Başbakan Binali Yıldırım, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph F. Dunford’u kabulünde, ABD’nin darbe girişimine karşı tutumunu açık ve kararlı biçimde sergilemesinin önem taşıdığını vurguladı.
Başbakan Yıldırım’ın Dunford’u kabulüne ilişkin Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Başbakanımız 1 Ağustos 2016 tarihinde ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph F. Dunford’ı Çankaya Köşkü’nde kabul etmiştir. Görüşmede Sayın Başbakanımız, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) yönlendirmesiyle 15 Temmuz’da vuku bulan darbe girişiminin Türk demokrasisi ve Türk milletine bugüne kadar yönelen en büyük tehdit olduğunu, devletimiz ve milletimizin bu süreçten güçlenerek çıktığını ifadeyle, stratejik ortağımız ve müttefikimiz ABD’nin milletimiz ve demokrasimize yönelik bu terörist darbe girişimine karşı tutumunu açık ve kararlı biçimde sergilemesinin önem taşıdığını vurgulamıştır. Sayın Başbakanımız darbe girişimine iştirak eden unsurlara karşı yürütülen soruşturma sürecinde demokratik hukuk devleti ilkelerine bağlı kaldığımızı belirterek, ABD’de bulunan terörist örgüt lideri Fethullah Gülen ve FETÖ mensuplarının en kısa sürede ülkemize iadesi konusundaki beklentimizi yinelemiştir” denildi.
PKK ve DAEŞ’le mücadelede Türkiye’nin ABD ve diğer müttefikleriyle ortaklığının devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Sayın Başbakanımız, Türk milletinin göz bebeği olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin, süratle yapılan yeni atamalar ve düzenlemelerle, görev ve sorumluluklarını tam kapasiteyle yerine getirmekte olduğunu, bu çerçevede, başta PKK ve DAEŞ’le mücadele alanında olmak üzere, ABD ve diğer müttefiklerimizle işbirliğimizin kesintisiz sürdürüldüğünü vurgulamıştır. Sayın Başbakanımız ayrıca, Suriye’deki duruma ilişkin olarak, başta PKK, PYD, YPG faaliyetleri olmak üzere, hassasiyetlerimizi bir kez daha ABD tarafının dikkatine getirmiştir. Sayın Başbakanımız Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkilerin çerçevesinin, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrara yönelik risk ve tehditlerle mücadelede her türlü sınamayı aşacak güçlü bir iradeyi kapsadığına inandığımızı, ABD yönetiminin bu yönde gereken adımları atmakta tereddüt göstermemesini beklediğimizi de belirtmiştir. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford, 15 Temmuz’daki menfur terörist darbe girişimini en güçlü şekilde kınadığını, bu ziyaretini, ülkesinin Hükümetimiz ve milletimizle dayanışması göstermek amacıyla gerçekleştirdiğini, ABD’nin Türkiye’deki demokratik sisteme desteğinin tam olduğunu ve ABD makamlarının, makamlarımızla işbirliğinin askeri alanda olduğu gibi diğer tüm alanlarda da devam edeceğini ifade etmiştir” ifadeleri yer aldı.
(İHA)