Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih’te katıldığı cenaze töreninde "idam isteriz" sloganları üzerine, "Demokrasilerde halkın talebi bir kenara konulamaz" dedi.
15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimi sırasında Vatan Caddesi’nde hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank’ın abisi Prof. Dr. İlhan Varank, Saraçhane’de çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden Ömer Cankatar (33), Yunus Emre Ezer, İbrahim Yılmaz ve Erkan Pala (54), Çengelköy’de vurulan Halil Kantarcı (36) ve geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden eski milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş için Fatih Camii’nde öğle namazını müteakip cenaze töreni düzenlendi.
Cenazeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Halka hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Birincisi kurucusu olduğum partimin kurucuları arasında olan değerli hocamız Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ı ebedi aleme uğurluyoruz. Bunun yanında yine 15 Temmuz şehitlerimiz var. Bu şehitlerimizi de peygamberlik makamından sonraki en yüce makama uğurluyoruz" dedi.
Paralel devlet yapılanması ile ilgili sert açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Ülkemizin birliğine, dirliğine, beraberliğine, milletimizin bütünlüğüne tahammül edemeyenlerin üst akıllardan aldıkları talimatla ne yazık ki devletimizi ele geçirme hareketi 15 Temmuz’da silahlı eyleme dönüşmüştür. Silahlı eyleme dönüştüğü zaman sadece milletimize yaptığımız bir çağrı ile ülkemizin dört bir yanından tüm vatandaşlarımızın icabet etmesi, meydanları gümbür gümbür doldurması ve ‘onların tankı topu varsa bizim de imanımız vardır’ diyerek karşılarında durdular. Bu genç kardeşlerimin tankların paletlerinin altında yatması sıradan bir olay değildir. Bunu yaptılar. Şu an itibariyle 161 şehidimiz var" ifadelerini kullandı.

"Demokrasilerde halkı talebi bir kenara konulamaz"
Erdoğan’ın sözleri vatandaşları "idam isteriz" sloganları ile kesildi. Bunun üzerine Erdoğan, "Demokrasilerde halkın talebi bir kenara konulamaz. Bu sizlerin bir hakkıdır. Bu hak özellikle anayasal olarak gerekli olan mercilerde değerlendirilmesi yapılır ve kararı da verilir. Kararlarımızı verirken bir düşündük bir verdik. Şimdi de aynı şekilde bizden gayet olumlu bir şekilde bu adımı atarız. Bizler intikamcı değiliz. En büyük intikam sahibi Allah’tır. Bu bakımdan sloganik değil attığımız her adımı düşünerek, ilimle, akılla, tecrübe ile birlikte atmamız lazım" şeklinde konuştu.

"Virüsleri temizleme dönemi devam edecek çünkü bu vücut metastaz yaptı"
FETÖ’nün yasama, yürütme ve yargı organını birbiri ile çatıştırmaya çalıştığını söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
"Bakınız şu anda dün itibariyle yargıyı eline geçirmiş olan bu örgüt şimdi teker teker dökülüyor. Şu anda yargı bunlardan binlercesini gözaltına almış durumda. HSYK üyelerine, Anayasa Mahkemesi üyelerine varıncaya kadar şu anda açığa alınıyorlar, gözaltına alınıyorlar ve tutuklanıyorlar. Bu olması gerekendi. Fakat yeterli mi değil. Şu anda silahlı kuvvetlerimizi ne yazık ki perişan eden bu örgüt, generallerinden tut en alt kademeye kadar şimdi onlar da tutuklanmaya başladılar. Yeterli mi değil. Devletin tüm kurumlarında bu virüsleri temizleme dönemi devam edecektir çünkü bu vücut metastaz yaptı. Maalesef kanser virüsü gibi bu devletin her yerini sardı. Biz bunları biliyoruz ve ilgili mercilere söyledik. Bu olayda ‘her olanda hayır vardır’ kelamınca şu anda şok farklı noktaya geldik. Şimdi kaçacakları bir yer yok. İnlerine gireceğiz demiştik şimdi tam manasıyla girdik. Şu anda Amerika’ya, batı ülkelerine, yazılı olarak Adalet Bakanlığımız kanalı ile, Dışişleri Bakanlığı kanalı ile bunları talep edeceğiz ve tavırlarını ayrıca göreceğiz. Görüştüğümüz tüm devlet büyüklerine de bunu özellikle hatırlatıyorum. Bakınız sizlere defalarca söyledim ama ne yazık ki dikkate almadınız. Şimdi bu darbeciler bu Fethullahçı terör örgütünün temsilcileridir. Biz bunu siyaset belgesine aynı PKK gibi ismen girdik. Ama yeterli değil"
Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokoldekiler tabutları omuzlayarak cenaze araçlarına kadar eşlik etti.
(İHA)