Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bazı uluslararası basın organlarında yer alan darbecilere yönelik kovuşturmalar hakkındaki bazı iddialara ilişkin, "Bu darbe teşebbüsünde bulunanlara destek vermek demektir" dedi.
Tanju Bilgiç’in Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamasında, “Türkiye 15 Temmuz günü Anayasal düzenine yönelik bir darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kalmıştır. Dost, müttefik ve ortaklarımız ile uluslararası örgütlerin böyle günlerde, ilkeli bir duruşla, ortak değerler zemininde Türk demokrasisinin yanında bizimle birlikte ve dayanışma içinde olduğunu görmekten memnuniyet duymaktayız. Ancak olmamış bir durum ve varsayımlar üzerinden Türkiye’nin darbecilere karşı almakta olduğu yasal tedbirler ve kovuşturmalar hakkında önyargılı ve kabul edilemez eleştirilerde bulunulabildiğini de maalesef görmekteyiz. Bu darbe teşebbüsünde bulunanlara destek vermek demektir” ifadeleri yer aldı.
Bilgiç’in, Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu vurguladığı açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Darbeciler demokratik, laik bir sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Anayasal Düzenine tecavüze yeltenmişlerdir. Darbe teşebbüsünün arkasında Fethullah Gülen Terör Örgütü bulunmaktadır. Vatandaşlarımıza kurşun sıkan, TBMM’ye ve diğer devlet kurumlarına Türk milletinin malı olan uçaklar, tanklar ve diğer ağır silahlarla saldıran söz konusu terör örgütüne yönelik olarak bağımsız yargı organlarınca uluslararası yükümlülüklerimize ve yürürlükteki mevzuatımıza uygun şekilde alınan tedbirlere rağmen, hukuk devleti ilkelerinin ihlal edilebileceğini ve siyasi muhaliflere karşı keyfi muameleler yapılabileceğini ima eden açıklamaları şiddetle kınıyor ve reddediyoruz.”
(İHA)