen polisler olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Bulunduğumuz yerde FETÖ terör örgütü mensupları, asker kılığındaki teröristlerin buradan ülkenin, milletin bağımsızlığına, milli iradesine karşı başlatılan hain girişimi sona erdirmek için hazırlık yapan, merkeze inmeye çalışan 43 tane yiğidimizi attıkları bomba ile şehit ettiler. Az önce baktığımız bir çukurda bir helikopter enkaz haline geldi, bir yakın tankı yok oldu, orada da 7 kardeşimizi şehit verdik. Burada toplam 50 şehidimiz vardı. Yiğit kardeşlerimizi şehit verdik. Bu arkadaşlarımızın hazin bir öyküsü oldu. Birkaç gün önce Güneydoğu’da bölücü terör örgütüne karşı mücadelelerini yapmış ve buraya intikal etmiş arkadaşlarımızdı. Onlar Türk milletinin kalbinde taht kurmuşlardır. Bugün hain darbe girişiminin bertaraf edilmesi onların bu kahramanlıkları sayesinde mümkün olmuştur. Polis teşkilatımızda görev yapan polislerimiz, özel harekatçılarımız, hepsini alnından teker teker öpüyorum. Onlar bizim yiğitlerimizdir, onlar Türkiye’nin bekası için canlarını ortaya koyan yiğitlerdir, onların başındaki başkanlarına da acil şifalar diliyorum” dedi.

“TEHLİKE BİTMİŞ DEĞİLDİR”
“Şu manzaraya bir bakın, burası Suriye değil, Filistin değil, burası Ankara’nın kalbi ve vatandaşın dişinden tırnağından artırarak verdiği paralarla alınan uçaklar yine bu ülkenin görevi için bu milletin huzuru için çalışan polis kardeşlerimin üzerine acımazsızca saldırılıyor” açıklamasında bulunan Yıldırım, bütün vatandaşların bunu görmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, “Bu örgütün ne kadar cinnet noktasına geldiğini, ne kadar insanlıktan çıktığını gösteren bundan açık bir delil daha olamaz. Bize ‘delil delil’ diye ipe un serenlere Türk milleti adına bunu söylüyorum. Bundan daha büyük delil var mı? Kendi halkını havadan ve karadan tarayan, uçaklarla bomba yağdıran bu canilerin arkasında artık durmaktan vazgeçin. Milletimizin her şeyden önce ülkemize, Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımızın çağrısına kulak vererek meydanlara inmeniz ve darbeci bozuntularına gözünü kırpmadan karşı koymalı. Polis teşkilatlarımız çok sınırlı imkanları ile orantısız güce karşı hayatlarını feda ederek sonuna kadar direnmişler ve sonunda Genelkurmay Karargahı, MİT Müsteşarlığı, Meclis, havaalanları, bütün kritik yapıları kurtarmak için canla başla çalışmışlar ve sonunda muvaffak olunmuştur. Tehlike bitmiş değildir. Vatandaşımız tedirgin olmasın, vatandaşın huzuru, güveni sağlanmıştır. Zayıfta olsa intikam duygusu ile yenilmişlik duygusu ile harekete geçmeye çalışan çılgınlar olabilir. Buna karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Zaman zaman sosyal medyada bilgi kirliliği yapılıyor. Bunun maksatlı bir iş olduğunu göz ardı etmeyelim. İnsanları korkuya sevk edip başka bir kalkışma planlarını yapmak için fırsat kollayanlar olabilir. İtibar edeceğiniz şey resmi görevlilerin açıklamalarıdır. Valilerimiz, bakanlarımız, bizim yaptığımız açıklamalar ve Cumhurbaşkanımızın yapacağı açıklamalardır. Dün gece yarısı Cumhurbaşkanımız gerekli açıklamaları yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Tekrar başımız sağ olsun, şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize ve ülkemize büyük hizmetler verdiler” diye konuştu.

“TÜRKİYE İNTİKAM İLE HAREKET ETMEZ”
Bu dönemde yargının da çok iyi çalıştığının altını çizen Başbakan Yıldırım, “Hemen bu kalkışma içinde bulunan darbeci bozuntularını teker teker topladık, adaletin eline teslim ettik. Türkiye intikam ile hareket etmez. Onların yaptığını yapmaz. İntikam yerine adaletle davranılacak ama dökülen hiçbir kan hesapsız kalmayacak. Yapanlar mutlaka teker teker adaletin önüne çıkartılacaklar, hak ettikleri en ağır cezaları alacaklar. Vatandaşlarımız lütfen sakin olsun, hükümetimiz, kurumlarımız olaya hakimdir. Herhangi bir provokasyonlara meydan vermeyelim, akşamları demokrasi nöbetine birlik ve beraberlik içinde, parti görüş farkı ortaya koymadan devam edelim. 15 Temmuz Şehitler Günü olarak kabul edildi. Jandarma Genel Komutanlığı ile Beştepe Külliyesi arasındaki alan bu amaçla yeniden düzenlenecek. Maalesef bu hain yapılanma karargahlarından birisi Jandarma Genel Komutanlığı’ydı, hedef ise Külliyeydi. Orada şehitlerimiz var. Unutmak yeni felaketlerin habercisidir, unutmayacağız, unutturmayacağız. Türkiye’nin kardeşliğine ve istiklaline kalkışanlar her türlü şekilde en ağır cezayı alacaklardır. Türk medyası başarı ile bu sınavdan geçti. Darbecilerin hiçbir habere yer vermediler. Tavrını Türkiye’nin geleceği yönünde koydu. Milletimiz ve hükümetimiz adına teşekkür ediyoruz. Bu caminin imamı da sala okuyup geldikten sonra şehit edildi. Yabancı basın her zamanki gibi Haşhaşi örgütün etkisi altında kalarak bilgileri tek taraflı aktarmaya devam ediyor. Cümle alem biliyor ki bu alçakça bir darbe teşebbüsüdür ve büyük Türk milleti onun bağrından çıkardığı polis teşkilatı, vatanını seven gerçek askerleri gerekli mukavemeti göstermiş ve bu alçak girişimi başarısızlıkla sonuçlandırmıştır. Asker kılığı içindeki bu FETÖ’cü çetelerin, terör elemanlarını Silahlı Kuvvetlerimiz ve onun asil kurumsal yapısı ile karıştırmamamız lazım. Her kurumda yanlış yapılar olabilir, artık bugün temizlik günüdür. Bu temizlik en iyi şekilde yapılmaktadır. Bu şebekelerin tamamen devlet içinden temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Halkın gücü karşısında tankın gücü hiçbir şey yapamadı, iman gücü isyan gücünü yendi” şeklinde konuştu.

“BİZE ÖNCEDEN TEHDİDİN BOYUTU VE NE OLDUĞU KONUSUNDA HERHANGİ BİR BİLGİ GELMEDİ”
Darbe girişiminin başladığını 15 dakika sonra öğrendiğini söyleyen Yıldırım, “Yakın korumalarımızdan ve vatandaştan öğrendik. Eşimizden, dostumuzdan öğrendik. Bize ondan önceki bu konudaki tehdidin boyutu ve neler olduğu konusunda herhangi bir bilgi gelmiş değil. Madem bu kamuoyuna açık hale geldi, bende bunları söyleyeyim. Şuanda önemi olan şey biz bertaraf ettiğimiz bu belanın tekrar dönüp dolaşıp bir tehdit olmaması için ne lazımsa onu yapıyoruz. Türkiye bir hukuk devleti, intikam ile değil adalet ile hareket edeceğiz. Titiz çalışmalarla bu yapı içinde yer almış bu yapı adına devlete karşı suç işlemiş olanlar bizim hedefimizdir. Masum vatandaşlarımızın böyle bir muameleye tabi olması söz konusu değil. Bu terör örgütünün sözde başı bugün çıkmış bu işe ’ahmaklık’ diyor, ’bu millet ne diye sokağa çıktı’ diyor. Abuk sabuk bir takım beyanlarda bulunmaya devam ediyor. Ancak bu işin sürdürülebilir bir yanı yok, gereken neyse yapılacak. Şuanda öncelikli konumuz en ufak bir tereddüt kalmadan bütün noktalarda halkın güvenliğini tesis edecek tedbirleri almak, kurumları yeni baştan elden geçirmek ve kontrol etmek. Bu olayın yaşanmasında meydana gelen kurumsal veya kişisel zafiyetlere de bakılacak. Cumhurbaşkanımız olayın başlangıcını söyledi, bizde söyledik, önemli olan bizim haberimiz olduktan sonra ne yaptığımızdır. Orada yaşanan hataları, zafiyetleri değil de ondan sonraki işler nedir, onun sonucu da ortadadır. Hain örgüt çökertilmiştir” ifadelerini kullandı.

“FIRSATI GANİMETE ÇEVİRMEK İSTEYEN SOYSUZLARA ASLA FIRSAT VERİLMEYECEK”
Terör örgütü mensuplarının darbe girişiminden sonuç alamayınca dedikodu yaymaya çalıştıklarını kaydeden Yıldırım, “Bugünlerde bu terör örgütü yaptığı marifetlerle sonuç alamayınca piyasada dedikodu yayıyorlar ‘şeker, benzin kalmadı’ diye. Bunlar akla ziyan şeylerdir, memlekette hiçbir şeyin sıkıntısı yoktur. Bulanık suda balık avlamaya çalışanlara sesleniyorum, öyle bir işe asla tevessül etmesinler, bunlarla ilgili gereken neyse yapılacaktır. Fırsatı ganimete çevirmek isteyen soysuzlara asla fırsat verilmeyecek” açıklamasında bulundu.
(İHA)