Başbakan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun MİT iddialarıyla ilgili, "Anadolu’da bir söz var ‘oynayamayan gelin yerim dar’ dermiş. Liderlik yapamıyor, parti parçalara ayrılacak durumda." dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Irak ziyareti dönüşünde Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun MİT’in içerisinde CHP ile ilgili ayrı bir birim olduğu yönündeki iddialarına ilişkin şunları söyledi:
"Elinde bir delil varsa çıksın söylesin. Yoksa delil olmadan Türkiye Cumhuriyeti kurumlarını yıpratmaya çalışmasın. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Kılıçdaroğlu ispata davet ediyorum. Neden böyle bir açıklama yapmayı hissetti. Parti içinde her gün farklı bir ses çıkıyor. Kılıçdaroğlu’nun liderliğini ciddiye alan yok. Anadolu’da bir söz var ‘oynayamayan gelin yerim dar dermiş’ Liderlik yapamıyor, parti parçalara ayrılacak durumda. Bu parçalanmadan dışarıdaki bir aktörü sorumlu tutarak kendisini kurtarmaya çalışıyor. Her iddiada bulunabilir ama bizim devletin kurumlarını yıpratmaktan uzak durmalı. Kendi Milletvekil Rıza Türmen diyor ki ‘biz yeteri kadar karışığız MİT’e ihtiyaç mı var’. Arada sırada CHP Genel Merkezi’ne gitsin, milletvekillerini toplasın. Bu kadar iş arasında ben bütün milletvekillerimizle bir araya geliyorum. Başkasını suçlayacağına oturup ev ödevini yapsın. Liderlik böyle olunmaz. Her gün yeni ithamlarda bulunarak gündem değiştirmeye çalışmak basit bir davranış. Dersim olayında alamadığı ilkesel tutumu alsın. Kendi partisi ile ilgilensin. Önce liderliğini göstersin sonra devlet kurumlarını hedef alacak tavır alsın. O zaman konuşuruz. Kesinlikle bu iddialar doğru değil.”

BİDEN GÖRÜŞMESİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Joe Biden ile yapacağı görüşmede bölgedeki durumun ele alınacağını belirtti. Türkiye ile ABD’nin arasına görüş ayrılığı olmadığını belirten Davutoğlu, "Ama zamanlama, atılacak adımlar konusunu senkronize etmek için bunları görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapacağı görüşmede hangi konuların görüşüleceğinin sorulması üzerine, "Türkiye ile ABD iki stratejik ortak ve müttefik. Dünyadaki her gelişmeyi istişare ediyoruz. IŞİD saldırıları sonrasında bu görüşme trafiğimiz daha da arttı. NATO’da sayın Cumhurbaşkanı, Obama ile görüştü ve olaya bakışımızı paylaştı. Ben Obama ile Avustralya’da görüştüğümüzde de durumu özetledim. Bu arada heyetlerimiz de görüşmeler yaptı. Şimdi Biden geliyor. Türkiye’nin yaklaşımı belli. Biz geçici bir yaklaşım yerine daha kapsamlı, bütün bölgeyi kuşatan bir strateji geliştirmek gerektiğini düşünüyoruz. Tabii Kobani’ye yardımcı olmamız gerekiyor, olduk ve olacağız. Tabii ki IŞİD’e karşı mücadele etmemiz lazım, ediyoruz. Ancak biz Kobani ile uğraşırken, Halep yerle bir ediliyor ve ses çıkarılmıyorsa istikrar mümkün olmaz. Biz Suriye halkının iradesini temsil edecek yeni bir siyasi yapının doğmasın istiyoruz. Bunun başına kimin geleceğinden önemli olan böyle bir yöntem belirlenmesi” diye konuştu.

“BİZİM MESELEMİZ KİŞİLER DEĞİL YÖNTEM”
Irak’ta oluşan yeni yönetimi örnek gösteren Davutoğlu, “Irak’ta seçim sonrası meşru bir hükümet yapısı oluştu ilk ziyaret edenlerden biri ben oldum. Bizim meselemiz kişiler değil yöntem. Ama Suriye’de kendi halkını yok etmeye çalışan bir rejim Şam’da otururken ülkenin diğer bölümündeki bir terör örgütünü yok etmekle Suriye’ye barış gelmez. Onu yok edip Suriye’de de yeni bir siyasi yapı oluşturalım. Bu konuda Türkiye’ye yönelik yeni bir mülteci akımı olmasın. Olacaksa bu Suriye sınırında karşılanacak şekilde tampon bölge oluşturulsun. Suriye’nin bütününe göre bir yaklaşık sergilensin. Bunları paylaşacağız. Perspektifte Türkiye ile ABD arasında görüş ayrılığı yok. Ama zamanlama, atılacak adımlar konusunu senkronize etmek için bunları görüşeceğiz” şeklinde konuştu.
Türk askerinin Kuzey Irak’taki varlığı ile ilgili bir soruya da yanıt veren Davutoğlu, “90’lı yıllardan bu yana Kuzey Iraktan Türkiye’ye yönelik güvenlik risklerini göz önüne alarak Kuzey Irak’ta silahlı kuvvetlerimizin mevcudiyetleri var. Tehdit çeşitlenince bu güvenlik birimlerimizin görev tanımlarının da verecekleri eğitimlerin değişmesi gerekir. Bizim için önemli olan Irak’ın istikrarıdır. Zaten Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile yakın temaslarımız vardı. Bugün ziyaret ettiğim merkezinde de bu çalışmalar yürütülüyor. Bölgede bulunan bütün taraflara da bu eğitim çalışması yapılacak. Zaten Avrupa’dan ve birçok yerden askeri danışmanlar bu eğitimler için gittiler. Herkesin bu faaliyet içinde yer aldığı dönemde Türkiye’nin yaptığı çalışmaların devam etmesini kimse olağan üstü olarak görmemeli. Son derece doğaldır. Türkiye’nin oranın güvenlik ve istikrarı için her türlü tedbiri almasından doğal bir durum olmaz. Bizzat oradaki askerlerimizle de görüştüm. Kendileri ile tam bir disiplin içinde gördüğüm tablodan memnuniyetimi ifade ettim. Türkiye sınır boylarındaki her gelişmeyi dikkate alır. Irak ve Suriye’de bölgeye ve Türkiye’ye dönük tehdit ortadan kalkana kadar Türkiye bu çalışmalarını sürdürecek” ifadelerini kullandı.
(İHA)