Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, geleceği inşa edecek olan çocukların koşullarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Hiçbir milletin kendi yarınını ihmal etmek gibi bir lüksü olamaz” dedi.
Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Kadın Kolları, yetim, öksüz ve maddi durumu kötü olan ailelerin çocukları için hazırladığı projenin tanıtımını gerçekleştirdi. Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Kadın Kolları’nın ev sahipliğinde düzenlenen projenin tanıtım toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanı İlhami Yıldırım, Başbakan Binali Yıldırım’ın kızı ve Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Başkan Vekili Büşra Yıldırım Köylübay ve şubenin Kadın Kolları Başkanı Zerrin Menteşeoğlu’nun yanı sıra Aslı Üstünkaya, Aslı Gül Çebi, Aynur Tartan, Ayşe Ilıcalı, Berrin Tatlıcı, Ceyda Erem, Çiğdem Çalık, Dilek Şahsuvaroğlu, Ece Sarar, Esra Erdem, Feryal Gülman, Hülya Biren, İlkin Kavukçu, Meltem Demir, Nadide Sultan, Reyhan Kalyoncu, Suzan Toplusoy, Sevda Türküsev, Safiye Soyman, Sibel Kerimoğlu, Tuğba Develi, Zeynep Kartal gibi siyaset, sanat ve iş dünyasının ünlü isimleri katıldı. Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Kadın Kolları tarafından hayata geçirilecek yeni projede yetim, öksüz ve maddi durumu yetersiz çocukların farklı çıkar grupları tarafından kullanılmamaları için Kızılay tarafından sahiplenilmesi amaçlanıyor.
Gecede konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, “Ülkemizi sevgi ve umut coğrafyası haline getirmek istiyorsak, çocuklarımızın sosyal yaşamlarından kültürel hayatlarına kadar en iyi şekilde yetişmeleri ve mutlu olmaları için çaba sarf etmeliyiz. Nerede ve hangi ortamda ya da kurumda olursa olsun, tüm çocukları aklın, bilimin ve ahlaki değerlerimizin ışığında yetiştirmek ve geleceğe hazırlamak zorundayız” dedi.

"MİLLİ SPORCU SAYIMIZ 34’E ULAŞMIŞTIR"
Bakan Kaya, “Hiçbir milletin kendi yarınını ihmal etmek gibi bir lüksü olamaz. Bizler yarınlarımızı sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Hedefimiz, tüm çocuklarımızın yaşam koşullarını iyileştirmek, sağlıklı ortamlarda hayata en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlamaktır. Bakanlık olarak, bu şuurla çocuklara yönelik hizmetlerimizin kalitesini artırmaya devam ediyoruz. Çocuklarımıza daha kaliteli hizmet verebilmek, aile ortamında, aile sıcaklığıyla yetişmelerini sağlamak amacıyla ülke genelinde yurt modelinden ev modeline geçişi başlattık. Bugün kuruluş bakımı altında bulunan toplam 11 bin 491 çocuğumuzun yüzde 92’si ev tipi kuruluşlarımızda barınmaktadır. Çocuk Evleri uygulamasına geçmemizdeki amaç, çocuklarımıza sosyal, psikolojik ve ekonomik, bakımdan daha yakın ilgi göstermek ve onları hayata daha güçlü hazırlamaktır. Bu modelle çocuklarımızın çeşitli sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere katılımlarını da artırdık. Amacımız çocuklarımızın sağlıklı gelişimi, başarısı ve iyi birer insan olmaları. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında evlerimizde kalan çocuklarımızdan üniversite sınavına girenlerin büyük çoğunluğu bir yükseköğretim kurumuna yerleşmiştir. Üniversite hayatları boyunca da evlerimizde kalmaya devam eden bu çocuklarımıza eğitim hayatları boyunca her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. 115 çocuğumuz ulusal, 14 çocuğumuz ise uluslararası yarışmalara katılarak çeşitli spor dallarında dereceler elde etmiştir. Milli sporcu sayımız 34’e ulaşmıştır. Ayrıca koruma ve bakım altına alınarak reşit oluncaya kadar sosyal hizmet modellerinden faydalanan çocuklarımız kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmektedir. Söz konusu uygulama kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen çocuk sayımız 41 bin 227’ye ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARA EL UZATMAK, GELECEĞE SAHİP ÇIKMAK DEMEKTİR"
“Sizler devletimizin ve milletimizin gücünü kimsesiz, yetim ve öksüz çocuklarımızı anne şefkatiyle kucaklayarak gösteriyorsunuz” diyen Bakan Kaya, “Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri ile çocuklarımızı güçlü bir geleceğe hazırlıyorsunuz. Çocuklarımıza elimizi uzatmamız, aslında kendi geleceğimize sahip çıkmamız demektir. Çünkü her türlü toplumsal sarsılmaların ilk mağdurları maalesef çocuklar oluyor. Şiddetin, dağılan yuvaların, toplumsal olayların, terörün, ekonomik krizlerin, savaşların mağduru çocuklardır. Bugün elimizi vicdanımıza koyup düşünelim. Çocuklar ne ister? Beklentileri nelerdir? Tebessüm etmeleri, mutlu olmaları için nelere ihtiyaç duyarlar? Neye güler, niçin ağlarlar? Tüm bu soruların cevabını her bir çocuğumuz için tek tek verdiğimizde, çocuklarımızı içten bir bakışla anlamaya başlıyoruz demektir. Çünkü onları anlamadan, istek ve arzularını bilmeden attığımız her adım eksik kalacaktır” şeklinde konuştu.
Bakan Kaya, “Çocuklarımızın bu başarı yolculuğunda bizlere destek olan siz değerli Kızılay annelerimize ve Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Kadın Kolları’na teşekkür ediyorum. Benzer çalışmaların artması umuduyla Türk Kızılayından Anne Şefkati Projesi’nin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

"TOPLUMLARI OLUŞTURAN EN ÖNEMLİ UNSUR ANNEDİR"
Başbakan Binali Yıldırım’ın kızı Büşra Yıldırım Köylübay da gecede yaptığı konuşmada, “Bu milleti millet yapan vatan ise, vatana hizmeti şiar eden toplumları oluşturan en önemli unsur annedir, kadınlardır. Bizlerin yetiştirdiği çocuklar geleceği inşa edecekler. Dünya, insanlık acı içinde kıvranıyor ve kıvranmaya da devam edecek. İşte biz tam bu noktada en masumlarımız çocuklarımıza uzanan bir yardım eli olmak sıcak bir yuva sımsıkı sarılan bir kol ve minik gözlere umut olmak için çıktık yola. Ve dedi ki,’biz anneyiz. Biz Kızılay Annesiyiz’ var mısınız? Bu zorlu yolda bizlere yoldaş olmaya, var mısınız? Çocuklarımızın yüzünde tebessüm olmaya. Belki bir oyuncak araba, belki bir bebek, belki bir sıcacık bir mont olursunuz. Belki de bir okul çantası içine girersiniz o sıcacık kalplerine. Minicik elleriyle tutarken ellerinizden beklide hayattaki en iyi arkadaşı olu verirsiniz. Kim bilir belki de siz çıkarırsınız o düştükleri karanlıktan. Bu proje bizim değil, sizin projesiniz. Tüm acılara inat bayramları özleyen çocuklar için neden nefes aldığımızı farkına varmak için, aldığımız nefesin hakkını verebilmek için gelin hep birlikte yeni çocuklara anne olalım. Kızılay annesi olalım” dedi.
(İHA)