Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sosyal medyada yer alan ‘atanamayıp intihar eden öğretmenler için gösteriş yapıyor’ iddialarıyla ilgili, “Kimse laflarımızı çarpıtmaya kalkmasın bizim ne söylediğimiz çok açık” dedi.
İstanbul’da katıldığı programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde atanamayan öğretmenlerin intihar ettiği iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Avcı, “İntihar olayları böyle ulu orta konuşulmaz. Çünkü toplum üzerinde ve özellikle gençler üzerinde, hassas kesimler üzerinde ciddi olumsuz etkileri olur. Özendirici anlatımlardan çekinmek gerekir. Bakın mesela ben burada sizin beklediğinizi öğrenince internetten Türkiye Psikiyatri Derneği’nin açıklamasını sizlere okuyayım. Bunu sağda solda benim sözlerimi çarpıtanlarda dinlesinler” diyerek söz konusu açıklamayı gazetecilere okudu.
Bakan Avcı, “Türkiye Psikiyatri Derneği Medya ve İntihar Basın Açıklaması; ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün aşağıda yer alan intihar haberlerinin medyada yer alması ile ilgili kurallar listesi ülkemizde de bir an önce uygulanabilir hale getirilmelidir. Haberde ölme kararında rol oynayan psikososyal nedenler aydınlatılmalı, altta yatan bir psikiyatrik hastalık varsa belirtilmelidir. İntihara yol açan depresyon, madde bağımlılığı gibi hastalıkların tedavisinin olduğu vurgulanmalı ve nasıl yardım alınacağı konusunda bilgi verilmelidir. Kişilerarası ilişki güçlükleri ve çatışmalarda çözüm yollarını örneklerle belirten yol gösterici haberler şeklinde verilmelidir. İntihar haberlerde cesur bir hareket gibi sunulmamalı, haber ilk sayfalarda resimli, renkli ve intihar yöntemi ayrıntılı verilmemelidir. Olay romantik ve gizemli bir davranış olarak gündemlenmemelidir. İntihar bir çözüm yolu olarak gösterilmemelidir. İntihar girişimlerinden sonra meydana gelebilecek ağır bedensel sorunlar, beyin hasarı, felç vesaire tanımlanmalı ve caydırıcı bir şekilde kullanılmalıdır. İntiharlar bir problem çözümü olarak sunulmamalıdır. İntihar girişimlerinden sonra meydana gelebilecek ağır bedensel sorunlar-beyin hasarı, felç, vesaire tanımlanmalı ve caydırıcı bir şekilde kullanılmalıdır. İntiharlar bir problem çözümü olarak sunulmamalıdır. Çeşitli başka etkili çözüm yolları olduğu, bunlara ulaşamama durumunda bu sonucun ortaya çıktığı belirtilmelidir. Kurbana bazı özenilebilecek nitelikler, dikkat çeken özellikler ve bir özel statü kazandıracak sunumlardan kaçınılmalıdır. Kurbana intihar davranışıyla bir ün kazandırılmamalı, intiharın ün kazanmak için bir yol olduğu mesajı verilmemelidir. Haberlerde bireylerin intihar düşünceleriyle baş etmelerine yardımcı olabilecek kurumlar, tedavi seçenekleri hakkında bilgi verilmelidir’ Bunlar kimin ifadeleri Türkiye Psikiyatri Derneği’nin medya ve intihar basın açıklaması” dedi.

“KİMSE LAFLARIMIZI ÇARPITMAYA KALKMASIN BİZİM NE SÖYLEDİĞİMİZ ÇOK AÇIK”
Bakan Avcı, “Şimdi benim dediğim bu. Konu meclise getirildiği zaman bunlar ulu orta yerde gündeme getirilmez. Her şeyden önce mağdurların, ailelerin hayatı söz konusudur. Oraya öyle fütursuzca girilmez. Onların acılarıyla böyle politik amaçlarıyla oynanmaz. Bu vakalardan etkilenebilecek psikolojik vakalar için özendirici söylemlerden kaçınmamız gerekir. Yoksa benim hakkımda sosyal medyada ‘öğretmenlerin intiharını gösteriş intihar olarak nitelendirdi’ deniliyor. Öyle bir şey olabilir mi? Benim söylediğim bunların öyle ulu orta kullanılmasının, söylenmesinin, gündem oluşturulmasın, ne kadar yanlış ve incitici olduğunu belirtmekti. Medyanın da siyasetin de bu konularda uluslararası medya etiğine veya en azından genel ahlak kurallarına uygun hareket etmeleri beklenirdi. Kimse laflarımızı çarpıtmaya kalkmasın bizim ne söylediğimiz çok açık. Bu olayların üzerinden belli bir grubu, belli bir meslek grubunu, belli bir cinsiyet grubunu, belli bir yaş grubunu potansiyel mağdurlar olarak göstermeye kalkarak kimse buradan siyasi rant üretmeye kalkmasın. Bazı siyasetçilerin açıklamalarını gördüm bununla ilgili. Çok ayıp, yaptıkları çok ayıp. Benim söylediğim ortada. Bu tür olaylar medyada ve kamuya açık alanlarda bu şekilde konuşulmaz” diye konuştu.
(İHA)