Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal kılıçdaroğlu’nun yalanlarının ardı arkasının kesilmediğini belirterek, “Artık bırak vitesten atmayı, Kılıçdaroğlu şanzımanı da dağıttı, nereye toslayacağı belli değil” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Bitlis’ten helikopterle geldiği Siirt’te partisinin düzenlediği mitinge katıldı. Siirt Demokrasi Meydanı’nda konuşmasına şehitlere minnet duyduklarını belirterek başlayan Başbakan Yıldırım, bu güzel ülkenin, bu toprakların şehitlerin hediyesi olduğunu söyledi. Yıldırım, “Siirt bize şehitlerimizin emanetidir. Bu emanete sahip çıkmaya var mı Siirt? Partimizin genel başkan yardımcısı, parti sözcümüz Yasin Aktay Siirtli sizin evladınız. Bu toprakların mayasıyla yoğrulmuş hepimiz aynı toprakların, aynı medeniyetin çocuklarıyız. Biz beraberce tarihe söz vermiş bir milletiz. Selçuklu’da, Osmanlı’da, Kurtuluş Savaşı’nda cephede, Çanakkale’de beraberdik, omuz omuzaydık. Herkes bu ülkede ister Kürt, ister Arap olalım kimliğimizle şeref duyalım. Onlar bizim şeref belgemizdir. Bir de ay yıldızlı bayrağımızla şeref duyalım. Türkiye ile gurur duyalım. O bayrak başımızda dalgalandığı müddetçe, bu ezanlar dinmediği müddetçe evvel Allah hiçbir terör örgütü bize bir şey yapamaz. Siirt’in meydanından yükselen sesler bunu gösteriyor. Bu memlekette herkes ister Kürt ister Türk, ister suni ister alevi olsun, herkes başımızın tacıdır. Birinci sınıf vatandaşımızdır. Siirt’in bizim açımızdan ayrı bir önemi var. Cumhurbaşkanımız için ayrı bir önemi var. 1997 yılında cumhurbaşkanımız İstanbul büyükşehir belediye başkanı iken burada ders kitaplarında olan Ziya Gökalp’ın bir şiirini okudu diye siyasi yasaklı hale geldi hapse koydular. Muhtar bile olamaz dediler ancak Siirt evladına sahip çıktı damadına sahip çıktı Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı yaptı. O gün o olayları yaşarken cumhurbaşkanımız ne dedi, bu şarkı burada bitmez ve o şarkı bitmedi. O şarkı Siirt oldu, Bitlis oldu, Edirne oldu, Hatay oldu, Sivas oldu, 80 milyon Türkiye oldu. Bütün millet bu şarkıyı söyledi. Cumhurbaşkanımız ilk milletvekilliğine Siirt’te başladı. Siirt o gün cumhurbaşkanına rekor bir destek verip siyasi yasağını kaldırdı, sağolasın Siirt. Onun için Siirt bizim için çok önemli. Milletin adamına sahip çıkan adam gibi adamların, cesur gibi kadınlarımızın diyarıdır Siirt. Biz sizinle varız. Siirt 16 Nisan’da birlikte yürümeye var mısınız? 2004 yerel seçimlerinin startını Siirt’ten verdik. 2007 seçimlerinin cumhurbaşkanımız yine Siirt’ten başlattı. Bugün Siirt’te yine sizlerle beraberiz. Gönül gönüleyiz. Siz bizi hiç ama hiç yalnız bırakmadınız. 2007 halk oylamasında Siirt bir destan yazdı, tarih yazdı. Yüzde 94’ün üzerinde evet dediniz. 16 Nisan’da şimdi bu rekoru kırmaya hazır mısınız? Siirt işi bitirmiş. Siirt tamam diyor. Eri eri eri diyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği için kadınlarımızın geleceği için hazır mıyız? Kucaklaşma için hazır mıyız?” diye konuştu.

“16 NİSAN’DA YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ"

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti ile Türkiye’de devlet ile milletin buluştuğunu ve 16 Nisan tarihinde ise yeni bir sayfa açılacağını söyledi. Yıldırım, “AK Parti ile beraber Türkiye’de millet devletiyle buluştu, kucaklaştı, bir oldu, beraber oldu ve bu beraberlik başarıyı getirdi, büyük atılımların, büyük eserlerin yapılmasını sağladı. Uçurumun eşiğine gelmiş Türkiye Ak Parti iktidarı sayesinde 3 kat büyüdü. Şimdi 16 Nisan’da yeni bir sayfa açıyoruz. 15 yıllık bu yükselişi sürekli hale getirmek için evet diyeceğiz. Şunu unutmayalım insanlar, partiler gelip geçicidir, önemli olan sistemdir. Gelecek nesillere kalacak olan getireceğimiz sistemdir. Bu anayasayı yapanlar yok oldu gitti. Darbecilerin hepsi bu dünyadan göçüp gitti ama Türkiye onların bu köhne anayasasıyla devam etmek zorunda mı hayır. Bunun için güçlü bir sisteme, güçlü bir değişime ihtiyaç var. Darbelerin, terörün yıkamayacağı bir sisteme 16 Nisan’da evet diyoruz. 16 Nisan’da egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyoruz. Mevcut sistemde milletvekillerini siz seçiyorsunuz, yeni sistemde de siz seçeceksiniz ama mevcut sistemde siz hükümeti kuramıyorsunuz. Sizin seçtikleriniz yerine başkası hükümet kurabiliyor bu da sizin iradenize engel teşkil ediyor. Bu sistemle getirilen değişiklikle birlikte bir günde iki seçim yapacağız, birinci seçim cumhurbaşkanı için, ikinci seçim milletvekilleri için ve aynı gün cumhurbaşkanının kim olacağını öğrenmiş olacağız. Cumhurbaşkanı da hükümeti kuracak ve hizmet etmeye devam edecek. 5 yıl boyunca çalışacak yeni projeler yeni eserler üretecek. Daha sonra eğer beğenirsek bir sefer daha seçeceğiz beğenmezsek değiştireceğiz mühür sizde karar sizde patron sizsiniz. Ama mevcut sistemde bir parti tek başına iktidar olamazsa o zaman vay haline memleketin. Günlerce pazarlıklar ve ülke kaybeder, millet kaybeder. Yeni sistem bütün bunları geride bırakıyor ve yönetimde istikrar ve devamlı tek başına iktidar çıkarıyor. İşte sistem bu. Böyle başbakanla cumhurbaşkanının arası bozuldu diye ekonomi artık çökmeyecek. Çünkü yeni sistemin adı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Cumhurbaşkanı ile başbakanlık birleştiriliyor” şeklinde konuştu.

“BİNALİ KOLTUK MERAKLISI DEĞİL"

Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na gönderme yapan Başbakan Binali Yıldırım, kendisinin Kılıçdaroğlu gibi koltuk sevdalısı olmadığını, memleket için feda olmaya hazır olduğunu söyledi. Yıldırım, “Kılıçdaroğlu diyor ki, ben hayır diyorum, çünkü Binali Beyin koltuğunu kaybetmesini istemiyorum. Ey Kılıçdaroğlu, Binali koltuk meraklısı değil. Memleketim için, milletim için bir Ali değil, Binali feda olsun. Ama sen kendine bak, yedi seçim kaybetmişsin hala koltuğa yapışmışsın. Bir de kalkmış cumhurbaşkanına tek adam diyorsun, milletin seçtiği tek adam olmaz. Senin hatırın için iki tanemi cumhurbaşkanı, iki tane mi muhtar seçeceğiz. Bu hakikaten okumuyor, ne geliyor ne gidiyor haberi yok, okuma yazması var ama okumuyor. Diyor ki bu değişiklik olursa başkent Ankara’dan İstanbul’a taşınacak. Allah akıl fikir versin bu yaştan sonra nasıl olacaksa. Böyle bir şey olur mu? Kardeşim anayasanın ilk dört maddesi değişmiyor. Orada Türkiye’nin başkentti Ankara’dır diyor. Kanunla değişmez, meclisle değiştirilemez” ifadelerini kullandı.

“BU KADAR YALANLA MİLLETİ KANDIRMANIN ANLAMI YOK"

Kılıçdaroğlu’nun sürekli olarak yalan yanlış ifadeler kullandığını belirten Yıldırım, bu kadar yalanla milleti kandırmanın bir anlamının olmadığını söyledi. Başbakan Yıldırım, “Ama bu zat daha geçen sene diyordu ki anayasanın değişmez olan maddeleri de değişir. Şimdi onu da unuttu. Yalanın bu kadarı da pes doğrusu. Artık bırak vitesten atmayı Kılıçdaroğlu şanzımanı da dağıttı, nereye toslayacağı belli değil. Dün de diyor ki bu sistem kabul edilirse bütün muhtarlıklar kapatılacak. Bilmiyor ben yine iyi niyetli düşünüyorum, anayasanın 127. maddesi duruyor orada. Anayasada muhtarlıkların nasıl kurulacağı yazıyor. Bu kadar yalanla dolanla milleti kandırmanın anlamı yok. Burada 20 gün kaldı Siirt. Bu gibi adamlara gerekli cevabı vermeye hazır mısınız?” dedi.

“BU SİSTEM DEVLETİN TAPUSUNU MİLLETİN CEBİNE KOYUYOR"

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında yeni sistemin getirilerini de anlattı. Yıldırım, yeni sistemin ülkeye büyük kazanımlar sağlayacağını belirterek, “Bu sistem vatandaşın geleceğini güvenceye alıyor. Bu sistem geleceğimiz olan gençlerin geleceğini garantiye alıyor. Bu sistem devletin tapusunu milletin cebine koyuyor. Bu ülkeyi yönetecekleri denetleme yetkisini bu değişiklikle doğrudan siz alıyorsunuz. Belirsizlik ortadan kalkıyor. 16 Nisan’da bu tarihi değişeme hazır mıyız? Mührü güçlü istikrarlı büyük hedefe koşan Türkiye için vurmaya hazır mısınız? 16 Nisan’da yalanla iftirayla siyaset yapmaya çalışanlar milletten tokadı yiyecek. 1 Kasım’da bu millete meydanlarda anayasayı değiştireceğiz diye söz veren Kılıçdaroğlu bugün hayır diyor. 18 yaşındaki gençler milletvekili seçilecek askerlikten muaf olacak diyor, kocaman bir yalan. Kafasında kadınları saymıyor bu adam. Bunlar eski Türkiye’nin alışkanlıklarını hala sürdürüyor. Milletvekili seçilsen de seçilmesen de 30 yaşına kadar askerliğinizi erteleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla milletvekili olsanız da sonunda yine askerliği yapıyorsunuz. Dolayısıyla bu söylediği doğru değil. Yine diyor ki 18 yaşında milletvekili oldu 2 sene sonra emekli oldu ömür boyu emekli maaşı alacak diyor. Bu da yalan hem de kuyruklu yalan. 2 senede emekli olmak yok, çalışacak 25 yıl pirim ödeyeceksin, yine bekleyeceksin 65 yaşına gelince emekli olacaksın. Yalan atmak bunların hayat tarzı haline gelmiş. Hem yetersiz, hem vizyonsuz, hem de tutarsız gaf üstüne gaf yapıyor, laf üstüne laf söylüyor. İnsan oturur bu değişikliği bir okur, okuduktan sonra anlamıyorsan gel Siirtlilere sor, ben bunu anlamadım de. Siirtliler 16 Nisan’da Kılıçdaroğlu’na bunu anlatacak” diye konuştu.

“KILIÇDAROĞLU TÜRKİYE’Yİ MUZ CUMHURİYETİ SANIYOR"

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“En son ne dedi, eğer halk oylaması evet çıkarsa Türkiye bölünür diyor, hadi oradan. Kılıçdaroğlu Türkiye’yi muz cumhuriyeti zannediyor. Sen salon salon dolaşmayı bırak da Siirt’e, Bitlis’e, Şırnak’a, Hakkari’ye gel. Bu millet demokrasi ve özgürlükler konusunda kendini ispat etmiştir, bu millet kardeşliğinden asla vazgeçmez. İşte bunun ispatı Siirt’tir. Bu milletin vereceği her oyun rengi ne olursa olsun başımız gözümüz üzerinde yeri var. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu aslı olmayan yalan ve fantezilerle bu milleti ikna edeceğini zannediyor. Siirtliler buna kanmaz. Biz sadece Yaradan’ın huzurunda eğiliriz, başka hiç kimsenin önünde eğilmeyiz. Yalanla dolanla bu milleti asla kimse kandıramaz. Kılıçdaroğlu Siirt ile bizim aramızı bozamaz milletle aramıza giremez.”

Başbakan Binali Yıldırım konuşmasının sonunda Siirtlilere seslenerek, her türlü terör örgütü birlikte ülkeden silmeye davet etti. Başbakan Yıldırım, “PKK terör örgütüne geçit vermeyiz. FETÖ’cüleri, PKK’yı aramızdan söküp atmaya var mısınız” dedi.

(Mehmet Niyazi Deniz - Mehmet Şükrü Yıldırım/İHA)