Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD ile Suriye’de güvenli bölge oluşturulması yönünde mutabakata varıldığını ve İncirlik Hava Üssü’nün ABD uçakları tarafından kullanılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının imzalarının tamamlandığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin terör saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Bilgiç, 20 Temmuz’da Suruç’ta gerçekleştirilen terör saldırısında 32 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu saldırıları bahane eden terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen saldırılarda da hayatını kaybeden güvenlik görevlilerine başsağlığı dileğinde bulundu.

“TERÖR TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR HAYATA GEÇİRİLİYOR”
Bu saldırın tümünün Türkiye’nin istikrar ve güvenliğini hedef alan saldırılar olduğuna dikkat çeken Bilgiç, Türkiye’nin terörün her türlüsünden çok çekmiş ve halen çekmekte olan bir ülke olduğun ve bu saldırıları Dışişleri Bakanlığı olarak kınadıklarını dile getirdi.
Bilgiç, Türkiye’nin birlik ve beraberliğine yapılan bu saldırılara karşı devletin en üst düzeyinde toplantıların gerçekleştirildiğini ve gerçekleştirilmeye devam ettiğini belirterek, toplantıda alınan kararların hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.

“TERÖRLE MÜCADELE KARARLILIKLA DEVAM EDECEK”
Terör örgütlerine karşı eş zamanlı operasyonların düzenlendiğini ve düzenlenmeye devam ettiğini de vurgulayan Bilgiç, Türkiye’nin her türlüsüyle mücadelesi kararlılıkla devam edeceğini ve bundan da hiç kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini kaydetti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen haftalarda KKTC’ye bir ziyarette bulunduğunu anımsatan Bilgiç, ziyaret sırasında KKTC dışişleri bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun KKTC ziyaretinin ardından Kırgızistan’a bir ziyaret gerçekleştirdiğini de hatırlatan Bilgiç, Çavuşoğlu’nun Kırgızistan ziyaretinin ardından Portekiz’e bir resmi ziyaret gerçekleştirdiğini vurguladı.
Bilgiç, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin ve Endonezya ziyaretlerine eşlik ettiğini söyledi.

“10 MİLYONUNCU E-VİZE’Yİ VERDİK”
E-Vize uygulamasında 10 milyonuncu E-Vize’yi verildiğini de dile getiren Bilgiç, “10 milyonuncu E-Vize Belfast’tan Bodrum’a seyahat eden bir aile tarafından alındığı. Bu aile Dışişleri Bakanlığı personeli tarafından Bodrum’da karşılandı. E-Vize aslında çok başarılı bir şekilde devam ediyor. 17 Nisan 2013 tarihinde hayata geçirildi. 2014 yılında 6 milyon vize verdik. Günde yaklaşık on binlerle ifade edilen rakamlar. Yaz döneminde yaklaşık 40 bin vizeye çıkıyor. En çok vize düzenlenen ülkeler ise İngiltere, Hollanda, Irak, Belçika ve Polonya olarak sıralanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda E-Vize kapsamında toplanan vize harcı ise 213 milyon dolar civarındadır. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 36’lık bir artışa denk gelmektedir. Bu E-Vize çerçevesinde bir turizm ülkesi olan Türkiye turistler çok kısa bir süre içerisinde vizelerini alabilmekte. Aynı zamanda bu başarılı çalışmamız Moldova ve Gürcistan tarafından örnek alınarak Dışişleri Bakanlıklarında benzer çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Bu bizi sevindiriyor örnek olması açısından” diye konuştu.

“ABD İLE GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA MUTABAKATA VARILDI”
Açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bilgiç, bir gazetecinin, “Güvenli Bölge ile ilgili bir anlaşmaya varıldı mı? ABD ile mutabakata varıldı ise tam olarak nerede kurulması planlanıyor ve hangi muhalifler tarafından buranın kontrolü sağlanacak” diye sorması üzerine, “Güvenli ilişkin olarak dün sayın Cumhurbaşkanımıza Çin’e hareket etmeden bir soru soruldu. Güvenli bölge bizim baştan beri kullandığımız ve ihtiyaç olduğunu vurguladığımız bir unsur. Suriye’de insani durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini sizlerde görüyorsunuz. Yaklaşık 2 milyon mülteci var ülkemizde. Bunların bin milyon 700 bini Suriyeliden gelen mülteciler. Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerine dönüşlerine ilişkin olarak bir beklentileri var. Sayın Cumhurbaşkanımızda zaten ifade etmişti. ABD ile bir mutabakata vardığımızı biliyorsunuz. Buna ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde Hükümet Sözcümüz sayın Bülent Arınç hem de Dışişleri Bakanlığımız bir açıklama yaptılar. Bu geri dönüşlere imkan sağlayacak gerekli koşulların sağlanması konusunda ABD ile bir mutabakata varıldı.
Bilgiç, DEAŞ’ın elinde bulunan bölgelerin temizlenmesinden bunun doğal sonucu olarak bir güvenli bölgenin oluşacağının altını çizdi.

“ABD’NİN İNCİRLİK ÜSSÜ KULLANIMI TAMAM”
İncirlik Hava Üssü’nün ABD ve Koalisyon güçlerine açılmasıyla ilgili bir soruya da Bilgiç, şu yanıtı verdi:
“İncirlik konusunda varılan mutabakat çerçevesinde yine geçtiğimiz hafta hükümet sözcümüz bu konuya ilişkin olarak bir Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını söylemişti. Bunun süreci tamamlandı. Yine yaptığımız açıklamada bu Bakanlar Kurulu çerçevesinde ve varılan mutabakat çerçevesinde Türkiye’deki üslerin kullanabileceğini söyledik, herhangi bir üs demedik. Orada tek bir üs yok, birden fazla üsler var. Gerekli görüldüğü takdirde ihtiyaca binaen bu üsler tespit edilecek. Hangi ülkelerin bu üsleri kullanabileceğine gelirsek, tabi bu ABD ile ortaklaşa kararlaşa verilecek bir husus. Buna ilişkin unsurlar var. Bunlar ortaklaşa karar verilerek belirlenecek.”

“KIBRIS’TA ÇÖZÜME YÖNELİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ziyaretinde sorulması üzerine Bilgiç, “Burada bir doğalgaz anlaşması imzalandığı yada gündeme geldiğine dair bazı haberleri basından okudum. Halan Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme yönelik görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. Adadaki tarafların bu müzakerelere odaklanması, ilgili taraflar olarak bizim bir beklentimiz. Esasen Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme varılması doğal kaynakların paylaşımı ile ilgili meselenin hallini sağlayacak. Bununla birlikte kapsamlı çözüm öncesinde adanın etrafındaki doğal kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik her türlü formül Kıbrıs Türklerinin bu kaynaklar üzerindeki eşit ve asli haklarını dikkate almak durumundadır. Bu hususun altını çizmek istiyorum” dedi.

“ABD İLE HERHANGİ YAZILI BİR ANLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL”
Başka bir gazetecinin ABD ile mutabakata varılan güvenli bölge konusunda bir anlaşmanın imzalanıp, imzalanmadığı yönündeki bir soruya da Bilgiç, “Herhangi yazılı bir anlaşma söz konusu değil” diye yanıt verdi.
Aynı gazetecinin İncirlik Hava Üssü ile ilgili sorusuna da Bilgiç, “Bakanlar Kurulu sonuçlandığı için İncirlik Üssü gerekli görüldüğü takdirde her zaman kullanılabilir. Bunun için tabi askeri makamlarımız gerekli temasları yapıyorlar “ ifadelerini kullandı.
Bilgiç, Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgeye 5 bin kişilik Türkmen ordusunun konuşlandırılacağı yönündeki iddialara ise, “Ben bunu ilk defa duyuyorum. Bu iddia konusunda herhangi bir yorum yapmam doğru değil. Önemli olan bizim güvenliğini sağlanan bu bölgelere mültecilerin geri dönüşleri için gerekli şartların sağlanması. Tabi burada mültecilerin bu yöndeki iradeleri dikkate alınacaktır” diye konuştu.

“MUTABAKAT YPG UNSURLARI İLE İLGİLİ DEĞİLDİR”
ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü John Kirby’in İncirlik Hava Üssü’nün açılması çerçevesinde YPG’ye ABD’nin verdiği hava desteğinin daha etkin ve daha hızlı hale geleceği yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Bilgiç, şunları söyledi:
“Kirby’nin ifade ettiği bu hususlar bizim ile ABD arasındaki mutabakatı tam olarak yansıtmamaktadır. ABD ile mutabakatımız aslında DEAŞ ile mücadeleye ilişkindir. Mutabakatımızda PYD gibi kendi gündemi olan bir gruba destek söz konusu değildir. Bu hususlar aslında ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir. ABD makamları dün yaptıkları toplantıda Kirby’in ifadelerini de ABD ile varılan mutabakatı da ilişkin açıklık getirmişlerdir. Kirby’nin ifade ettiği gibi YPG unsurlarına hava desteği verilmesi hususu bizim ABD ile varılan mutabakatın unsurlarından birisi değildir.”
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısının Türkiye geleceği yönündeki haberlerle ilgili ise ziyaretin bazı özel sebepler sebebiyle ertelendiğini ve bu hafta gerçekleşmeyeceğini kaydetti.
(İHA)