CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “AKP’nin 330 sayısı elinde olmadığına göre, Milliyetçi Hareket Partisi’nin, ‘330 milletvekilini tamamlayacak mıdır tamamlamayacak mıdır’ sorusunu net bir şekilde kamuoyuyla paylaşması gerekir” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Gök, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Gök, 15 Temmuz günü darbenin önlendiğini söyleyerek, iktidar partisi sözcülerinin darbe tehdidinin geçmediği yönünde açıklamalar yaptıklarını ifade etti. Gök, “Türkiye derin çatışmaların içerisinde. Bu derin çatışmaların içerisinde her gün şehit haberleriyle sarsılıyoruz. Terör olaylarının tüm Türkiye’yi sardığı atmosferde ölen askerlerimize, polislerimize ve sivil insanlarımıza ağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin hızla yalnızlığa itildiğini söyleyen Gök, Türkiye’de her alandan alarmların geldiğini savundu. Gök, “Demokrasimizi, darbe teşebbüsü ile yara aldı, ekonomimiz kötü. Terör Türkiye’yi bir sarmala almış durumda, dış politikada yalnız bir ülkeyiz. Dış politikayı yönetenler bizi alay konusu ifade edecek açıklamalar yapıyorlar. Önceki gün Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde kendisine yöneltilen idam ile ilgili soruya, ‘Ben idam ezasına karşıyım, ama idam cezasına karşı olduğum için eşim de bana karşı. Eşim benimle ilişkisini kesecek’ diyerek, Avrupa Konseyi parlamenterlerini alaycı tebessümlerine muhatap olan konuşma yapıyor. Devlet böyle mi yönetilir? Dışişleri Bakanı idam cezasına kendisinin karşı olduğunu, eşinin karşı çıkmasından dolayı ilişkilerinin bitme noktasına geldiğini açıklayarak ne yaptığını anlayamadığımız bir konuyu anlatmaya çalışıyor. Dış politikadaki sefalete bakın. Hükümetin görüşü bu mudur? Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ne anlatmak istedi? Böyle bir dış politika yapılabilir mi? Dış dünya bizi niye anlamıyor? Böyle liyakatsiz kişilerce yönetilirsek kimsenin bizi anlama şansı da yoktur” şeklinde konuştu.

OHAL
Olağanüstü Hal uygulamasının sorunlar oluşturduğunu iddia eden Gök, Venedik Komisyonu’nun harekete geçeceğini ifade etti. Gök, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri rapor yayınlıyor. Olağanüstü Hal’in Türkiye’de yarattığı sıkıntıları içerin tabloyu bizler kadar net gördüklerini ifade ediyorlar” diye konuştu.
Türkiye’nin sorunları ile boğuşurken bir anda kendini başkanlık tartışmalarının ortasında bulduğunu kaydeden Gök, “Türkiye başkanlık sistemi geldiğinde bu sorunları giderecek midir? Böyle bir tablo Türkiye’de yaşandı, kapandı derken, Milliyetçi Hareket Partisi’nin yaptığı açıklamalarla yeniden alevlendi. Milliyetçi Hareket Partisi’nin yaptığı açıklamalar üzerine Adalet ve Kalkınma Partisi can simidi gibi atladı, Başbakan Sayın Bahçeli’ye teşekkür etti ve ‘derhal bir Anayasa paketini getireceğiz’ dedi. Türkiye böyle bir tartışmayı hak etmiyor ki. Derin tartışmaları aşmamız gerekirken, partiler arasında konsensus sağlamamız gereken, darbeyi yaşadığımız bir atmosferde toplumu ayrıştırmak kimin işine yarar? Bu tam anlamıyla Türkiye’yi ayrıştırmaya yöneliktir” ifadelerini kullandı. Gök şunları kaydetti:
“İnsanlarımız yoksullukla, yolsuzlukla mücadele ederken, Türkiye’yi başkanlık tartışmalarının içine sokmak Türkiye’ye yapılabilecek en büyük ihanettir. Tam tersine tüm partilerin uzlaşma kültürü içerisinde, darbenin yarattığı atmosferi bertaraf etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin ayrışmaya değil, buluşmaya ihtiyacı var. Bunun için mini Anayasa paketi hazırlanıyordu. Eğer yapılacaksa, yargı bağımsızlığını sağlamamız gerekir. Yani yargı bağımsızlığı önemsiz bir konu mudur da, şimdi unutuldu. Partiler aralarında tartışmayı yürütürken, ne oldu yargı bağımsızlığına ilişkin çalışma? Bu çalışmayı yürütmüyor muyduk? Türkiye’nin derin yapısal sorunları karşısında Cumhuriyet Halk Partisi’nin başkanlık konusunda görüşü çok nettir. Türkiye’nin 200 yıldır süren parlamenter demokrasiyle yönetilmesini, demokratik parlamenter sistemin güçlendirilmesini savunmaktadır.”

MHP’YE ELEŞTİRİLER
Gök, Milliyetçi Hareket Partisi’nin başkanlık sistemi tartışmasını bitirmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Milliyetçi Hareket Partisi, AKP’ye can simidi gibi sunduğu başkanlık hayali çerçevesinde böyle bir teklif Meclis’e geldiğinde AKP’nin 330 sayısı elinde olmadığına göre Milliyetçi Hareket Partisi’nin 330 milletvekilini tamamlayacak mıdır tamamlamayacak mıdır sorusunu net bir şekilde kamuoyuyla paylaşması gerekir."
MHP Grup Başkanvekili Akçay’ın sözlerine ilişkin ise Gök, “MHP anlaşılıyor ki, başlattığı Anayasa tartışmasıyla muhalefetin de iktidar partisine karşı vereceği mücadelede, iktidar partisine verilecek mücadeleyi de parçalama eğiliminde. Eğer Erkan Akçay ifade ettiğini söylediği sözleri söylemişse tamamını reddederiz. Bunun ne Cumhuriyet Halk Partisi ile ilişkilendirilmesine ne de Sayın Selin Sayek Böke ile ilişkilendirilmesini kabul etmemiz mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı.
AK Parti-MHP arasında pazarlık iddialarına ilişkin soruya Gök, “Milliyetçi Hareket Partisi net olmadığı sürece iddialar ve düşünceler insanın düşünce yapısı içinde yer alır” şeklinde konuştu.
ABD donanmasının Türk bayrağı ile savaşan askerleri öldürdüğü iddialarına ilişkin sosyal paylaşımların sorulması üzerine Gök, “Twitter’da yayınlanan mesajların öyle olmadığı ifade ediliyor. Gerçekliği konusunda önce Amerikan makamlarının açıklamasını görmek durumundayız” diye konuştu.
(İHA)