Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır’da halka seslenirken, birlik ve beraberlik için, daha güçlü bir Türkiye için çözüm sürecine sahip çıkılması çağrısında bulundu.
AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı 5. Olağan Kongresi’nde halka seslenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinin başarıya ulaştırılması için gereken tüm çabaların gösterileceğini söyledi. Davutoğlu, birlik ve beraberliği bozmak için provokasyonlarda bulunanlara pirim verilmeyeceğini belirterek, “Çözüm süreci bir seçim kazanmak ya da kaybetmemek için açılan bir yol değildir. Çözüm süreci vatandaşlıkla buluşan kaderdaşlık sürecidir. Çözüm sürecine darbe vurmak isteyenlerin maskesi indirilsin. Asırlardır bir arada yaşayanları, bir arada tutmaya çalışırken birileri ayırmaya çalışıyor. Biz çözüm sürecini yerli milli bir proje olarak başlattık ve başarıya götüreceğiz. 30 yıldır bu ülkenin anaları acıyla ağladı. Biz bu kaderi değiştirmeye kararlıyız” dedi.

“GEÇMİŞTE BU MESELELERİ ÇÖZMEK İSTEYENLER HEP ENGELLERLE KARŞILAŞTI”
Geçmişte Türkiye’de kardeşi kardeşe kıranlara karşı çözüm üretmek isteyenlere birilerinin engel olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, kendilerinin tüm engellemelere rağmen bu süreci başarıya ulaştıracaklarını kaydetti. Davutoğlu, “Geçmişte ne zaman bu meseleler çözülmek istenmişse hep engellerle karşılaşılmıştır. 1993 yılında çözüm için uğraşılırken Eşref Bitlis şehit edildi sonra 33 asker şehit edildi. 2001’de Gaffar Okkan şehit edildi. 2009 yılında paralel çeteler devreye girdi. Mit müsteşarına kumpas kurdular. Biz yılmadık ve 2013’de çözüm sürecine yeni bir ivme kazandırdık. Tam da bu sırada Gezi provokasyonları yaparak çözüm sürecini durdurmak istediler. Ülkeyi karanlığa boğmak istediler. Ama biz bu yola kararlı çıkmış AK Parti neferleri olarak durmadık. 2013 Haziranında çözüm süreci yasasını çıkardık. AK Parti devir teslimi yaparken çözüm süreci bizim sürecimizdir her daim sahip çıkacağız dedik. Çözüm süreci mutlaka başarıya ulaşacak. Mutlaka analar ağlamayacak, gençler dağlarda karşı karşıya değil, barış sofralarında hep bir arada olacaklar” dedi.

“KOBANİ BAHANESİYLE ÜLKEYİ KARIŞTIRMAYA ÇALIŞTILAR”
Kobani olayları bahanesiyle birilerinin ülkeyi karıştırmaya çalıştığını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, buna da müsaade etmeyeceklerini dile getirdi. Davutoğlu, “6-7 Ekim Kobani olayları Kobani için çıkmadı. Provakasyonlar devreye girdi. 3 günde 197 bin Kobanili kardeşini sınırdan almış olan bu ülke Kobani’yi unutabilir mi? Kobani bize tarihin emanetidir onlara sahip çıkacağız. Kobani’ye nasıl sahip çıkmışsak, Halep’teki, bayır bucaktaki Türk’e, Hıristiyan’a da sahip çıkacağız. Kobani’yi bahane ederek şehirlerimizi yangın yerine çevirdiler. Çözüm sürecini provoke etmek istediler. Onlar tahrip edebilirler; biz inşa ederiz dedik ve 1 ay geçmeden hepsini yeniden inşa edildi. Bizim bütün milletimizi bağrımıza basan siyaset anlayışımız bu. Diyarbakır sokaklarının bir daha böyle yangın yerine çevrilmemesi için her türlü tedbiri alacağız. Kobani bahanesiyle çıkan olaylardan sonra çözüm süreci tekrar ivme kazandı. Bütün bir milletin malı olan çözüm süreci için herkesle görüşüyoruz. Bütün vatandaşlarımızın malı olan çözüm sürecine sahip çıkacağız. Sonra Cizre provokasyonu oldu ve kardeş kardeşe kırdırılmaya çalışıldı. Onlara da engel olacağız. Diyarbakır, çözüm sürecine sahip çıkacak mısınız? Diyarbakır’dan Konya’ya, Türkiye’nin her vilayetinde çözüm süreci olan ezeli ve ebedi kardeşliğine sahip çıkacak mısınız? İşte Diyarbakır bu, sevgi şehri, birlik şehri Diyarbakır bu" diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE 3 ÖNEMLİ ESAS
Başbakan Ahmet Davutoğlu çözüm sürecinde 3 önemli konuyu Diyarbakır’da açıkladı. "Çözüm süreci ile ilgili 3 esası dile getirmek istiyorum" diyen Başbakan Davutoğlu, “Birincisi çözüm sürecinin omurgası ortak tarihimizdir. Diyarbakır bunu çok iyi anlar. Güzel Türkçe’mizi güzel Kürtçe’miz ile kardeş kılmaya geldik. Buna çağdaş gibi görünen ama çağ dışı olan ulusalcılar karşı çıkıyor. İkincisi eşit vatandaşlık hakkı. Bunu sağlamak için bütün gücümüzle çalışacağız. Herkesin eşit haklara sahip olduğu özgür bir Türkiye. Üçüncüsü yeni bir Ortadoğu hedefliyoruz. Türk’ün, Kürt’ün, Arap’ın kardeş olduğu bir Ortadoğu hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

“HİLALİ BAYRAKTAN AYIRMAYA ÇALIŞTILAR”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“Türk, Kürt, Zaza yiğitler yine yan yana olacaklar. İnşallah bu ebedi kardeşlik daim kılınacak. İşte 28 Şubat’ta hilal İslam’ı temsil ediyorlar diye hilali, bayraktan kaldırmak isteyen Türk ulusalcılar çıktı. Bu al bayrak dünyada mazlumların tevhidin bayrağıdır. Bizler hilalin temsil ettiği İslam’ı temsil etmeye devam edeceğiz. Yeni bir Ortadoğu hedefliyoruz. Suriye’deki zalimlere karşı her yerde Türklerin, Kürtlerin ve Arapların oluşturduğu yeni bir Ortadoğu istiyoruz.”
(İHA)