Eski AK Parti İstanbul Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Burhan Kuzu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın partilerini kapatma çalışmaları iddialarına ilişkin açıklamalarına sert tepki verdi.
Kuzu, “HDP’nin Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün yine saçmalamış. Hakikaten olayları saptırma, yalan söyleme konusunda buradan kendisini 2015’in şampiyonu ilan ediyorum” dedi.
Burhan Kuzu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, partilerini kapatma hazırlığında bulunduğu ve bunun için özel bir hukuk bürosunda çalıştığı yönündeki iddialarını değerlendirdi. İstanbul’da bir programa katılan Kuzu, İhlas Haber Ajansı(İHA) muhabirinin konuya ilişkin sorularını değerlendirdi. Hakkındaki iddiaları sert bir dille yalanlayan Kuzu, Demirtaş’ı olayları saptırma ve yalan söyleme konusunda 2015’in şampiyonu ilan ettiğini açıkladı. Kuzu, “Benim güya özel hukuk bürom varmış orada da HDP’nin kapatılması için çalışıyormuşuz. Bir defa benim özel hukuk bürom hiç olmadı. Bunu bırakın hiç bürom yok. Bugünde yok dün de yoktu. Evvela bunun altını çizelim. Pişkin pişkin yalan söylüyor” dedi.

“BİRİNİN SUÇU VARSA, BAŞTA KENDİSİ OLMAK ÜZERE ELBETTE YARGILANMALI”
Kuzu, “İkinci husus, parti kapatmaya karşı olduğumu kaç kez televizyonlarda, hatta geçen haftalara dönük bakarsanız en az 7-8 kanalda çok net biçimde ve açık olarak canlı yayınlarda söyledim. HDP bakımından da öyle söyledim. Yani birinin suçu varsa, başta kendisi olmak üzere elbette bunlar yargılanmalı ve ceza da almalıdır. Bu işin başka bir boyutudur. Bunu gayet doğal olarak söylüyoruz” diye konuştu.

“PARTİ KAPATMAYI ZORLAŞTIRALIM DİYEN BENİM”
‘Parti kapatmayı zorlaştıralım diyen benim’ diyen Kuzu, “Başka bir husus, biz parti kapatmada 2010 yılında bir paket hazırladık. Anayasa değişikliği paketi ve referandumdan geçti. Bir defa o paket içerisinde parti kapatmayı zorlaştıran hüküm vardı. Ve o zaman HDP’ye, BDP’ye, milletvekillerini arayarak dedik ki; bakın bizim içimizde bazı arkadaşlarımız olumsuz oy verebilir. Dolayısıyla bu paketten düşebilir. Gelin sizin için de bu çok önemli. Bugüne kadar 5-6 partiniz kapatıldı. Siz de burada bulunun şu paketi geçirelim. Parti kapatmayı zorlaştıralım" şeklinde konuştu.

“BİZ SUÇ NOKTASINDA PARTİ KAPATMAYI MİLLETİN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ”
‘HDP Anayasa çerçevesinde kapatılmayı yüz bin kez hak etmiştir’ şeklinde konuşan Kuzu, “Biz suç noktasında parti kapatmayı milletin takdirine bırakıyoruz. Millet kapattı mı tam kapatıyor, dehlize attı mı bir daha da kimse çıkaramıyor. HDP’nin kapatılması konusunda kanaatim bakımından ben onu daha önce de söyledim. HDP Anayasa çerçevesinde kapatılmayı yüz bin kez hak etmiştir. Oluşması gereken şartları tamamen gerçekleştirmiştir. Bu ayrı bir konudur. Yani hukuk noktasında baktığımız zaman, milletlerarası hukukun, özellikle Avrupa hukukunun ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin kararlarında çok net olarak der ki; ‘bir partinin terör örgütüyle bağı varsa’, ‘o bağını açık açık ifade ediyorsa’, ‘bu ispatlanabiliyorsa, bu parti kapatılır’ der. Bu partide hepsi var. Şu saydıklarımı kamuoyunun takdirine sunuyorum. Şu şiddetle alakalı, örgütle bağı olma, PKK ile beraber olma ve suç işlemeye teşvik ve tahrik etme ile bölücülük gibi saydıklarımızın tamamı bir defa HDP’nin icraatlarında var. Ama buna rağmen biz diyoruz ki partilerin kapatılması olmasın ilgililer cezalandırılsın. Bu yüzden ortada büyük bir yalan olduğunu görüyoruz. Kamuoyu bunu biliyor” dedi.

“BUNLAR BİR LİDERE YAKIŞMIYOR, ZATEN LİDERLİĞİ DE TARTIŞILIR”
Suruç’ta meydana gelen bombalı saldırının da HDP tarafından saptırılmaya çalışıldığını belirten Kuzu, “Daha öncede biliyorsunuz Suruç olayını aynı şekilde saptırmak için benzer yollara gitti ve güya Sayın Cumhurbaşkanımıza bağlı bir gladyo yapılanması varmışta bununla orada gerçekleşmişti. Örtülü ödenekten para verilmiş gibi deli saçması, akla ziyan, hakikaten böyle bir yaklaşım içerisinde. Yine aynı şekilde benim üzerimden Sayın Cumhurbaşkanına aklı sıra bir takım laflar gönderme yolunu seçiyor. Bunlar bir lidere yakışmıyor, zaten liderliği de tartışılır. Eş Başkanlığa yakışır şeyler değil, bir partinin genel başkanı daha sorumlu davranmak zorundadır” şeklinde konuştu.

“PARTİ KAPATMA KONUSUNDA BİZİM TUTUMUMUZ BELLİDİR”
‘Ve söylediğim gibi parti kapatma konusunda bizim tutumumuz bellidir’ diyerek sözlerini sürdüren Kuzu, “Eskiden beri de çizgimiz bellidir. Biz parti kapatılmaya karşıyız, kaldı ki parti kapatma konusunda yetkili olan Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Hazırlığı yaparsa orası yapar. Anayasa mahkemesi de kararını verir. Tekrar ediyorum, bu kocaman bir yalandır. Ve tamamen tutarsa, atalım bakalım ne olur, ola ki bir seçimde kullanırız, nitekim farkındaysanız onu da söylüyor” dedi.
HDP’nin şişirme oylarla meclise girdiğini belirten Kuzu, “Bu millet sana 80 milletvekili verdi kıymetini bilmedin, şişirme oylarla oraya geldin. Evvela bu oyların yarısı emanet dedin ama onunda gereğini yapmadın. Yani evvela sen sorumlu davran. Durduk yere her sabah çıkıyor bir şeyler söylüyor. Bir yalan atıyor ve ne kadar tutarsa diye ama bunlara kimse inanmaz böyle şeylere” diyerek sözlerini noktaladı.
(İHA)