Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türk Silahlı Kuvvetleri’ni başka ülkelere namerde muhtaç edenler cumhuriyetçi olabilir mi?” dedi.
İzmir Gündoğdu Meydanı’nda büyük bir kalabalığa seslenen Davutoğlu, Gündoğdu Meydanı’nda milyonlarca İzmirliye hitap etti. Alandaki herkes Başbakan’ı beklerken telefonlarıyla özçekim (selfie) yaparak, ‘birlikte daha güçlü’ hastagi ile sosyal medyada paylaşımlarda bulundu. Miting alanını saatler öncesinde dolduran partililerin coşkusu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gelmesiyle zirveye ulaştı. Eşi Sera Davutoğlu ile birlikte alana gelen Davutoğlu, miting alanını dolduran vatandaşları selamladı. Mitinge denizdeki tekneler ve havadaki bir paraşüt de destek verdi. Denizde AK Parti ve Türk bayraklarıyla onlarca tekne olduğu gözlenirken, Gündoğdu Meydanı’nın üzerinde paraşüt dolaştı. Güvenlik önlemlerinin de alındığı mitingde, yüksek binaların üzerine keskin nişancılar yerleştirildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasına, “Malazgirtten 10 yıl sonra gelen Horasan erenlerine selam olsun. 16. yy.da bütün Akdeniz’i Türk gölü yapan İzmir merkezli leventlere selam olsun. Düşman bu sahile dayandığında ilk kurşunu atan Hasan Tahsin’e selam olsun. Kocatepe’den çıkan İstiklal ordularının Komutanı Gazi Mustafa Kemal’e ve askerlerine selam olsun. Cumhuriyetimizi burada kuran ve iktisat kongresi ile milli iktisadi bağımsızlığı ilan eden Mustafa Kemal Atatürk’e selam olsun. Buradan başlattığı demokrasi meşalesini Yassıada’ya kadar onurla taşıyan şehit başbakanımız Adnan Menderes’e selam olsun. İzmir’in her bir köşesine selam olsun. İzmir’i izmir yapan, Türkiye’nin her köşesinden gelen İzmir’de bir arada yaşayan bütün güzel İzmirlilere selam olsun” diye başladı.

“BURADAN TÜRKİYE’Yİ YÖNETMEYE DEVAM EDECEĞİM”
İzmir’e boş gelmediğine dikkat çeken Davutoğlu, “İzmir’e gelen eli boş gelmez, iki müjde ile geldik. İzmir tarihin zengin noktası, istiklalin başkenti oldu. Ama İzmir’de hiçbir zaman devletin merkezi otoritesi bulunmadı. İşte bugün Başbakanlık Ofisi açarak İzmir’e Ankara’yı getiriyoruz. Bu bizim İzmir’e verdiğimiz önemin doğrudan göstergesi. İzmirliler bizi misafir etmeye hazır mısınız. Başbakanlık Ofisi ile Türk siyasetine İzmir’den yön vermeye hazır mısınız? İzmir sıradan bir yer değil, İzmir Ankara ve istanbul’dan sonra başbakanlığa ev sahipliği yapacak üçüncü şehir. Bütün İzmirlilere söz veriyorum. Bu ofis gece gündüz İzmirlilerin emrinde olacak. Başbakanlığın bütün birimleri temsil ederek bir hizmet bürokrasisi, alanı oluşacak. Ben de her fırsatta İzmir’e geleceğim hem İzmirlilerle bulacağım hem de buradan Türkiye’yi yönetmeye devam edeceğim. İzmir istikbalin baş şehri herşeye layık. Her türlü hizmeti getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Ayrıca bugün Konak Tüneli’ni açıyoruz. Konak Tünelleri İzmir’in merkezinde trafiği rahatlatacak. 1200 metreden daha fazla derinlikte, günde 40 bin araç geçecek” diye konuştu.
“CUMHURİYETİN İTİBARINI KİM KAZANDIRDI?”
İzmir’in AK Parti’nin taşıdığı önemi anlatmanın gerekliliği belirten Başbakan Davutoğlu, “Bu meydanlara gelip cumhuriyetçilik, milliyetçilik, özgürlük üzerine konuşanlara bir ders verelim. Ders vermeye hazır mısınız? O zaman ders 1. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün devletin yek bir vücut olarak verdiği istiklal mücadele ile kuruldu. Hiç kimseye ait değil, bütün millete aittir. Hiçbir zümrenin, seçkin gurubun değil 78 milyonun aziz devletidir. Şimdi bakın bu devlet Selçuklu ve Osmanlı mirası üzerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti 2002’de ne haldeydi? Mustafa Kemal’in ‘Cumhuriyeti biz kurduk, siz yücelteceksiniz’ demişti. Şimdi Allah aşkına soruyorum. Cumhuriyetin itibarını kim kazandırdı. Kim kazandırdı? “ dedi.

“BU DEVLETİ BİR DAHA NAMERDE DEĞİL MERDE DAHİ MUHTAÇ EYLEME”
Yükselmesi gereken cumhuriyetin 2002’deki durumunu anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:“Türkiye Cumhuriyeti devleti, bu aziz bayrak IMF müzakerelerinde borç isteyenlerin önünde dalgalanıyordu. Bizi IMF’ye mecbur kılanlar cumhuriyetçilik yapabilirler mi? Türk Silahlı Kuvvetleri devletin itibarıdır. Tankını hibe alıyordu, topunu hibe alıyordu, İsrail’e tamire gönderiyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni başka ülkelere namerde muhtaç edenler cumhuriyetçi olabilir mi? Aziz cumhuriyetimizin Türk Lirası alay konusuydu. Üzerinde 6 sıfırla dünyada alay konusuydu. Türk Lirası’nı alay konusu yapanlar cumhuriyetçilikten bahsedebilirler mi? Bütün itibarımız yerle bir olmuştu. Şimdi 12 yılda geldiğimiz noktada IMF borcu kim ödedi. Şu anda uluslararası herhangi bir kuruluşa borcumuz var mı? Kim yaptı? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne itibarı kim kazandırdı? Şu anda şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri kendi tankını yapıyor, kendi topunu yapıyor, piyade tüfeğini, topunu yapıyor. Kim yaptı kim yaptı? Bitlis- Muş arasında ilk defa hizmete giren atak helikopterleri başbakanlık helikopteri olarak içinde eskortluk yaptım. İzmirliler o manzarayı görecektiniz, gözleriniz yaşarırdı. Eğer yerde olsaydım şükür secdesine kapanırdım. Al bayrakları dalgalandırma vaktidir. Bu meydanlarda al bayrağı dalgalandıramadan miting yapanlar Türkiyelikten bahsedemez. İster oy veren İzmirli olsun ister vermeyen ama herkes elini vicdanına koysun. Başbakan olarak Van Gölü üzerinde sağ tarafıma bakıyorum, yüzde yüz Türk yapımı atak helikopteri şerefli Türk subayı selam verdi. Sol tarafıma baktım yüzde yüz Türk yapımı atak helikopteri şerefli Türk subayı pilot selam verdi. Yarabbi hamdolsun bu devleti bir daha namerde değil merde dahi muhtaç eyleme dedim.”

“BU MU CUMHURİYETÇİLİK? BU MU DEVLET İTİBARI?
“Şimdi soruyorum Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne itibarı kim kazandırdı?” diyen Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Paramıza itibarı kim kazandırdı? Türkiye Cumhuriyeti mührünü bütün dünyaya kim vurdu? Bakın bir utanç vesikasıdır. Dış işleri bakanlığım döneminde bir diplomatımız dedi ki “2002 de öyle bir haldeydik ki başbakan yurtdışına gidecek, ‘şu masrafları yapamazsınız’ diye bir belge var. Biz başbakana vereceğimiz belgeleri basabilmek için kendi cebimizden gidip fotokopi çektirdik, fotokopi makinası bile çalışmıyordu’ dedi. Bu mu cumhuriyetçilik? Bu mu devlet itibarı? Şimdi Türkiye Büyükelçiliği var, al bayrak her yerde dalgalanıyor her yerde. O zaman cumhuriyetin birinci şartı cumhuriyeti yükselmektir. Yükseltiyoruz. Bakın çok çarpıcı bir örnek; 2 gün önce Ordu ve Giresunda’ydık Cumhurbaşkanımızla birlikte. Buradan bütün bir millete sesleniyorum. Allah aşkına o manzaradan gurur duyamayan bir Türk olabilir mi? Denizin üstünde Avrupa’da ilk kez havaalanı yaptık havaalanı. Bu bir hayaldi.”

“O OKUMA ÖZÜRLÜDÜR OKUYAMAZ DA”
CHP Genel Başkanı kemal Kılıdçaroğlu’nu da eleştiren Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu bir takım farazi projelerden bahsediyor. Biraz önce bir kardeşim gösterdi. Stratejik Derinlik kitabının arka sayfasını okumuş ve ya biri okumuş ona söylemiş. O okuma özürlüdür okuyamaz da. Merkezi projeyi diyor ki 2035 yılında bunu yapacağız. Bırak 2035. Ben şimdi burada, Konak’ta 4 yılda bitireceğim projelerden, dünya çapında projelerden bahsedeceğim. 2023 yılına kadar gerçekleştireceğimiz” dedi.
Yapacakları projelerden bahseden Davutoğlu, halka seslenerek “Sayalım mı? Bir, dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’da inşa ediyoruz. İki, dünyanın en uzun kuleli asma köprüsünü Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak üçüncü köprü olarak inşa ediyoruz. Bu sene cumhuriyetin yıldönümünde hazır olacak. Üç, dünyanın tek ve ilk üç katlı tünelini boğaziçinin altında inşa ediyoruz.İki katı demiryolu, bir katı karayolu. Dünyada tek dünyada ilk. Marmara’yı inşa ettik hayaldi şimdi Avrasya Tüneli’ni inşa ediyoruz. Asya ile Avrupa’yı biz birleştiriyoruz biz. Beş, dünyanın dördüncü uzun asma köprüsünü İzmit Körfez geçişinde yapıyoruz. İzmir’i merkez kılacak projeler bunlar. Böylece İstanbul İzmir arası 3,5 saate inecek. Altı, Çanakkale’de dünyanın en geniş açıklığına sahip asma köprüsü inşa ediyoruz. Hepsi önümüzdek i 4-5 yıl içinde bir tek İzmir’den çıktığınıza Rumeli evlatları ve Avrupa’ya gidecek herkes Çanakkale köprüsüne otoyola gidip Bulgaristan’a Yunanistan’a oradan da aziz evladı fatihaya ulaşacak” ifadelerini kullandı.

“KILIÇDAROĞLU’NA BİR GELİNCE SORUN”
Kavgaya değil gönül kazanmaya geldiklerini, hizmet üretmeye geldiklerini belirten Orman ve Su işleri Bakanı ve İzmir Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu da şunları söyledi: “Unutmayacağız. IMF’ye borcumuzdan dolayı eski yönetimin el pençe divan durduğunu unutmayacağız. IMF’nin önünde diz çöküldüğü günü, yüzde 63 faizle devletin borç aldığı, sizlerin alın teriyle devletin borç aldığı günleri unutmayacağız. İşte eski Türkiye bu, ama Yeni Türkiye çok daha mutlu, kalkınmış bir Türkiye. Bizlerin büyük hedefleri var. Sayın Cumhurbaşkanımız bizlere bir hedef göstermişti. Allah nasip ederse 2023 yılında önce Türkiye’yi dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına taşıyacağız. Zaten bunun ayak sesleri gelmeye başladı. Hedef 2023 Türkiye hazır, İzmir hazır. Hayal edilmezdi, bu sene G20 adıyla bilinen 20 ülkenin dönem başkanlığını yapıyoruz. Başı dik, her yerde dalgalanan büyük bir Türkiye var. Kılıçdaroğlu’na bir gelince sorun. Herkesin geleceğini bir sorun. Sizin döneminizde antibiyotik ne kadardı şimdi ne kadar sorun. Dolayısıyla vaatlerinin boş olduğunu göreceksiniz”

“ADAY OLMUYORUM AMA İZMİR’DEN DE BİR YERE GİTMİYORUM”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir’in bugün Gündoğdu Meydanı’nda bir başka destan yazdığını ifade ederek, İzmir’in bütün ilçelerini saydı ve Türkiye’ye İzmir’den selam gönderdi. Gündoğdu meydanında yürekleriniz aydınlığı var. Türkiye’nin kalbi bugün İzmir’de atıyor. Ege’nin kalbi İzmir’de atıyor. Gündoğdu Meydanı’nda bugün her türlü gayri meşru yapılanmaya, milli iradeye karşı milletin birlik, beraberlik ve kardeşliğinin coşkusu var. Bugün burada Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşları var. İzmir’in özelliklerini bilmeyenler olabilir. İzmir sevgi şehridir. İzmir saygı şehridir. İzmir samimiyetin var olduğu şehirdir. İzmir Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilan edildiği şehirdir. İzmir Adnan Menderes’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın, Mustafa Kemal’in şehridir. İzmir bölücüleri, ayrımcıları reddeden şehirdir. Tek bayrağımız ay yıldızlı bayrak diyen şehirdir. İzmir tek vatan, tek millet tek devlet rabia diyenlerin şehridir. Son n13 yılda Türkiye’de destanlar yazan bir kadronun şerefli mensuplarısınız. Türkiye’de havayolu halkın yolu olduysa işte bu AK Parti’nin 77 milyon vatan ecdanının başarısıdır. Bu başarı ile ne kadar övünseniz azdır. 13 yılda ‘İzmir’e ne yaptınız’ diyenlere cevabımız işte Gündoğdu’dur. 7 Haziran geliyor, ne demek biliyor musunuz? Yeni Türkiye’nin kapılarının aralanacağı tarihtir. Başbakanımız liderliğinde 2023 hedeflerinin yakalanacağı tarihtir. İzmir olarak destan yazmaya hazırmısınız. Zimir’den yükselen bu ses Yeni Türkiye’nin ayak sesleridir. Aday olmuyorum ama İzmir’den de bir yere gitmiyorum. Çünkü İzmir benim evim, sizler benim kardeşlerimsiniz, annelerimizsiniz, babalarımızsınız. Onun için bundan sonra görevi devralan arkadaşlarımız bayrağı bizim bıraktığımızı yerden daha yükseğe çıkarmak için çalışacak bizde her türlü desteği yapacağız. Türkiye’de tek parti AK parti. Şimdi herkes birleşmiş, Aman nasıl AK Parti’yi yeneriz diye hayal kuruyorlar. Onlar hayal kurmaya devam etsim, AK parti hayalleri gerçeğe dönüştüren partidir ve bundan sonrada hayalleri gerçeğe dönüştürmeye devam edecektir” diye konuştu.

“KAFA KARIŞTIRANLARA GEÇİT YOK”
AK Parti il Başkanı Bülent Delican ise şunları söyledi: “Başbakanlık ofisini faaliyete geçirdik, Konak Tünellerini de Kuru gürültü yapanla çalışanı biliyor. İzmir halkı bu şehrin pek çok potansiyelini kimliksiz bırakan yerel iradeye rağmen, 13 yıllık AK Parti ile meyve toplamaya başladı. Bu yolculuk Yeni Türkiye inşasının yolculuğudur. Bu yolculukta oturduğu yerden mış gibi yapanlara, kafa karıştıranlara, korkuya geçit yok.”
(İHA)