Başbakan Ahmet Davutoğlu, 15 Şubat 2016 tarihinde Ukrayna’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek.
Söz konusu ziyaret, Başbakan Davutoğlu’nun Başbakan sıfatıyla Ukrayna’ya gerçekleştireceği ilk ziyaret olacak. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, ziyaret kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodimir Groysman ve Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’un yanı sıra, Kırım Tatar Türklerinin lideri ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Ukrayna’daki Ahıska ve Gökoğuz (Gagauz) Türklerinin temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirecek. Davutoğlu, AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile de bir araya gelerek sahadaki son gelişmelere ilişkin gözlemleri değerlendirecek. Ayrıca, Ukrayna’da faaliyet gösteren bir grup işadamını da kabul edecek, ikili ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilebilmesine yönelik olarak işadamlarının ihtiyaç, beklenti ve görüşlerini dinleyecek.
Başbakan Davutoğlu, resmi muhatapları ile temaslarında önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesi öngörülen YDSK hazırlıkları ele alınacak, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konular gündeme gelecek.
Ziyaretle, Ukrayna ile mükemmel seviyedeki ikili ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi, son dönemdeki gelişmeler ışığında bölgesel konuların değerlendirilmesi, ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere, işbirliğinin daha da geliştirilmesi hedefleniyor.
Ziyaret vesilesiyle, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğin vurgulanacağı, Ukrayna makamları ve uluslararası kamuoyuna verilecek mesajlarla, Kırım’ın ve Kırım Tatarlarının insan hakları durumunun uluslararası gündemde tutulması yönündeki girişimler açısından da yararlı olacağı belirtildi.
Başbakan Davutoğlu’nun ziyaretinin, Rusya’nın, ılımlı muhalefeti hedef alan ve Suriye’deki çözüm girişimlerini sekteye uğratan hava operasyonları ile aynı döneme denk gelmekte olduğu kaydedilerek, PYD ve rejimin de desteğiyle Halep ve kuzeyindeki halkın geniş kitleler halinde Türkiye’ye sığınmasına sebebiyet verebilecek bu politikaların yanlışlığının tüm temaslarla uluslararası toplumla paylaşılmakta olduğu, karşı strateji ve eylem planlarının bir an evvel hayata geçirilmesi için çalışıldığı ifade edildi.
Ukrayna’daki temaslarda da, bu çerçevede, Rusya’nın Güney Kafkasya’da attığı tek taraflı adımlara uluslararası toplum tarafından yanıt verilememesinin Ukrayna’daki durumu tetiklediğine atıfla, Kırım’ın ilhakı karşısında yeterli karşılık verilememesinin Rusya’nın Suriye’deki hamlelerinin önünü açtığı noktasının işleneceği, ’Kırım’ın ilhakı ile Kırım Tatarlarının durumlarının uluslararası toplumun gündem maddeleri arasında geri plana düşmesinin kabul edilmeyeceğinin’ vurgulanacağı belirtildi.
(İHA)