AK Parti Grup Başkanvekilleri, PDY terör örgütü mensupları tarafından 15 Temmuz tarihinde yapılan darbe kalkışmasının tüm yönleri ile araştırılması için Meclis Araştırması Önergesi verdi.
AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı, İlknur İnceöz, Bülent Turan ve Mehmet Muş’un imzası ile “15 Temmuz 2016 Cuma günü ülkemize, milletimize, milli iradeye, demokrasimize, ortak değerlerimize karşı organize, planlı ve kapsamlı bir terörist darbe girişimine kalkışılmıştır. TSK içindeki çeşitli kademelerdeki hücrelerin marifetiyle, milletin ve ülkenin korunması için kendilerine emanet edilmiş silahlarla bu kalkışmada bulunan teröristlerin ihanet girişimlerinin nedenleri ile böyle bir sürecin bir daha yaşanmaması için alınması gereken tedbirlerin araştırılması amacıyla Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması” önergesi TBMM Başkanlığına gönderildi.
Önergenin gerekçesinde TSK içine yerleşmiş terörist grubun kapsamlı bir şekilde girişimde bulunduğu belirtilirken, terörist grubun başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast olmak amacıyla korku ve panik oluşturmak için yol kesmeler, ulaşıma ve iletişime mani olma çalışmaları, sivil kesimlere karşı saldırılar, psikolojik etki oluşturmaya dönük Meclisi, millet iradesinin tecelligahını uçak ve helikopter ile bombalama ve ateş altına alma, devleti temsil eden ve terörist saldırıya karşı duracak stratejik güvenlik birimlerine karşı da silahlı, stratejik donanımlı girişimlerden oluşan planı yürürlüğe koyduğu belirtildi. Ayrıca, elde bulunan mevcut verilerin bir süredir Milli Güvenlik Belgelerinde ve hukuk zemininde Paralel Devlet Yapılanması terör örgütü olarak vurgulanan ve çeşitli tedbirler alınan yapının TSK içinde organize olmuş çete elemanlarının bu darbe girişimini gerçekleştirdiği istikametinde olduğu kaydedildi.
Meclisin, demokrasiye, mille iradesine ve onun temsilcisi olan kendisine yönelik bu darbe girişimini araştırması, baştan sona sürecin nasıl işlediği, kimlerin ne tür roller üstlendikleri, bu yapılanmanın nasıl organize olduğu gibi konularda bir komisyon kurarak konuyu bütün boyutları ile değerlendirmesinin önemli olduğu vurgulandı.
(İHA)