HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, AK Parti’nin Kürt milletvekillerine seslendi.
Tan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, "Bugün AK Parti içerisindeki 75 Kürt milletvekillerine bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bütün Ortadoğu yeniden şekilleniyor. Kürt siyaseti akşamdan sabaha değişiyor. Hükümet bütün söylediklerinin tersini 24 saat içerisinde yapmak zorunda kalıyor. Sizler neredesiniz? Kürt sorununun artık beklemeye, bekletilmeye tahammülü kalmadı" şeklinde konuştu.
Daha tatminkar Ortadoğu ve Kürt politikasına ihtiyaç olduğunu belirten Tan, şunları kaydetti:
"Bunun da hemen bugün ortaya konulma zarureti var. 75 Kürt milletvekili 6 ay sonraki seçimlerden nasıl listeye girebiliriz, hangimiz daha fazla bu yanlışlıkların üstünü örtebiliriz, Sayın Reis-i Cumhurun aklına gelmeyecek şekilde onları nasıl savunuruz tavrından acilen vazgeçmelidirler. Kimler? AKP’nin 75 milletvekili. Nasıl olsa bunların yarısı tekrar listeye girmeyecek. Ben üzerime düşeni yaptım demek için bugün konuşma zamanı. Gelin AKP’deki 75 milletvekili sesinizi yükseltin, iradenizi ortaya oyun. CHP’deki ve varsa vicdan sahibi MHP’deki milletvekilleri gelin iradenizi ortaya koyun."
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Tan, "Kendilerine ait hiçbir fikirleri yok. Hükümet ’Kobani’ye yardım edilmez’ diyor onu da savunuyorlar, ’koridor açılmaz’, ’Peşmerge geçer’ savunuyorlar, ’geçmez’ diyorlar savunuyorlar. Tam tersi oluyor ona da kılıf uydurmaya çalışıyorlar. Kendileri bir irade ortaya koyamıyorlar" dedi.
Tan, çözüm süreci konusunda kısa, orta ve uzun vadeli 200 sayfalık bir yol haritasından bahsedildiğini belirtti.

"ÇÖZÜM İRADESİ DEVAM EDİYOR"
İmralı’yla yapılan görüşmelerde Öcalan’dan gelen mesajda 15 Ekim tarihine işaret edildiğinin hatırlatılması üzerine Tan, "Benim İmralı’dan aldığım mesaj; çözüm iradesi devam ediyor. İki çözüm iradesinin, çözüm mücadelesinin demokratik fikri, barışçıl ve siyasi olması gerektiğinin altı çiziliyor. Üç, herkesin bir özeleştiri, bir soruşturma ve yüzleşme yapması gerektiğini söylüyor. Bingöl olaylarıyla ilgili provokasyon uyarısı yapmasının altı çizilmeli. Bu provokasyon nasıl yapıldı. PKK içinden mi dışından mı? Devletin içindeki derin güçler mi? Bu önemli" ifadelerini kullandı.
"Kürt milletvekillerine çağrı yaptınız, sizin rolünüz nedir?" şeklindeki soru üzerine Tan, "Kazanın içindeyiz. Benim de büyük görevim var, bu arkadaşların da sorumluluğu var. Buradan ’sadece Kürtler ilgilensin’ demiyorum. Kendi bölgelerinde yer yerinden oynarken bu kadar sessiz kalmalarını anlamıyorum. Bu Kürt milletvekillerinin yanında ne kadar vicdan sahibi milletvekili, demokrat milletvekillerine de çağrıda bulunuyorum" dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun "YPG’nin terör örgütü olmadığı" yönündeki değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine ise Tan, "Kılıçdaroğlu’nun uzunca zamandır ilk olarak Ortadoğu’yla ilgili soğukkanlı bir değerlendirme yapmasını olumlu buluyorum" karşılığını verdi.

"DAĞDAKİ İNSANLARIN SİYASETE KAZANDIRILMASI LAZIM"
"Çözüm süreci mesajında yeni aşama nedir?" sorusuna Tan, "Bizim ne dediğimiz belli, açık. Esas endişe duyulan, yapılan, yapılamayan hükümetin ne söylediği. Kısa, orta, uzun vadeli planlamalar var. Hemen yapılabilecek olanlar var. Nedir bunlar, öncelik dilin değiştirilmesi, köy, kasaba, şehir isimleri, dağ, bayır mevkii isimleri. Bunların orijinal şekline dönüştürülmesi. Dağdaki insanların siyasete kazandırılması, cezaevlerinde siyasi görüşlerinden dolayı yatan insanların serbest bırakılması, yurtdışında mülteci durumunda olanların getirilmesi, bunlar kısa vadede yapılması" karşılığını verdi.
Altan Tan, kendisine göre 15 Ekim itibariyle kısa vadede yapılması gerekenlerin uygulamaya konacağı aşamaya geçildiğini belirtti. Tan, parlamentodaki 75 Kürt milletvekiline, “Ne yapacaksan acilen yap. Bir şey yapmayacaksan ’Hiçbir şey yapmayacağım’ de" çağrısında bulundu.

"BAHÇELİ’YE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM"
"Bir çağrıyı da MHP ve Bahçeli’ye yapmak istiyorum" diyen Tan, "MHP bu süreçte Kürt meselesinin çözümüyle ilgili gelen proje ve tepkilere ilk tepki olarak ’hayır’ diyor. Ben Bahçeli ile de bir polemiğe girmek istemiyorum. Bir Türk milliyetçisi olarak Türkiye’yi büyütmek istiyorsanız, güçlü müreffeh bir Türkiye için sizin Ortadoğu projeniz ne? Bunun içerisinde Kürtlerin yeri ne? Benim etrafımdaki bütün mahalle yansın. Yangından kaçanların hepsi bana gelsin. Allah korusun, beni de yaksın, ben de hiçbir şey yapmayayım. Bunun adı politika değil. Türk milliyetçilerine ve Bahçeli’ye çağrıda bulunuyorum. Sizin Ortadoğu projeniz ne? Suriye’deki Araplarla, Nusayrilerle, Ezidilerle, Türkmenlerle, Kürtlerle nasıl ilişki kuracaksınız? Siz Ortadoğu’daki Kürtleri ne yapacaksınız? Hadi Türkiye’dekileri Türk olmaya ikna ettiniz. Nasıl bir Ortadoğu ve nasıl bir Kürt politikası? Bu ülkenin bölünmemesi için nasıl bir politikanız var? Bununla ilgili MHP’li arkadaşların ’hayır’ın ötesinde nelere ’evet’ diyecekleri bir politika bekliyorum" ifadelerini kullandı.
Tan, "Bahçeli ile bu konuda görüşür müsünüz?" sorusuna, "Önce çağrıda bulunuyorum. Bu çağrıya olumlu yanıtlar gelirse niye görüşmeyelim" cevabını verdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dünkü AK Parti Grup Toplantısında açıkladığı yeni İç Güvenlik Reform Paketi’ne ilişkin olarak da Tan, "Bu tüy dikmek. ’Ben hiçbir şey yapamıyorum, tekrar Tansu Çiller dönemine geçiyorum’ demek. Üç beş sokak eylemiyle 80 milyonluk ülkeye bir şey olmaz. Sen güvenlik önlemlerini artıracağına demokratik hukuk devletini koru. Özgürlükleri artırmadığın müddetçe güvenliği sağlayamazsın" şeklinde konuştu.
(İHA)