RİZE (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Ovit Tüneli'nin 2017 sonunda hizmete gireceğini belirterek, "Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun, kardeşliğimiz daim olsun." dedi.

Yıldırım, Ovit Dağı'nda düzenlenen "Ovit Tüneli Işık Göründü" Töreni'nde yaptığı konuşmada, Ovit Dağı'nda muhteşem bir gün yaşadıklarını, bugün 136 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü ana şahitlik ettiklerini söyledi.

Kuzey ve güney koridorunun en önemli arteri konumunda olan Rize-Erzurum hattındaki büyük eserde ışığı göreceklerini ifade eden Yıldırım, "Yılların özlemi, rüyası bugün gerçeğe dönüşüyor. Bu tünelin sonundaki ışık artık herkese, hepimize görünüyor, geleceğimizi aydınlatıyor. Türkiye'de ulaşım yıllar yılı hep bir dert oldu. Bitmek bilmeyen zor yollar, virajlar, dağlar, tepeler. Hangi canlar yok oldu? Hangi yuvalar söndü? Çok çektiniz. Ovit Dağı kasım ayı gelince kapanır, bir daha mayıs, hazirana kadar geçit vermez. 14 yıldır dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz . Yetmedi, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Bu ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, feribotlarla, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün." diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye’nin geleceğini inşa etmek adına hayata geçirilen projelerin en anlamlarından birinin de bu tünel olduğunu belirtti.

Tünelin temelinin 2012 yılında "Milletin Adamı" Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde atıldığını anımsatan Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız dedi ki, '130 yıllık hasret bitsin. Rize ve Erzurum ile iki Potomya'yı bir araya getirelim. Potomya'yı, Mezopotamya ile bir araya getirecek tarihi yolculuğu başlattık. Hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, tünelin 1 milyar 140 milyon liraya mal olduğunu belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın konuşmasında "Tünelimiz 2018 yılında bitecek." dediğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, "2018'de bitecek olur mu, 2018'i bekler misiniz? Bakın, buradan müteahhitlere, yüklenicilere ve Bakanımıza açıkça söylüyorum. Bu tünel, 2017’nin sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun, kardeşliğimiz daim olsun." değerlendirmesinde bulundu

Yıldırım, projenin toplam uzunluğunun 17,5 kilometreyi bulduğunu, 14 kilometresi gidiş, 14 kilometresi geliş olmak üzere iki tünelin olduğunu, projede sadece iki tünelin olmadığını, kar ve çığ tünellerinin de bulunduğunu aktardı.

Başbakan Yıldırım, İyidere'ye doğru 9 tünel daha yapacaklarını, 34 kilometre yolun tamamını iki gidiş, iki geliş şeklinde inşa edeceklerini, Rize'den çıkan kişinin Erzurum'a hiç sollama yapmadan varacağını, İspir'in fasulyesinin Rize'ye daha erken geleceğini ifade etti.

(Sürecek)