Çözüm süreci ile ilgili konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Ortada bir yalan söyleyen var ama bu yalan söyleyen biz değiliz" dedi.
Tan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, imar rantları ve yapılan yolsuzluklar hakkında açıklamalarda bulundu. 33 yıllık inşaat mühendisi olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Tan, Meclis kürsüsünde İstanbul’un talan edilişini defalarca dile getirdiğini belirtti. Konuyla ilgili Meclis araştırma önergesi verdiği ve daha da önemlisi "İstanbul’u kurtarma bakanlığı" kurulması için teklifte bulunduğunu hatırlatan Tan, "Bizans’tan beri İstanbul’da bu kadar talan yapılmadı. Bu talan ve yağma defalarca dile getirmemize rağmen hiçbir şekilde dikkate alınmadı" diye konuştu.
Rant vergisiyle ilgili 2 sene önce Meclis’e kanun teklifi verdiğini hatırlatan Tan, "Eğer zorunlu bir imar değişikliği varsa şehir daha da güzelleştirecek, bir ayrıcalık tanınması gereken bir durum söz konusu ise ve bunda da ciddi bir rant artışı varsa hem şehri bozmayacaksınız hem de bu rantı tekrar şehre iade edeceksiniz. Bununla ilgili kanun teklifi verdim ama hiçbirisi dikkate alınmadı, hiçbirisi konuşulmadı" dedi.
Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti eleştiren Tan, "Büyük bir skandal, büyük bir rezalet. Bütün bu işler olduktan sonra vay efendim ’rant haramdır, filan binanın yarısını kesin, tıraşlayın.’ Bunların hepsi bir tıraştır arkadaş. Bu sözleri söyleyenlere şunu söylüyoruz: Tıraş yapmayın, milletle dalga geçmeyin" diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm süreci konusunda siyasilerden gelen açıklamaları değerlendiren Tan, "Dünden beri çözüm süreci yol haritası var mı, yok mu? Görüldü mü, görülmedi mi? HDP’den bunu kimler gördü, görmedi?" diye sordu. Tan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bugün basında yer alan açıklamalarının çok net ve açık olduğuna işaret eden Tan, "Hani içindiler faslı vardır ya kitaplarda. Bize sadece 2 senedir ortalıkta olan bir sayfa gösterildi ötesinde bir bilgimiz yok. Hükümetten yetkililer çıkıyor, başbakan yardımcıları, başbakan çıkıyor, ’efendim biz işte bunları gösterdik, yaptık bunlar niye böyle söylüyorlar’ diyor. Kardeşim ’yaptın yapmadın, gösterdin göstermedin, sen doğru söylüyorsun, ben doğru söylüyorum veya sen doğru söylemiyorsun veya bir başkası doğru söylemiyor’ bunun en kestirme yolu ne? Varsa çıkartın ortaya. Bu eroin midir, silah mıdır, nükleer santral şifreleri midir? Nedir bunlar. Eğer gerçekten senin 200 sayfalık bir hazırlığın varsa, gerçekten kısa, orta, uzun vadeli yol haritan varsa çık göğsünü gere gere utanmadan, çekinmeden koy kamuoyunun önüne ’İişte bu benim yol haritam.’ Bu kadar polemiğe gerek var mı? Ben kendi payıma söylüyorum, benim bu konuyla ilgili bilgim yok" ifadelerini kullandı.

"BARIŞ CİDDİ BİR İŞTİR, UTANILACAK BİR İŞ DEĞİLDİR"
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Tan, HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in sekreterya oluşturulması konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Değerlendiremiyorum, kısacası bu. Akşam bir açıklama oluyor, sabah en yetkili ağızlardan birisi çıkıyor ki ’yok böyle bir şey, nerden çıkardınız’ diyor. Nasıl bir değerlendirmede bulunalım. Bunların tamamı konuşuluyor ama kapalı kapılar arkasında konuşuluyor. Belli mutabakatlara varıldığı söyleniyor sonra bir şekilde bunlar kamuoyuna çıktığı vakit ’yok böyle bir şey’ deniliyor. Peki ne var ne yok kardeşim, çıkın anlatın biz de şaşırdık. Yani ortada bir çocuk var, babası belli değil annesi belli değil. Peki nereden geldi bu çocuk? Zaten işlerin bu kadar karmaşık hale gelmesinin sebebi bu. Bu işler bu kadar gayri ciddi yürütülmez. Neyse bu işin sorumluları varılan mutabakatlar anlatılır, bunların arkasında durulur, kamuoyu bilgilendirilir. Tekrar tekrar söylüyorum, devlet sırrının arkasına sığınılarak böyle ucuz politika yapılamaz. Barış ciddi bir iştir, yürek isteyen bir iştir, utanılacak bir iş değildir. Siz bu işin yükümlüğünü kaldıramıyorsanız altına girmeyin. Korkak aşıklara benziyor" cevabını verdi.

"ORTADA BİR YALAN SÖYLEYEN VAR AMA BİZ DEĞİLİZ"
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın dün bir televizyon kanalında yaptığı, "Çözüm sürecinin bütün yol haritasının HDP’lilerle paylaşıldığı" yönündeki açıklamalarının hatırlatılarak, "Ortada bir yalan söyleyen mi var?" sorusu üzerine Tan, "Ortada bir yalan söyleyen var ama bu yalan söyleyen biz değiliz. Biz de diyoruz ki kardeşim, HDP’yle paylaştığını CHP’yle niye paylaşmıyorsun. Bir ana muhalefet partisi değil mi? MHP’yle niye paylaşmıyorsun? Yani biz iki parti parlamento çatısının içerisinde gizli bir şey mi yapıyoruz. Demokratik, şeffaf, açık. Eğer hakikaten paylaştıysan bu kadar demogosiye gerek yok. Çıkarsın deklare edersin, ’bunları paylaştım’ dersin. Gelinen noktada açık seçik ifadeler olacaktır" karşılığını verdi.
(İHA)