Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın açıklamalarına tepki göstererek, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin yoğunlaşarak sürdüğü bu dönemde, Yunanistan’dan yapıcı ve gerçekçi bir yaklaşım beklendiğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias tarafından 20 Temmuz 2016 tarihinde yapılan açıklamada, ülkemizde gerçekleşen darbe girişimine atıfta bulunularak, Ada’da geçerli garanti sisteminin kaldırılmasının ve Türk askerlerinin Ada’dan çekilmesinin Kıbrıs meselesinin çözümü için gerekli olduğu iddia edilmişti. Bakanlığımızca aynı gün yayınlanan açıklamada ise, menfur darbe girişimi sonrasında Yunanistan’ın ortaya çıkan durumdan faydalanmaya yönelik talihsiz açıklamalardan kaçınmasını, dostane komşuluk ilişkileriyle ve demokratik dayanışma ruhuyla hareket etmesini beklediğimiz belirtilmişti" ifadesi kullanıldı.
Bakan Kocias’ın Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde 2 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan açıklamasında aynı talihsiz yaklaşımını sürdürdüğünün görüldüğü ve bu durumun esefle karşılandığı vurgulanarak şöyle denildi:
"Bu vesileyle Yunanistan’ın 1963’te Ortaklık Devleti’nin yıkılmasına göz yumduğunu, 1974 yılında Ada’da gerçekleştirilmek istenen darbenin de Yunanistan cuntası tarafından desteklendiğini hatırlatmakta yarar görüyoruz. Sözkonusu darbenin akim bırakılması ise Türkiye’nin garanti sisteminden kaynaklanan müdahale hakkını kullanması sayesinde mümkün olmuştur. Türk milletinin büyük bir demokrasi mücadelesi vererek darbe girişimine engel olduğu ve Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin yoğunlaşarak sürdüğü bu dönemde garantör ülke Yunanistan’dan yapıcı ve gerçekçi bir yaklaşım benimsemesini bekliyoruz."
(İHA)