Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan, Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ ilk buharlı lokomotif Karakurt’u imal etmişti. Şimdi de bu fabrika inşallah bu fabrika hızlı trenlerimizi imal etmeye başlayacak, projeler hazırlandı. 2017’de Türkiye’nin milli yüksek hızlı trenini Eskişehir üretecek" dedi.
Erdoğan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren’in hizmete sokulması sebebi ile Eskişehir’de düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti. Tren Garı yakınındaki alanda konuşan Erdoğan, kendisini coşkuyla karşılayan halka teşekkür etti. Erdoğan, 12 yıllık Başbakanlık döneminde asla unutamadığı ve hiç unutmayacağım müstesna anlar olduğunu anlattı. Yıllardır bitirilemeyen Bolu Tüneli, Karadeniz sahil yolunu tamamlayıp hizmete açmanın kendisi için unutulmayacak bir hatıra olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Marmaray’ın açılışı benim için, arkadaşlarım için ve hareketimiz için büyük bir gurur vesilesi oldu. Çocuklarımıza yeni okullar açmak, etkileşimli tahtaları okullarda yaygınlaştırmak, tablet bilgisayarlar vermek, ücretsiz kitaplar vermek benim için büyük bir bahtiyarlık oldu. Milletimizi köhne, sağlıksız, yetersiz sağlık sisteminden hastanelerden kurtarmak, milletimizi modern, insanca hizmet alacağı tertemiz hastanelere kavuşturmak mutluluk vesilesi oldu. Daha nice böyle anlar, böyle gurur tablolarına şahit oldum. Nice büyük temeller attık, işte böyle unutulmak bir anı, böyle unutulmaz gurur tablosunu bundan 5 yıl önce 13 Mart 2009’da Eskişehir’de yaşadım. Ankara-Eskişehir arasında inşa ettiğimiz ilk Yüksek Hızlı Tren Hattı’nı tamamlamış, hızlı tren ile Ankara’dan buraya gelmiş, burada o muhteşem açılışı yapmıştık. Allah’a hamd olsun, 5 yıldır hızlı tren sorunsuz çalışıyor. Orada kalmadık, hem Ankara’yı hem Eskişehir’i YHT ile buradan da Konya’ya bağladık, Konya’yı Eskişehir’e bağladık. O hatta sorunsuz şekilde çalışıyor. Bir önemli hattımızda Eskişehir-İstanbul arasıydı. Sözünü verdik, çok çalıştık, dağları aştık. Sabotajlara rağmen, engellere ve yavaşlatma çalışmalarına rağmen o hattı da bitirdik ve onu da hizmete alıyoruz. Bu unutulmaz anı yaşatan Rabbime sonsuz hamd-ü senalar olsun. Türkiye’nin, bizlerin bugünleri görmesini sağlayan Allah’a sonsuz hamd olsun. Bugün sadece Eskişehir için değil, Ankara için, Bilecik için, Kocaeli, Sakarya İstanbul ve Konya için de önemli bir gün. Ankara ile Eskişehir arası 1 saat 15 dakikaya düştü. Eskişehir-Konya arası 1 saat 40 dakikaya düşmüştü, şimdi açtığımız yeni hatla Eskişehir-Bilecik sadece 32 dakika. Eskişehir-Sakarya arası 1 saat 10 dakika. Eskişehir-Kocaeli 1 saat 38 dakika. Eskişehir-İstanbul arası da artık 2 saat 20 dakika. Şuanda Ankara’dan İstanbul artık 3,5 saat. Bunu daha da düşüreceğiz 3 saate. Hat üzerindeki tüm diğer işler tamamlanınca Ankara-İstanbul 3 saat içinde alınabilecek. Yakın bir zamanda Osmanlı’nın bir başka kadim kenti Bursa’yı da bu hatta bağlıyoruz. Yozgat, Sivas ve bununla bağlantılı Erzincan, Erzurum hattı hızla devam ediyor. Bu ağ çok daha da genişleyecek Şanlıurfa, Adana, Mersin, Antalya, Kayseri, Kars, Trabzon ve daha nice kentimizi de YHT ile buluşturacağız” dedi.

TÜLOMSAŞ MİLLİ YÜKSEK HIZLI TRENİNİ ESKİŞEHİR’DE ÜRETECEK
Eskişehir’in bir sanayi, üniversite ve şehri olduğu kadar artık ulaştırmanın da merkez şehri konumuna yükseldiğini söyleyen Erdoğan, “Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ ilk buharlı lokomotif Karakurt’u imal etmişti. Şimdi de bu fabrika inşallah bu fabrika hızlı trenlerimizi imal etmeye başlayacak, projeler hazırlandı. 2017’de Türkiye’nin milli yüksek hızlı trenini Eskişehir üretecek. TÜLOMSAŞ hem hızlı trenlerimizi hem de ürettiklerini dünyaya ihraç eder bir konuma yükselecek. Bugün Avrupa’ya ihraç edilecek bir lokomotifin açılış kurdelasını kestik. Bugün şahsım için, tüm arkadaşlarım için unutulmaz bir anı, unutulmaz bir gurur ve bahtiyarlık tablosunu siz Eskişehirli kardeşlerimle birlikte yaşıyoruz.
Sizlere özellikle sormak istiyorum. Sizlerin de kendi kendinize bunu sormanızı rica ediyorum. Eğer Türkiye 2002 yılındaki manzara ile o günü şartlarıyla yoluna devam etseydi biz bu muhteşem gurur tablosunu yaşayabilir miydik? Yamalı bohça gibi koalisyonlar, sanat gerilimler, ufuksuz, vizyonsuz hükümetler işbaşında olsaydı Türkiye’de bunları yaşayabilir miydi? Çeteler mafya vesayet sistemi devam etseydi Türkiye bu muhteşem anı görebilir miydi? İnanın bundan 12 yıl önce YHT bir hayalden öteye geçemezdi. Banliyö trenlerimizin halini hatırlayın, anan Yarabbi ne rezaletti değil mi?” dedi.
Fatih’in karadan yürüttüğünü kendilerinin denizin altından yürüttüğünü, şimdi 3’ncü köprüyü yaptıklarını anlatan Erdoğan, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü 4 gidiş, 4 geliş, ortasından da tren geçiyor. Bizim fiillerimizin ulaştığı yere bunların hayalleri bile ulaşamaz. Bakın şimdi boğazın altından bir de Avrasya tüneli yapıyoruz. 2 tüpten oluşuyor. Önümüzdeki yıla kadar inşallah bunu da bitireceğiz. Bunları biz yaparız bunu biz başarırız. Çünkü bizim azmimiz, gayretimiz çok farklı” diye konuştu.
(İHA)