TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2016 yılı bütçe görüşmelerinde söz alarak düşüncelerini ifade eden AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, dünyanın en büyük sorunlarından birisinin çevre kirliliği olduğunu söyledi. Türkiye'nin de bu probleme kayıtsız kalmaması gerektiğini ifade eden Cora, “Dünyadaki çevre kirliliği sorununun yanı sıra kendi ülkemizden de bu soruna bakacak olursak bizim de atmamız gereken önemli adımlar vardır, attıklarımız vardır, yapacaklarımız vardır. Tabii, biz, dünyanın şu anda -hedeflerimize göre- en zengin ülkeleri arasına girmeyi hedefliyoruz, gayrisafi millî hasılamızın daha yukarılarda olması yönünde hedeflerimiz vardır. İhracatı artırmak gibi hedeflerimiz var. Daha modern şehirler kurmak gibi hedeflerimiz vardır ama bunları yaparken eğer biz çevresel sorunları çözemezsek, çevre kirliliğini ortadan kaldıramazsak rahat ve sağlıklı bir yaşamı sürdürmemiz mümkün olmayacaktır. “ dedi.
AK PARTİ'DEN ÖNCE ÇÖP DAĞLARI VARDI
Çevrenin evrensel bir değer olduğunu söyleyen Salih Cora sözlerine şöyle devam etti:
“Çevre Yüce Allah’ın bize bırakmış olduğu, bahşetmiş olduğu en büyük mirasımızdır. Bunu koruyup kollamak hepimizin görevidir. Bizim görevimiz aslında Allah’ın bize bahşettiği bu güzelliklerin resmini, fotoğrafını değil, aslını, gerçeğini gelecek nesillere aktarabilmektir, gelecek nesillere bunu taşımaktır. Biz, bu manada, on dört yıllık AK PARTİ iktidarı döneminde aslında çevresel sorunların çözümünde çok önemli mesafeler kat ettik. Özellikle 2002’den önce şehirlerimizde  çöp dağları vardı. Bu çöp dağları patladığında birçok insanımızın da ölümüne televizyonlardan şahit olmuştuk. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren bu çöp dağları  bir bir ortadan kaldırıldı ve bu çöp dağları katı atık bertaraf tesisleriyle beraber aslında ekonomik bir değere dönüştürülmüştür. Artık, çöpün de başta enerji olmak üzere birçok ürünün ham maddesi olarak değerlendirilmesi önemli bir gelişmedir. Ben bu kapsamda katı atık bertaraf tesislerinin devam ettirilmesinin ve bir an önce bitirilmesinin çevre kirliliğini önlemek ve engellemek anlamında çok önemli bir adım olacağını düşünmekteyim.”

HAVZA BAZLI ATIK SU ARITMA TESİSLERİ YAPILMALI
Atık su arıtma tesislerinin yaygınlaştırılmasınına da vurgu yapan Salih Cora, “Çevre Bakanlığı'nın bu konuda öncülük ettiğini  biliyoruz. Bu projeler sayesinde kanalizasyonlar ve atık suların doğaya terk edilmesi engellenmektedir. Bu kapsamda proje yapan belediyelerimiz ve özel idarelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, özellikle siyasi ayrım yapılmaksızın desteklendiğini de biliyoruz, yakından takip ediyoruz. Yine, bu atık su arıtma tesislerinin işletilmesinde enerji giderinin yüzde 50’sinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanmasının da olumlu olduğunu belirtmek istiyorum.  Bu konuda benim bir önerim de şudur: Bu atık su arıtma tesislerinin havza bazlı planlanmasının daha faydalı olacağını düşünmekteyim. Bunun daha ekonomik olacağını değerlendiriyorum. Bu çalışmaların buna göre yapılmasını arzu ediyoruz. “ dedi.

ÇEVRE BİLİNCİ KÜÇÜK YAŞTAN İTİBAREN ÖĞRETİLMELİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının politika olarak da çevre bilincini yaygınlaştırması gerektiğini söyleyen AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, “ Bildiğiniz gibi 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Ama bu kutlamaların daha fazla tabana yaygınlaştırılmasının, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlarla beraber bu çalışmaların artırılmasının, küçük yaştan itibaren bu çevre bilincinin toplumda oluşturulmasının ilerleyen zamanlarda elbette faydası görülecektir.” şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLERDE SİYASETİ BİR KENARA BIRAKMALIYIZ
Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğuna da vurgu yapan Cora sözlerine şu şekilde devam etti:
“Deprem gerçeğini hepimiz kabul etmekteyiz. Biz depremle yaşamaya alışmalıyız ancak bu doğal afetlere de hazırlıklı olmalıyız. Zira, biz bu tedbirleri alırsak doğal afetlere karşı daha sağlıklı ve güvenli yaşarız. Çünkü depremin ne zaman geleceği belli değildir. 6,5 milyon konutun depreme karşı riskli olduğu yönünde yazılı ve görsel basında bilgiler mevcuttur. Siyasi görüşlerimizi bir tarafa bırakarak Çevre Bakanlığının bu konuda yapacağı çalışmalara destek vererek kentsel dönüşümün, özellikle deprem kapsamında, hızlı bir şekilde bitirilmesinin gerektiğini düşünmekteyiz. “
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora'nın TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda yapmış olduğu konuşma komisyonun diğer üyeleri tarafından da takdirle karşılandı.