Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kara operasyonuyla ilgili alınmış bir karar ve strateji olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın savaş uçaklarının IŞİD’le mücadele için Türkiye’ye gelebileceğini kaydetti.
Memleketi Antalya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kadın ve Demokrasi Derneği Derneği(KADEM) Antalya Şubesi’ni ziyaret etti. Bakan Çavuşoğlu’na AK Parti Antalya Milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç ve Hüseyin Samani de eşlik etti. Bakan Çavuşoğlu, derneği ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
’IŞID’le mücadele kapsamında Suudi Arabistan’ın İncirlik’e uçak göndereceği ve iki ülkenin karasal operasyonda işbirliği yapılacağı’ yönündeki sorular üzerine Çavuşoğlu, “Türkiye, IŞİD, PKK, D-HKPC gibi tüm terör örgütleriyle etkin şekilde mücadele etmekte. Özellikle IŞİD’le mücadelede de koalisyonun içinde aktif bir üye. Bu koalisyonun içinde çok sayıda ülke var. Ama tüm ülkeler IŞİD’le mücadeleye aktif şekilde katılmıyor. En azından bu manada. Ama bazı ülkeler var, Amerika gibi, İngiltere gibi, Almanya gibi müttefiklerimiz ve Körfez ülkeleri var. Katar, Suudi Arabistan gibi müttefikimiz ve kardeş ülkelerimiz var. Bu ülkelerden de IŞİD’le mücadeleye aktif destek geliyor. IŞİD’le mücadele yapmak için uçak gönderen herkese Türkiye’deki üslerimizi açıyoruz. Bu mücadele ortak mücadelemiz. Suudi Arabistan da bu anlamda uçak gönderip aktif şekilde hava operasyonlarına da katılmak istedi. Biz de kendilerine memnuniyetle dedik. Keşif çalışmaları yapıldı. Ama daha henüz uçaklar gelmedi. Bu çalışmalar devam ediyor. Bunlar teknik konular. Ama önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan uçakları da Türkiye’ye IŞİD’le mücadele için gelebilir. Eğitim, askeri savunma sanayi konularında zaten Suudi Arabistan’la çok iyi işbirliğimiz var. Cumhurbaşkanımızla yaptığımız ziyarette ilişkilerimizi, stratejik işbirliği düzeyine çıkardık. Suudi Arabistan’la ekonomik, savunma, askeri tüm alanlarda çok iyi bir işbirliğimiz var. Bunu IŞİD ve terör örgütleriyle mücadelede de bunu etkin şekilde sürdürüyoruz” cevabını verdi.

"KARA OPERASYONU HAKKINDA HENÜZ ALINMIŞ BİR KARAR YOK"
Bakan Çavuşoğlu, "uçak sayısı belli mi?" sorusuna, “Havaalanın kapasitesi, ihtiyaç, bunlar tamamen askeri alanda karar verilecek. Siyasi konular olmadığı için, biz siyasi boyunu zaten halettik” cevabını verdi. Suudi Arabistan’ın kara operasyonu talebi olup olmadığı şeklindeki soruyu Çavuşoğlu şu cevabı verdi: "Biz başından beri Suudi Arabistan’la koalisyon içinde IŞİD’le mücadele başarılı olabilmek için hava operasyonlarının yetersiz kalacağını ve kara operasyonun mutlaka olması gerektiğini söylüyoruz. 65 ülke var. Şimdi de aynı düşüncedeyiz. Başka terör örgütlerine bel bağlamak yerine madem orada bir terör örgütü var. DAEŞ hatta El Nusra var. Bu terör örgütü hala Suriye’nin yüzde 45’ini, Irak’ında yüzde 35’ini işgal ediyor. İki ülkenin topraklarının neredeyse topraklarının yüzde 40”ını işgal eden terör örgütünden bahsediyoruz. Bir senedir hava saldırıları var, bizim söylediğimiz noktaya geç gelindi ama geliniyor, biz başından beri, koalisyonla birlikte yalnız bu Türkiye’nin meselesi değil, Suudi Arabistan’ın meselesi değil tüm koalisyon ülkeleriyle birlikte bu olmalıdır diyoruz ama bugüne kadar bu yönde alınmış bir karar yok, tam strateji yok işin doğrusu. Suudi Arabistan ile Türkiye bunu hep savuna gelmiştir, benim tüm yaptığım konuşmalarda bu var sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın konuşmalarına da bakabilirsiniz geçmişte bu var zaten yeni bir fikir değil, bugün kara operasyonu konusunda herhangi bir alınmış karar yok, strateji yok" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı John kerry ile iki müttefik ülkenin dışişleri bakanları olarak sık sık görüştüklerini ve son son iki haftadır 7-8 kez görüştüklerini hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir gün önce 9 saat süren Suriye Destek Grubu toplantısı ve bu toplantı sonunda alınan karar bildirisi ortada ama dün sabah yine Rusya’nın hava saldırısı o toplantıda öngördüğümüz gibi devam ediyor. Daeş’e saldırsa, El Nusra’ya hava operasyonu yapsa problem yok. 114 ülkenin meşru gördüğü muhalefete, hatta sivil insanlara kadınlara çocuklara hastanelere okullara yönelik saldırılar yapıyor. Dün sabah da 16 sivil öldü. Bunları konuştuk, aldığımız kararın uygulanabilmesi için birlikte ne yapabiliriz bunları konuştuk. Zaten Kerry ile sürekli her konuda konuşuyoruz, son görüşmemizde PYD ile tutumları ve bazı açıklamaları da değerlendirdik, tepkimizi ilettik. Kendisi de bizimle düşüncelerini samimi bir şekilde paylaştı burada özellikle bazı soruların nasıl sorulduğunu da Washington’da kimlerin yönlendirdiğini öğrendik o başka bir şey ama biz tüm bunları çok samimi şekilde değerlendiriyoruz" dedi.

"PKK GÜNEYDOĞU’DA DİNDAR KESİMİ BÖLGEDEN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR "
Türkiye’nin 5 yıl önce Suriye, Suriye’nin geleceği, ortaya çıkan terör örgütleriyle ilgili ne kadar insanın ölebileceğiyle ilgili, göçmen sorunuyla ilgili insani boyutuyla ilgili tespitlerinin bugün maalesef ortaya çıktığını hatırlatan Çavuşoğlu, " Bugün PYD, YPG ile ilgili tespitlerimiz de duygusal değil, bizim Kürtlerle ilgili bir problemimiz yok, Kuzey Irak’ta Kürt yönetimiyle ilgili bir problemimiz var mı? Tam tersi onlara yardım ediyoruz, Türkiye’deki Kürt kardeşlerimizle ilgili bir problemimiz var mı? Hayır, bizim problemimiz, güya Kürtlerin haklarını savunduğunu iddia eden terör örgütleri ve onların yandaşlarıyla. Şu an PKK ile şimdi onların içine DHKP-C girdi, DHKP-C’ye sempati duyan partilirimiz de var HDP’nin dışında o da ayrı. Diğer taraftan PKK ile iç içe olan YPG ve PYD. Dolayısıyla biz buna karşıyız. Suriye’deki Kürtler de YPG yi istemiyor, eline silah al toprakların bir kısmını işgal et, kendin gibi düşünmeyen Kürtleri de sürgüne gönder. PKK, Türkiye’de de bunu yapmak istiyor, Güneydoğu’da. böyle Marksist, Leminist, Ateist bir Kürt nesli istiyor ve muhafazakar dindar Kürtleri de şehirlerden göndermeye başladılar bu operasyonlar başlayıncaya kadar. Suriye’de de aynı şeyi yapıyorlar, bu konudaki tespitlerimiz biz belgelerimizi de verdik PKK’nin PYD ve YPG içinde hangi kademelerde olduğunu isim isim fotoğraflarıyla da verdik. ABD gerçekleri görecektir müttefikimizdir, dostumuzdur, ABD gibi bir ülkenin terör örgütleriyle böyle yakınlaşmasını doğru bulmuyoruz Çünkü terörle mücadelede her zaman en öne çıkan ülke ,Daeş’le mücadele edeceğiz diye terör örgütlerine sığınmak, bu bizim zayıflığımızın acziyetimizin göstergesi olur bunu defalarca söyledim ABD’de bu gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz onlar da bu gerçekleri görmeye başladı" dedi.
(İHA)