Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, IŞİD’in Süleyman Şah Saygı Karakolu bölgesindeki mevcudiyetinin Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, Türkiye’nin Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun korumak konusunda hiçbir tereddüt göstermeyeceğini söyledi.
Parlamentoda devam eden teskere görüşmelerinde hükümet adına söz alan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, teskerenin amacının Türkiye sınırlarında yaşanmakta olan çatışmaların Türkiye’ye olan olumsuz etkilerini azaltmak olduğunu ifade etti. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nu korumanın devletin asli vazifesi olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, “IŞİD halihazırda Türkiye’nin Suriye sınırındaki 3 sınır kapısının Suriye tarafından kontrolünü elinde bulundurmaktadır. IŞİD’in Türkiye Suriye sınırına 37 kilometre mesafede bulunan Süleyman Şah Saygı Karakolu bölgesindeki mevcudiyeti ulusal güvenliğimize yönelik apaçık bir risk ve tehdit oluşturmaktadır. Türk anavatanının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’nu korumak devletimizin asli vazifesidir. Türkiye Cumhuriyeti bu sorunun gereğini yerine getirme konusunda hiçbir tereddüt göstermeyecektir” dedi.
Terör örgütlerinin Suriye rejiminin politikalarından beslendiğini kaydeden Bakan Yılmaz, “IŞİD başta olmak üzere aşırılık yanlısı grupların Suriye’de artan etkinlikleri ulusal güvenliğimize yönelik doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Kaos ortamından ve rejimin politikalarından beslenen bu gruplar faaliyet alanlarını sürekli genişletmektedir” diye konuştu.
Türkiye’de yaşayan sığınmacılara yapılan yardımlar ve sığınmacı sayısına yönelik genel kurulu bilgilendiren Yılmaz, “Gelen sığınmacıların tamamına insan odaklı bir yaklaşım sergilenmektedir” şeklinde konuştu. Yılmaz, Türkiye’ye sığınan Ezidilerin, canlarını kurtarmak için Türkiye’ye sığınan Araplarla birlikte kalmayı kabul etmediklerini, o yüzden Mardin’den 20 bin kişilik ilave yerleşim yeri açtıklarını belirtti.
Genel kurulda görüşmeleri devam eden teskere görüşmelerini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra çok sayıda Bakan takip ederken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da genel kurula gelerek çalışmalara katıldı.
(İHA)