ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Davutoğlu’ndan övgü ile bahsederek, “En son Başbakanı gördüğümde kendisi Dışişleri Bakanıydı. Ben hala Başkan Yardımcısıyım. Bu konuda kendisinden sizden ders almam gerekiyor" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Beşiktaş’ta bulunan Başbakanlık Ofisi’nde bir araya geldi. Biden’ın ofise gelişi sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Biden’ın ofise girişi sırasında bir polis helikopteri de havada keşif uçuşu yaptı. Biden’e uzun bir araç konvoyu eşlik etti.
Başbakanlık Ofisi’nde Davutoğlu ve Biden, akşam yemeği öncesi ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye ve ABD ilişkilerinin önemine dikkat çekerek sözlerine başlayan Başbakan Davutoğlu iki ülkenin köklü geleneğe sahip olduğunu dile getirdi. Davutoğlu Soğuk Savaş, Bosna ve Kosova krizleri, 11 Eylül saldırıları ve 2008 küresel ekonomik krizi gibi uluslararası terörizmle mücadele konularında birlikte çözüm ürettiklerini söyledi. Davutoğlu, "Şimdi de Ortadoğu başta olmak üzere uluslararası birçok kriz bölgesinde ortak yaklaşımlarla bu krizleri çözmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin ve ABD’nin bütün bu kriz bölgelerine olan yaklaşımı krizlerin çözümünde çok önemli bir faktördür. Son dönemde özellikle Suriye ve Irak’ta IŞİD terör örgütüne karşı yürütülecek mücadele ve Suriye’de rejimin işlediği suçlar konusunda yakın bir temas ve işbirliği içinde olduk. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Obama ile NATO zirvesinde bu çerçevede önemli görüşmeler yaptı. Geçen hafta ben de G-20 zirvesinde ben de Sayın Obama ile istişare etme imkânı buldum. Bu arada istihbarat, diplomasi ve askeri yetkililerimiz arasında çok yoğun görüşmeler oldu hem Washington’da hem Ankara’da. Sayın Biden’in bu ziyareti bütün bu altyapı üzerinde daha kapsamlı istişare için çok uygun bir zemin oluşturuyor. Onun için bu zamanlı ziyareti dolayısıyla çok teşekkür ediyorum. Ayrıca, Kıbrıs konusunda kendisinin Kıbrıs ziyaretiyle ivme kazanan müzakereleri de ele alacağız. Türk ve ABD liderleri bir araya geldiğinde hiçbir zaman dosya tamamıyla bitmez ve zaman da yetmez" dedi.
Davutoğlu’nun ardından söz alan Joe Biden ise "Birbirimizi çok uzun zamandır tanıyoruz. Uzun zamandan beri dostuz. Hem dost hem NATO müttefiki olan Türkiye’de bulunduğum için çok müteşekkirim. Dostlar birbirini merakta bırakmazlar. Bosna ve Kosova’da ortak çalışmalarımız hatırlıyorum. Çok sayıda hem bölgesel hem de ulusal çok zor konularda birlikte çalıştık. Her zaman birlikte çok iyi çalıştık. Ortak askeri ortaklığımız çok güçlü. Birbirimize karşılıklı çok güveniyoruz. En son Başbakanı gördüğümde kendisi Dışişleri Bakanıydı. Ben hala Başkan Yardımcısıyım. Bu konuda kendisinden sizden ders almam gerekiyor" diye konuştu.
İkili yapılan ortak basın toplantısının ardından akşam yemeğine geçti.
(İHA)