Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, HDP’lilerin TBMM çalışmalarından çekilme kararı ve milletvekillerinin tutuklanmalarıyla ilgili konuştu.
Denizli’de çeşitli temaslarda bulanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, HDP’lilerin tutuklanması ve HDP Genel Merkezi’nin mecliste genel kuruldaki çalışmalardan çekilmesini değerlendirdi. Bakan Zeybekci, “Gittiniz terör örgütünün her türlü faaliyetine destek vermek için, size emredilen şekilde davrandınız. Muhtemelen şu anda da emredildiği gibi davranıyorlar. Milletin iradesiyle davranmıyorlar” diye konuştu.
Temaslarının ardında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, “Vakayı tek bir resimle yorumlamak yanlış olur. 7 Haziran dönemine dönmek lazım, 7 Haziran’dan sonraki dönemlere bakmak lazım. 7 Haziran’da milletin huzuruna çıkıp da Türkiye partisi olduğunu iddia edenler, siyasette parlamentoda, hukukun üstünlüğüne milli iradeye saygı, parlamentoda ülkeye hizmet etmek isteyenler, 7 Haziran’dan hemen sonra Temmuz’da almış oldukları güveni milletin onlara vermiş oldukları o güveni, krediyi, terör örgütünün itirazı ile tekrar hendek siyasetine, çukur siyasetine döndüler. İnsanlar ayaklanmaya davet ettiler. İnsanları öz yönetim gibi saçma sapan, bazı uygulamalara davet etmeleri ve milletin kendilerine iradeye ihanet ettiler. Milletin onlara tanımış oldukları o krediyi maalesef, başka yerlere ciro ettiler, kandile ciro ettiler, terör örgütüne ciro ettiler” dedi.

"BU DEVLET SİZİ TUTAR, İFADEYE GÖTÜRÜR"
Tutuklanmalarıyla ilgili her şeyin hukuk içinde yapıldığını belirten Zeybekci, “Terör örgütüne yaslanan, sırtını oraya buraya terör örgütüne yasladığını söylediğini söyleyen, PKK’ya terör örgütü dedirtemezsiniz bize diyen ve bir süre sonra bunlarla ilgili mecliste büyük çoğunlukla dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra bizi T.C.’nin mahkemelerine götüremezsiniz, bizi mahkemeye çağıramazsınız, gitmeyeceğiz, o kadar ucuz değil yağma yok sözlerle, bunu bir yere tırmandırdığınız zaman, devlet eğer devletse, Türkiye Cumhuriyeti bir devletse ki, 5 bin yıllık bir devlettir, bunun gereğini yapar. Bu devlet sizi tutar, ifadeye götürür, ifadenizi da alır. Bunu yapmanın yöntemleri vardır. Önce çağırır, davet eder, savcılar davet eder, mahkemeler davet eder, bundan sonra yapılacak olan bellidir. Olan zorla getirmektir. Yani gönüllü olarak gelmeyene gönülsüz de olsa, güvenlik güçleri marifetiyle getirmektir. Bunlar yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kimliğine ve devlet olma vasfına uygundur. Ya da devlet bunu yapacaktır, yada birilerinin seni tanımıyor dediği seni tanımıyorum dediği devlet statüsüne geçecekti. Onun için buradaki olayda gereği yapılmıştır diye düşünüyorum” diye konuştu.

MEHMET ALİ ŞAHİN’İN AÇIKLAMASINI DEĞERLENDİRDİ
AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in yaptığı, ‘HDP milletvekillerinin tutuksuz yargılanması’yla ilgili de açıklama yapan Zeybekci, “Tutuklamalarla ilgili de herkesin görüşlerine saygı duyuyorum. Çünkü bunlar sağlıklı tartışmalardır. Hakimler veya savcıların vermiş oldukları kararlar, yargıyı etkilememek kaydıyla, hukuk bilenler arasında yorumlanması bu gayet normaldir. Diğer taraftan da mahkeme tarafından ifadeye çağrılanların, göz altı kararı alınların bir veya birkaç tanesinin de yurt dışında oldukları, ifadeye gelmemekte ısrar ettikleri, yönündeki durum da var. Mahkeme kararıdır, saygı duymak lazımdır” diye konuştu.
HDP’lilerin meclis çalışmalarından çekilmeleriyle ilgili konuşan Zeybekci, “Zaten millet size yetkiyi verirken, millet size bu konuda yetkilendirirken, bu konuda görevinizi yapmadınız. Gittiniz terör örgütünün her türlü faaliyetine destek vermek için, size emredilen şekilde davrandınız. Muhtemelen şuanda da emredildiği gibi davranıyorlar. Milletin iradesiyle davranmıyorlar. Çünkü millet onlara, seçimlerde onlara iradesini teslim ederken, benim adıma git, meclis genel kurulunda beni temsil et. Senin görevlendiğin komisyonlarda beni temsil et, benim ihtiyaçlarımı orada doğrudan dile getir. Gerekeni yap diye bu vekaleti verdi. Şimdi meclisin verdiği o görevlerden kaçınmak, büyük ihtimalle emir aldıkları yerden gelmişlerdir, böyle yapın diye talimat gelmişlerdir onlara. Yönde hareket ediyorlardır. Ne yaparlarsa, yapsınlar, Türkiye Cumhuriyeti bu yoldan geri dönmeyeceklerdir. Bu süreç tamamlanacaktır. Yani bedeli ne olursa olsun, hukuk çerçevesinde kalmak şartı ve kaydıyla, devletin milletiyle, ülkesiyle bölünmez bütünlüğünü korumak kaydı ve şartıyla, bu ülkeyi, bu millet birleştirmek şartıyla gereği sonuna kadar yapılacaktır. Milleti bunlara verdikleri vekaleti, bunlar şimdi reddettiler. Bunlar vekaleti yapmayacağız, dağın bize, terör örgütün bize verdiği talimatı yerine getireceğiz diye karar aldılar. Hiçbir şekilde, bundan sonraki süreçte geri dönüş yok, sonuna kadar gidilecektir” ifadelerini kullandı.
(İHA)