TRABZON (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'daki terör saldırısına ilişkin, "Arkadaşlarımız orada sonuca yönelik çalışıyorlar, özellikle bu işin faili ve failleri konusunda önemli adımlar atıyorlar, atacaklar. Zaten patlamanın sabahında çok önemli bir operasyon gerçekleştirdiler ve elebaşlarından birisini aldılar." dedi.

Trabzon'a gelen Soylu, havalimanında Vali Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu ve Adnan Günnar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Soylu, Trabzon Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, hem bayramlaşmak hem de terör saldırısı nedeniyle ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gittiğini hatırlattı.

Bomba yüklü aracın patlatıldığı alanı gördüğünü, yaralıları ziyaret ederek "geçmiş olsun" dileklerini ilettiğini belirten Soylu, şöyle devam etti:

"Bu, olayın olumsuz tarafı... Ama olayın bir başka boyutu var ki bunu da hem milletimizin hem de ülkemizin bir şekilde bilmesini isterim. Birincisi şu; Van'a komşu ülkelerden gelen insanların, bu bombayı patlatanların bu ülkenin vatandaşı olmadığını ama kendilerinin bu ülkeyi çok sevdiklerini ve bu ülkeden vazgeçmeyeceklerini söylediklerini bir kere aziz milletimize ifade etmek isterim. İkincisi; sokakları, hastaneleri gezdik, yüzlerce insanla karşılaştık ve her birinin özünde ve yüzünde bir umut vardı. Aslında kötü bir olayla karşılaşılmış, belki de onun etkisi olması gerekirdi ama tam tersi bir umut vardı."

- Tendürek Dağı'ndaki operasyonlar

Soylu, güvenlik güçlerinin teröristlere karşı operasyonlarının sürdüğü Tendürek Dağı'na helikopterle çıktığını aktardı.

Van'a daha önce pek çok kez gittiğini ancak bu ziyaretinde bölgeyi ilk defa havadan görme imkanı bulduğunu dile getiren Soylu, "Van'ın birçok güzelliği hep bizi büyülemiştir ama niçin Van'ın üzerinde bu kadar oyun oynuyorlar, bunu bir kere daha Van'ı gördükten sonra anlayabildim. Van bir cennet, bir taraftan Van Gölü ile bir taraftan bütün doğası ile bize bıraktığı medeniyet ve tarihi birikimiyle... İnanıyorum ki Van'da yaşayan hemşehrilerimiz de o insanlar da aslında gözlerindeki ışıltı, Van'la ilgili duygularıyla alakalıdır." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, bölgedeki jandarma ve emniyet mensupları ile bu teşkilatlara bağlı özel harekat görevlilerinin, köy korucularının moral ve motivasyonlarının en yüksek düzeyde olduğunu vurguladı.

Van'dan çok büyük bir heyecanla ayrıldığını söyleyen Soylu, şunları kaydetti:

"Oradaki arkadaşlarımızın motivasyonu, Van halkının ortaya koymuş olduğu sağduyulu irade, bizim sorumluluklarımızı daha yüklenerek adım atmamızı gerçekleştiriyor. Arkadaşlarımız orada sonuca yönelik çalışıyorlar, özellikle bu işin faili ve failleri konusunda önemli adımlar atıyorlar, atacaklar. Zaten patlamanın sabahında çok önemli bir operasyon gerçekleştirdiler ve elebaşlarından birisini aldılar. Türkiye'nin her tarafında bunlar devam etmektedir. Yine İstanbul'da bir kundaklamayı gerçekleştirenleri de polis ele geçirdi. Şunu söylemek istiyoruz; terör ve teröristlerin ensesindeyiz ve güvenlik kuvvetlerimiz bu konuda ellerinden gelen her şeyi ortaya koymaya çalışıyorlar, milletimizin huzuru, sükunu için."