CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Murat Karayalçın’ın İstanbul İl Başkanı olmasıyla ilgili, İstanbul’un bir ağabeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 14 Aralık tarihinde hem basın özgürlüğüne hem de halkın haber alma özgürlüğüne yönelik yürütme organı tarafından emniyetin, yargının sopa gibi kullanılarak hukuk dışı tutum ortaya konduğunu söyleyerek, bunun tüm dünyada kanayan yara haline geldiğini öne sürdü. 14 Aralık operasyonunun 17-25 Aralık tarihli operasyonların rövanşı olduğunu iddia eden Altay, “17-25 Aralık soruşturmalarına takipsizlik kararı verildiği 17 Ekim tarihi de asrın vicdan yolsuzluğunun adıdır. 14 Aralık tarihi asrın hukuk yolsuzluğudur. Türkiye’de vicdan, hukuk, adalet sıfırlandı, ama paralar sıfırlanamadı. Değil Şebi Aruz’u alet etmek değil, vuslatı getirmek, Kabe’den örtü getirseler 17-25 Aralık örtülemeyecek, gizlenemeyecek, saklanamayacak” ifadelerini kullandı.

CEMAAT SIZMAMIŞ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cemaatin devlete sızdığı sözlerine karşılık olarak Altay, “Bu Anayasa’nın tarif ettiği, kendisine çizilmiş Anayasa’dan uzak bir Cumhurbaşkanı. Kimse bir yere sızmadı. Siz, müşteki olduğunuz, şikayetçi olduğunuz insanları teker teker sistematik bir şekilde devlete, yargıya, emniyete, bürokrasiye siz yerleştirdiniz” şeklinde konuştu.
Altay, Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaman zaman Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğine yönelik sözlerine ilişkin olarak da Anayasa’nın 104 ve 105. maddelerini okumalarını tavsiye etti. Yıldırım’ın Anayasa’nın 104. maddesini bir daha okunmasını isteyen Altay, “104. maddeye göre, Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’na başkanlık etme hali iki türlüdür. Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulu’nu başkanlığı altında toplantıya çağırmak. Kanun koyucu özel haller kastetmiştir. Bir tane daha var. Başkanlığı altında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan etmek için kanun hakkında kararname çıkarmak. Öyle anladım ki, Cumhurbaşkanı Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nu toplayıp bir olağanüstü hal ilan edecek. Anayasa kendisine bunu emretmiş” dedi.

BİRGÜL AYMAN GÜLER’İN AÇIKLAMALARI
CHP İzmir Milletvekili Güler’in açıklamalarına yönelik olarak Altay, “Bizim partimizde milletvekillerinin yasama faaliyetleri dışındaki parti suçlarıyla ilgili Merkez Yönetim Kurulu veya Parti Meclisimiz disiplin işlemi başlatabilir. Yasama faaliyetleriyle ilgili olması halinde ise Grup Yönetim Kurulumuz disiplin işlemi başlatabilir. Sayın Güler, parti tüzüğüne aykırı beyanatta bulunmuştur. Yetkili organlarımız durumu değerlendirecektir” ifadelerini kullandı.

MURAT KARAYALÇIN
Murat Karayalçın’ın İstanbul İl Başkanı olmasına yönelik olarak ise Altay şunları dedi:
“Murat Karayalçın birikimi yüksek, konut çevre konusunda yetişmiş bir siyasetçi. Hümanist ve insani yönü gelişmiştir. Siyasetçinin ili, ilçesi olmaz. Bence çok başarılı olacaktır. İstanbul’un bence bir ağabeye ihtiyacı var. Bir toparlanma, derlenme, koordinasyona ihtiyacı var. İstanbul için de, Türkiye için de çok güzel olacaktır.”
(İHA)