Başbakan Binali Yıldırım, "MHP ile beraber Anayasa değişikliğini yapacağız ve başkanlık sistemini de hayata geçireceğiz. Önce meclise götüreceğiz sonra sahibine getireceğiz, sahibi kim sizsiziniz. Size gelen, millete giden, iş yarım kalmaz, yolda kalmaz" dedi.
15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında başbakan olarak ilk kez Trabzon’a gelen Binali Yıldırım, Gülbahar Hatun Camisi’nde kıldığı cuma namazı sonrasında Atatürk Alanı’nda Trabzonlular’a seslendi. Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimine karşı Trabzon’un Anadolu’nun diğer vilayetleri gibi tek yürek olduğunu, tek bilek olduğunu ve alçak darbe girişimine gereken cevabı verdiğini söyledi. Yıldırım "Türkiye 27 gün nöbet tuttu. Trabzon 35 gün nöbet tuttu. Trabzon farkını gösterdi. 15 Temmuz bu necip milletin yeniden dirilişi yeniden yükselişidir. 79 milyon vatan evladı ayrı gayri olmadan bir olmuş beraber olmuş birlikte Türkiye olmuştur" ifadelerini kullandı.
Bir yandan FETÖ ile bir yandan bölücü örgüt ile amasız mücadele verdiklerini kaydeden Başbakan Yıldırım "Ülkemizin bütünlüğü için canla başla çalışıyoruz. Devletin bekası için, sizin güvenliğiniz için sizin uşağınızı da içişleri bakanı yaptık. Sizin evladınız Süleyman Soylu, polisiyle, jandarmasıyla, ekibi ile gece gündüz demeden memleketin her köşesinde hangi yuvada hangi mağarada hangi delikte bir terörist varsa hepsi yok oluncaya kadar bu mücadele devam edecektir. Biz 15 sene çalıştık çabaladık yolları böldük şehirleri birleştirdik, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Yolları böleriz ama Türkiye’yi böldürmeyiz. Bölmeye çalışanlara da hak ettikleri cevabı veririz" diye konuştu.

"BURASI HUKUK DEVLETİ BURADA TERÖRÜN BORUSU ÖTMEZ, MİLLETİN BORUSU ÖTER"
Terörle ve onların siyasi uzantıları ile mücadele ederken yaşadıkları sıkıntıları gündeme getiren Yıldırım "Bunların ne kadar seveni varmış, destekçisi varmış. Avrupa ülkeleri diyor ki ’bunlara dokunmayın.’ Mahkeme çağırıyorsun, ’gel ifade ver’, (ben senin mahkemene gelmiyorum, beni alamazsın) Geldin mi ? ifadesini de verdi mi ? Dersini de aldın mı ? Alacaksın, burası hukuk devleti. Burada terörün borusu ötmez. Burada milletin borusu öter. Kimse hukuktan üstün değildir. Bize hukuk dersi vermeye çalışan batılı dostlarımız o parlamentolarındaki duvarlarda teröristlerin resimlerini indirsinler. Onları şımartmaktan etrafa baktıkları yok. Türkiye kendi kararını kendi verir, istiklali için gerektiğinde tek ama tek sözüne müracaat edeceği, emir alacağı makam yüce Türk milletidir. Başka kimseden emir almayız, herkes işine baksın" şeklinde konuştu.

"ANA MUHALEFET PARTİSİ GENEL BAŞKANI KONUŞUYOR, İNSAN DİNLEYİNCE KANI DONUYOR"
Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerde bulunan ve kendisine sağ duyu çağrısında bulunan Başbakan Yıldırım "Ana muhalefet partisi genel başkanı çıkmış bir takım laflar ediyor. İnsan dinleyince kanı donuyor. Diyor ki terör örgütüne asıl yardım yapan AK Parti’dir. El Nusra, İŞİD, ve FETÖ’yü ülkenin başına musallat eden AK Parti’dir. Bu ne demek kardeşim. Ülkenin ana muhalefet partisi genel başkanı pusulayı yitirmiş vaziyette nereye toslayacağı belli değil. Ağzından çıkanı kulağı duymuyor. Türkiye’de terörün her türlüsü ile amansız mücadeleyi yapan kim AK Parti. O FETÖ’cülerle mücadele eden AK Parti. Onlara hakimlik yapmaya çalışan kim? Milletim kimin ne yapacağını biliyor. Bir oraya bir buraya koşuyorlar. Neymiş gözaltılar varmış ne zamandan beri suç işlemek meşru hale geldi bu memlekette. Ne zamandan beri darbecilere, bölücülere arka çıkmak ana muhalefet partisinin görevi oldu?" dedi.

"HERKES DURUMUNU GÖZDEN GEÇİRMEK ZORUNDADIR"
"Herkes durumunu gözden geçirmek zorundadır" diyen Başbakan Yıldırım "Ana muhalefet partisi demek iktidar alternatifi demektir. Eğer siz iktidara talipseniz, ülkenin bölünmez bütünlüğüne tek vatan, tek devlet, tek millet prensibini sonuna kadar bağlı kalmanız lazım. Ana muhalefet partisi genel başkanını sağ duyulu olmaya çağırıyorum. Terör sponsorlarının ağzı ile konuşmaktan vazgeç. Türkiye’nin ne büyük sıkıntılardan badirelerden geçtiğini görmüyor musun? Terörle mücadele şehitleri görmüyor musun ? Zaman şimdi ülkeyi sahip çıkma zamanıdır, bir olma beraber olma zamanıdır. Ayrılıkçıları terör goygoycularına yaranma zamanı değildir. Ülkenin ve milletin bekası için bir olmak beraber olmak için birlikte çalışma zamanıdır. Sayın Kılıçdaroğlu yol yakınken dön. Bu sokak çıkmaz sokaktır. 780 bin kilometrekare vatan toprağında bu ağız, bu söylemler kabul görmez. Bunu Cumhurbaşkanlığı seçiminde gördük" ifadelerini kullandı.

"MHP İLE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPACAĞIZ VE BAŞKANLIK SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
Anayasa değişikliği ve sistem değişikliği ile ilgili olarak da konuşan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:
"Her seçimde her siyasi parti söz verir. Seçim bittikten sonra bu sözler unutulur. Biz hadi yapalım dediğimiz zaman da yanımızda kimseyi göremeyiz. Son günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sağ duyusu ve vatanseverliği ile ülkesinin geleceğini dikkate alarak her türlü siyasi hesaplardan sıyrılarak Türkiye’nin bu önemli meselesinin çözümü için sorumluluk aldı. Bu konuda MHP ile beraber Anayasa değişikliğini yapacağız ve başkanlık sistemini de hayata geçireceğiz. Önce meclise götüreceğiz sonra sahibine getireceğiz, sahibi kim sizsiziniz. Size gelen, millete giden, iş yarım kalmaz, yolda kalmaz."

TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU İÇİN TARİH VERDİ
14 yıllık AK Parti iktidarı boyunca Trabzon’a tam 14 katrilyon liralık yatırım yaptıklarını dikkat çeken Yıldırım, "Yeter mi yetmez. Yavuz Sultan Selim’in torunlarına borcumuz var. Benden müjde bekliyorsunuz değil mi ? Birinci müjde Kanuni Bulvarı’nın bir kısmını yaptık. Akyazı’ya bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Bu küçük bir kısım. Tamamı 30 km. Geri kalan kısmının da kararını da imzaladım, ihalesi yapılıyor, hayırlı olsun. 800 trilyon. Az para değil. Helal hoş olsun Trabzon olunca ne önemi var. Trabzon, Türkiye’nin teminatı, birliğimizin kardeşliğimizin teminatı. Terör Trabzon’a ayak basar mı basamaz. Stadyum bitti, biz görevimizi yaptık. Artık iş Trabzonspor’da. Stat dediler en güzelini yaptık. Şimdi sıra artık Karadeniz’in bordo mavili yiğitlerinde. Şimdi güzel bir şehir hastanesi de yapacağız. Trabzon’a 2. bir üniversite daha açacağız. Çok önemli işimiz daha var. Trabzon-Erzincan Demiryolu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetidir. Onun vasiyetini ondan sonra gelen partisi unutmuştur, hiç bir şey yapmamıştır. Trabzon-Erzincan Demiryolu’nu da 2023 yılına kadar biz yapacağız biz başlatacağız. Unutmayın 2023’ü takip edin. Dünyanın en zor projelerinden biri. İki tünel var, her biri 23 km. 23 km gidiş-geliş. Zigana’nın altından giriyor. Gümüşhane’den çıkıyor, zor. Zor diye bırakıp kaçacak mıyız. ? Zor olan hemen yapılır, imkansız olan biraz zaman alır. AK Parti iktidarı böyle çalışıyor" dedi.
Trabzonlular’dan müsaade isteyerek Rize’ye Ovit Dağı’na gideceğini ifade eden Yıldırım, "Buradan Ovit Dağı’na gideceğiz. 136 yıllık efsanedir. O hayali gerçekleştirmek Recep Tayyip Erodğan ve arkadaşlarına nasip olmuştur. O tünel açıldığında Rize ile Erzurum arası 35 km kısalıyor. Adeta Rize-Erzurum komşu kapısı oluyor. Bunun Trabzon’a da faydası var. Trabzon’dan İyidere’den İkizdere’ye ver elini Erzurum. Yazın git, kışın kapalı yok. Yaz kış açık yollar her yol Trabzon’a çıkar. Zigana’da zor bir yoldur biliyorsunuz. 14,5 km’lik iki tane tünel yapıyoruz. ikisi 29 km. Eskiden 1 km tünel yapamazlardı. Bolu Tüneli’ni düşünün 3 km. 17 yıl sürdü. AK Parti iktidarı bir senede 80 km tünel yapıyor. Biz laf üstüne laf koyanlardan değil taş üstüne taş koyanlardanız" diyerek alandan ayrıldı.
(İHA)