Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nda (AP), Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine ilişkin yapılacak oylamaya tepki göstererek, “Tüm dünyaya sesleniyorum. Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32.Toplantısı Açılış Oturumu’na katıldı. Toplantıda konuşan Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine ilişkin yapılacak oylamayı hatırlatarak, “Peşinen ifade etmek isterim ki şu anda buradan söylüyorum. Tüm dünyaya sesleniyorum. Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. 15 Temmuz gecesi demokrasi ve istiklali için canlarını ortaya koymuş bir milletin iradesini hiçbir terazi tartamaz. Bu ülkenin istiklal ve istikbal mücadelesi, orada ellerin havaya kalkıp inmesiyle kesintiye uğrayacak değildir. Bu millet tatlı su demokratı olmadığını, iradesine sahip çıkmak için gerekirse canını feda edebileceğini 15 Temmuz gecesi ispat etmiştir. Bu oylamanın siyasi bir bağlayıcılığı olmasa da, verilmek istenen mesajı benim hazmetmem mümkün değildir. AP’nin böyle bir oylamaya gitmeye tevessül etmesi bile terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin ifadesidir” diye konuştu.

“GELİN ARTIK TAVRIMIZI KOYALIM, ORTAK GELECEĞİMİZİ BERABER BELİRLEYELİM”
Avrupa’nın birçok ülkesinde teröristlerin kol gezdiğini söyleyen Erdoğan, “Bunların PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmeleri samimi değil. Zira bir taraftan PKK’yı terör örgütü ilan edeceksin, öbür taraftan terör örgütü paçavraları ile Brüksel sokaklarında, Paris’te kol gezecekler. Türkiye’den kaçan teröristler oranın meydanlarında nutuk atacaklar. Bu nasıl samimi yaklaşım. Biz AB değerlerine pek çok üye ülkeden daha fazla sahip çıktığımızı bugüne kadar sayısız ortak koyduk. Batılı muhataplarımızdan kulağa hoş gelen sözlerin ötesinde somut bir destek görmedik. Taahhütlerin hiçbiri gerçeğe dönüşmedi. Benzer tecrübeleri sizin de yaşadığınız biliyorum. Gelin artık tavrımızı ortak belirleyelim. Artık biz sömürülen ülkeler olmaktan çıkalım. Yıllarca Afrika ülkelerini nasıl bu batının sömürdüğünü kendileri anlatıyorlar. Altınları, kıymetli madenleri, petrolleri nasıl çıkarıp aldıklarını kendileri anlatıyorlar. Hala devam mı etsinler. Gelin buralarda kendi geleceğimizi beraber belirleyelim” şeklinde konuştu.

“AMERİKAN KONGRESİ, BÖYLE BİR KARAR ALMA CÜRETİNİ GÖSTERDİ”
Amerikan Kongresi’nde Suudi Arabistan ile ilgili alınan kararı hatırlatan Erdoğan, “Dediler ki ‘bu iki kuleyi Suudi Arabistan vurdu, öyleyse bunun bedelini Suudi Arabistan’dan alacağız. İsteyen Suudi Arabistan’a dava açabilir’ Böyle mantıksız bir şey olabilir mi. Her ülkenin içinden terörist çıkar mı çıkar. Sen şimdi benim ülkemden bir terörist çıktı diye nasıl bir ülkeyi cezalandırıyorsun. Böyle bir şey olur mu? Ama Amerikan kongresi böyle bir kararı alabilme cüretini gösterdi. Yeni bir adım daha atıyorlar. Kuveyt Türk ve Kuwait fondation. Bunların bankaları ile ilgili teröre destek verdikleri düşüncesiyle bunlara yönelik aynı numarayı çevirmek istiyorlar. Bunları yakın takibe almamız lazım. Böyle bir saçmalık olamaz. Oyun yine İslam ülkeleri üzerinde. Yani biz terörist yetiştiriyoruz onlarda hiç böyle bir şey söz konusu değil. Bütün bu kararlar çifte standardın bir yansımasıdır. Müslümanlara yönelik ön yargılar, ırkçı saldırılar, ötekileştirmeler her geçen gün artıyor. Her geçen gün bir Müslümana ait dernek, iş yeri saldırıya uğruyor” ifadelerini kullandı.

“SUSARSAK, ELİ KANLI TİTANLARI KIRMIZI HALILARDA AĞIRLAMAYI, KENDİLERİNİ ELEŞTİRENLERİ DİKTATÖR OLARAK YAFTALAMAYI SÜRDÜRECEKLER”
İslam ülkelerinin çifte standart karşısında tepkisini yükseltmesi gerektiğini savunan Erdoğan, “Biz sessiz kalırsak batılı ülkeler için El Kaide, DEAŞ gibi terör örgütleri kötü ama şu an için onlara zarar vermeyen PKK, DHKP-C, FETÖ gibi yapılar iyi olmaya devam edecek. Bu olaylar karşısında susarsak batıya selam duran eli kanlı tiranları kırmızı halılarda ağırlamayı, kendilerini eleştirenleri ise diktatör olarak yaftalamayı bunlar sürdürecektir. Bunlar eğer birisine diktatör diyorsa, benim indimde o iyidir. Ecdadımız da değerlendirmeyi böyle yapmış. ‘Filanca mı dedi o zaman tersini düşün’ Ben de şimdi bunlar birilerine diktatör mü diyor orada tam tersini düşüneceksin” dedi.

“SANDIKTAN TRUMP ÇIKTI, SAYGI DUYUN”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ABD seçimlerine de değinerek şunları söyledi:
“Amerika bir seçim yaşadı hesap tutmadı. Hesap farklıydı. Seçimi Trump kazandı. Amerika’da Trump’a ne demeye başladılar. Diktatör demeye başladılar. Avrupa ülkelerinde sokaklara döküldüler. Hani demokrattınız. Demokrasi sandık değil mi. Sandıktan çıkan neticeye saygı değil mi. Sandıktan Trump çıktı, saygı duyun. Biz de geliyorlar diyorlar ki Trump Müslümanların aleyhinde konuştu. Siyasette bu tür şeylerin hepsine alışığı. Bugün böyle konuşulur, sonra bu yanlış düzeltilir. Biz burada kalkıp kesinlikle oyuna gelmememiz lazım. Dikkatli ve hassas olmalıyız. Demokrasi diyorsan sandıktan çıkana saygı duyacaksın”
(İHA)