Cumhurbaşkanı Erdoğan Letonya-Türkiye İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği yönündeki iddiaların tamamen yalan olduğunu dile getirdi.
Konuşmasında Türkiye’nin güven veren bir ülke olduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Bu büyük heyecanın içeride işadamlarımıza olduğu kadar dışarıda da iş dünyasına çok önemli fırsatlar sunduğunu burada hatırlatmak isterim. Yıllık ortalama yüzde 5 büyüyen istikrar ve güven ortamını kararlı şekilde muhafaza eden Türkiye her türlü yatırımcı, her türlü girişimci için eşsiz fırsatlar sunuyor. Burada Letonyalı dostlarımıza birkaç noktayı özellikle hatırlatmak, vurgulamak isterim. Türkiye geçmişi itibariyle, sari devlet geleneğiyle özellikle de birikim ve tecrübesiyle Ortadoğu’da gelişen olayların dışında kalan ve her zaman dışında kalacak bir ülkedir. Ortadoğu ülkeleriyle tarihi bağlarımız komşuluk ve akrabalık bağlarımız nedeniyle sorunların çözümü için aktif çaba sarf ediyoruz. Ancak adeta bir ateş çemberinin yanı başında ülkemizde istikrar ve güven ortamını çok sağlam bir şekilde koruyor hatta güçlendiriyoruz. Türkiye üzerinde, Türkiye ekonomisi üzerine yapılan yorumların çok dikkatli şekilde izlenmesi, çok dikkatli şekilde analiz edilmesi gerekiyor. Bölgeyi ve bölgenin dinamiklerini tam olarak bilmeyenler, bölgedeki krizleri tam olarak analiz edemeyenler maalesef Türkiye üzerine değerlendirme yaparken ya yanlış yapıyor, ya da art niyetli yapıyorlar” dedi.

ULUSLARARASI KARALAMA KAMPANYASI
Uluslararası birçok medya kuruluşunun Türkiye’ye karşı karalama kampanyası yaptıklarına dikkat çeken Erdoğan, “Bakın şu anda ABD veya Avrupa’da kimi uluslararası medya kuruluşlarının tamamen art niyetli şekilde bir koro halinde Türkiye ekonomisine karşı asılsız ve mesnetsiz eleştiriler yaptıklarını görüyoruz. Bu haberlerin diline, üslubuna, ortaya atılan iddialara bakıldığında ortada bir kampanya olduğu ve kampanyanın da aynı odaktan beslendiği görülecektir. Aynı tavrın kredi derecelendirme kuruluşlarının bazıları tarafından da yine tamamen art niyetli şekilde pompalandığına zaman zaman şahit oluyoruz. Bu kampanyalara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor, güçlenmeye devam ediyor. Türkiye’nin içerideki ve dışarıdaki yatırımları hızla artmaya devam ediyor. Letonya’da ya da diğer ülkelerde iş dünyasının uluslararası medyada çıkan bu olumsuz haberlere son derece temkinli yaklaşmasını önemle tavsiye ediyorum. Şu anda uluslar arası medya kuruluşlarında Türkiye’yle ilgili olarak 2 konu ısrarlı bir şekilde dile getiriliyor. Bu 2 konu üzerinde bir algı oluşturulmak isteniyor. Nedir bunlar? Bunu açıklamam lazım. Bir, Türkiye IŞİD terör örgütüne destek veriyor. Bu iddia tamamen yalandır. Bu iddia hiçbir delile, hiçbir belgeye, bilgiye dayanmıyor. Tam tersine Türkiye IŞİD’e de IŞİD’i doğrudan doğuran sebeplere de çok güçlü şekilde karşı çıkmış, uyarılarını da tüm dünyaya güçlü bir şekilde yapmış bir ülkedir. Bu uyarılarımızı dinlemeyenler ne yazık ki bugün IŞİD’e şu veya bu yolla destek vermektedirler. Bakın Irak’ta gerçekleştirilen olayı eğer iyi analiz ederseniz iyi tahlil ederseniz acaba IŞİD’in elindeki silah ve mühimmat nereden geldi. Bunu incelerseniz kaynağı çok açık ne ortaya çıkar. Aynen şimdi Suriye’deki olanlara baktığımızda da burada aynı yanlışları görüyoruz. Bütün uyarıla rağmen üstelik Türkiye Irak ve Suriye dışında IŞİD terör örgütünün en büyük şu anda mağduru bir ülkedir” dedi.

"32 YILDIR TERÖRDEN ÇEKİYORUZ"
Erdoğan iş adamlarına seslendiği konuşmasında, “Musul’un IŞİD’in eline geçmesiyle Türkiye’nin oradaki 49 konsolosluk çalışanı rehin alınmış 102 gün rehin tutulmuş yoğun çalışmalarımız sonucu kurtulmuştur. Terör örgütleriyle kararlı şekilde mücadele eden Türkiye’nin herhangi bir terör örgütünün yanında olması, destek vermesi asla ve asla söz konusu değildir. Zira biz terörle mücadelede terör belasından 32 yıldır çok çekmiş bir ülkeyiz. Bundan çok çeken bir ülke olarak biz terör örgütleriyle nasıl olur da bir arada olabiliriz, bu mümkün mü? Bunu defalarca sözlerimizle ve fiillerimizle ortaya koyduğumuz halde belli çevrelerden, belirli medya kuruluşlardan bu iddianın ısrarla ve maalesef ahlak dışı uygulamalarla ne yazık ki yaygınlaştırılmaya çalıştığını görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye hakkında bu alanda çıkan haberlere karşı Letonyalı dostlarımızın özellikle de Letonya iş dünyasının daha dikkatli olmalarını rica ediyorum, tavsiye ediyorum İkinci konu ise Türkiye ekonomi hakkında yalan yanlış haberler çıkmaktadır. Bunların da asılsız mesnetsiz olduğunu ifade ettim. Elbette özellikle iş dünyası kimin ne dediğinden çok gerçeğe bakar. Türkiye’de de gerçek ortada” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ
Türkiye’nin her geçen yıl büyüyen bir ekonomisi olduğunu ifade eden Erdoğan, “Yıllık ortalama yüzde 5 büyüyen ekonomimiz var 2011 ve 2012 yıllarında büyüme oranımız her iki yılda da yüzde 9 oldu. 2013’de yüzde 4 büyüme kaydettik bu yılda yüzde 4 büyüme bekliyoruz. İhracat rakamlarımız 158 milyar dolar ile 160 milyar dolar arasında şu anda tahmin ediliyor. Şu anda tarihinin en yüksek seviyesinde bir artışla devam ediyor. Bankacılık sistemimiz, finansal ve mali sistemimiz kararlı disiplinli şekilde yoluna devam ediyor. Enflasyon ve faizler hızla düşerken yatırımlar her gün istikrarlı şekilde artıyor. Avrupa başta olmak üzere büyük ekonomilerin daralma yaşadığı, yüksek işsizlik oranlarına maruz kaldığı bir ortamda Türkiye büyüyor. İşsizliğini her yıl rekor denilebilecek seviyede düşürüyor Letonyalı dostlarımız gerek ticaret yapmada gerek karşılıklı yatırımla yapmada en küçük bir tereddüttün içinde olmasınlar. İstikrarlı şekilde büyüyecek bir ekonomi olarak Türkiye ekonomisinin yatırımcılara büyük fırsatlar sunduğunu teşvikler sunduğu özellikle hatırlatmak istedim. İş dünyamız ve yatırım ortamımız sizlere her aşamada yardımcı olacaktır. Ticareti ve yatırımı arttırmak için her aşamada destekçi ve teşvik edici bir tavır sergileyecektir. Letonya’yla Türkiye’nin her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da mevcudun çok daha ötesine geçebileceğine şahsen ben samimi şekilde inanıyorum. İş dünyamızın da buna inandığını biliyorum. Engelleri aşarak inşallah bir milyar dolarlık bir ticaret hacmini yakalayacak, ülkelerimizin ekonomisini daha da büyüteceğiz. Özellikle sayın cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi yüzde 60’ı orman alanlarıyla dolu olan bir Letonya’da mobilya sektöründeki arkadaşlarımızın buradaki mobilyacılarla böyle müşterek yatırımlara özellikle burada da girmelerinin çok çok isabetli olacağına inanıyorum ve buradan Avrupa’ya açılma şanslarının çok daha güçlü olacağına inanıyorum ve bu buluşmanın yeni işbirliklerine kapı aralamasını temenni ediyorum” diye konuştu.

İKİLİ İLİŞKİLER
Riga’da iş adamlarına seslenen Erdoğan, “Dün akşam sayın Başbakan Straujuma’yla bugün de toplantının hemen öncesi sayın cumhurbaşkanı Berzins’le geniş kapsamlı heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik. Letonya 2013 yılında yüzde 4 büyüme kaydederek AB’nin en iyi performans gösteren ülkelerinden biri oldu. Ayrıca uluslararası yatırımları teşvik noktasında da Letonya’nın attığı adımlar olumlu neticelere vesile oldu. Gerek büyüme, gerek uluslararası yatırımları teşvik noktasında Türkiye ve Letonya Avrupa içerisinde başarılı bir seyir izliyorlar. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin daha da yoğunlaştırılmasından her 2 ülkenin siz değerli işadamlarının da, ekonomilerinin de istifade edeceği çok net biçimde görülüyor. Ticaret hacmimiz 2013 sonunda 323 milyon dolar olarak gerçekleşti ki bunun gerçekten düşük bir rakam olduğunu söylemem gerekir. Türkiye ve Letonya’nın potansiyeli bunun çok çok üzerinde ve en kısa süre zarfında bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmak hedefimiz olmalı diye düşünüyorum” dedi.
Türkiye’nin 100. yıldönümünde 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmi beklediklerini açıklayan Erdoğan, “Türkiye olarak cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü olan 2023 yılında biz 1 trilyon dolar dış ticaret hacmi hedefliyoruz. Bu hedefe doğru da kararlılıkla ilerliyoruz. Açıkçası Türkiye’deki işadamları özelliklede ihracatçılarımız bu büyük hedefe inanmış durumdalar. Bu hedefe kilitlenmiş durumdalar. Bir trilyon dolar dış ticaret hacmini asla bir hayal olarak görmüyorlar. 12 yıl önce Türkiye’nin toplam dış ticaret hacmi 88 milyon dolarken, 2013 sonunda bu rakam yaklaşık 5 kat artarak 404 milyar dolara ulaştı. 5 kat artış 12 yıl içerisinde gerçekleşti. Böyle bir dış ticaretimizi önümüzdeki 9 yıllık süreçte 2 buçuk kat daha arttırarak 1 trilyon dolar hedefini yakalamak mümkün olacaktır. 2023 için belirlediğimiz bu ve benzeri hedefleri tutturmak için Türkiye’de kamu ve özel sektör gerçekten son derece uyumlu aynı zamanda heyecanlı bir gayret içerisindeler” dedi.
(İHA)