Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk kez cumhurbaşkanı olarak başkanlık ettiği ve 10 saat 20 dakika ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun MGK Toplantısı olarak kayıtlara geçen toplantının ardından yazılı bir açıklama yapıldı.
MGK Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, toplantıdan Türkiye’nin güvenliği, halkın huzuru ve kamu düzenini ilgilendiren hususların ayrıntılı olarak görüşüldüğü; bu kapsamda, millî güvenliği tehdit eden ve kamu düzenini bozan iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlar ile yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin vurgulandığı belirtildi.

ÇÖZÜM SÜRECİNE YÖNELİK PROVOKASYONLAR
Toplantıda, terörle çok boyutlu mücadele kapsamında sürdürülen çözüm sürecinin ele alındığı; sürecin oluşturduğu olumlu atmosferi ve huzur ortamını bozmaya yönelik provokatif olaylara karşı kamu düzeni ve güvenliğini koruma konusundaki kararlılığın teyit edildiği aktarıldı.

TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL HAK VE MENFAATLERİNİN KORUNMASINA YÖNELİK TEDBİRLER
Suriye’de dördüncü yılını tamamlamak üzere olan çatışma ortamının Türkiye ve bölgenin güvenlik ve istikrarına yönelik yansımalarının, bu konudaki bölgesel ve uluslararası yaşanan son gelişmeleri de içerecek şekilde müzakere edildiği de kaydedilen bildiride ayrıca, deniz yetki alanları başta olmak üzere, Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin gözden geçirilerek; Türkiye’nin kendi kıta sahanlığı içerisinde ve garantör ülke olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ruhsatlandırdığı sahalardaki hak ve menfaatlerinin korunması için gereken her türlü tedbirin önümüzdeki dönemde de kararlılıkla alınacağı belirtildi.

IRAK VE SURİYE’DEKİ SON GELİŞMELER VE IŞİD İLE MÜCADELE
Irak ve Suriye’de IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele, Türkiye’nin bu mücadelede uluslararası koalisyon içindeki konumu, Türkiye’ye müzahir gruplar başta olmak üzere, ılımlı muhaliflerin durumu ve yerinden edilen kişilere yönelik insani yardımların görüşüldüğü de aktarılarak, ayrıca, Irak’taki siyasi süreçte son dönemde yaşanan gelişmelerin gözden geçirildiği, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki iradenin de teyit edildiği aktarıldı.
Bildiride, başta Gazze’de sağlanan ateşkes olmak üzere, İsrail-Filistin ihtilafında yaşanan son gelişmelerin, Libya ve Yemen’deki mevcut durum ile bölgesel yansımaların da kapsamlı biçimde görüşüldüğü ifade edildi. Toplantıda, Afganistan’daki başarılı siyasal süreç ve gelişmelerin değerlendirilerek, Türkiye’nin desteğinin vurgulandığı da aktarılan bildiride, son olarak Ukrayna ve Tunus seçimlerinin gözden geçirildiği de belirtildi.
MGK toplantısına, yeni görevlerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da ilk kez katıldı.
(İHA)