TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, "Devlete isyan edenler, en ağır cezayla, idamla cezalandırılmalıdır" diyerek bu konuda çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Şentop, Tekirdağ Valiliği önünde demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın çağrısı üzerine Tekirdağ Valiliği önünde toplanan vatandaşların ’İdam isteriz’ sloganlarına karşılık kendisinin de buna taraftar olduğunu dile getiren Mustafa Şentop, "Devlete kastedenler, en ağır cezayla idamla cezalandırılmalıdır. İdam cezası, her suç için olmaz, olamaz da. Ama muhakkak kasten adam öldürenler ve bu şekilde devlete isyan edenler, idamla cezalandırılmalıdır. Bununla ilgili biz AK Parti olarak, elimizden gelen ne varsa yapacağız. Uluslararası anlaşmalar var ama onlar da o kadar önemli değildir. Amerika’da birçok eyalette idam cezası vardır" diye konuştu.
Şentop konuşmasının devamında şöyle konuştu:
"İnşallah bu nöbet devam edecektir. Ne zamana kadar Cumhurbaşkanımızın, ’bu iş tamamdır, bu iş bitmiştir’ diyene kadar meydanlardan ayrılmayacağız. Burada Türkiye bir tarih yazıyor. Gücümüzü tüm dünyaya göstereceğiz. Amerika Birleşik Devletlerinde bir gazetede, bir eski istihbarat mensubunun ifadesinde diyor ki, ’Eğer darbe başarılı olsaydı. Biz kazanmış olacaktık. Ama başarılı olmadılar’ diyor. Dünyada bütün darbeler uluslararası bir müdahaledir.

"Darbe yapanlara ’Bizim çocuklar’ diyorlar"
12 Eylül darbesini hatırlatan Şentop, "O zamanları hatırlayanlar vardır. ABD Başkanı, Jimmy Carter’dı. Kendisine Türkiye’de darbe oldu diye haber veriyorlar. O da diyor ki darbeyi kim yaptı diyor. CIA Türkiye Masası Şefi diyor ki, ’Bizim çocuklar.’ Darbe yapanlara ’Bizim çocuklar’ diyorlar. İşte bunu yapanlar da onların çocuklarıdır. Bu darbe teşebbüsünde bulunanlar da işte onların çocuklarıdır. Darbe başarılı olsaydı onlar sevinecek, bu millet üzülecekti. Ama onlar üzüldü milletimiz sevindi" şeklinde konuştu.

"Bütün siyasetçilerin önüne Menderes’in fotoğrafını koyuyorlar"
Adnan Menderes’in idam sehpasındaki fotoğrafının çok önemli olduğunu da dile getiren Şentop konuşmalarını şöyle noktaladı:
"Bu fotoğrafta Menderes, elbiseleri üzerinde, kefeniyle beraber, sallanıyor o darağacında. Bu fotoğrafı Türkiye’de 50 senedir bütün siyasetçilerin önüne koyuyorlar. Bazı köşe yazarları, hala Cumhurbaşkanımıza Menderes’in akıbetini hatırlatıyor. Bu fotoğraf önemlidir. Ne diyorlar, işte diyorlar ki ’Bizim istediğimizi yapmazsanız, bu fotoğraftaki gibi olursunuz’ diyorlar. Cumhurbaşkanımızda diyor ki, ’Sizin bizi tehdit ettiğiniz kefen var ya, biz onu işin sonunda değil, başında göze alıyoruz. O kefeni giyerek yola çıktık’ diyor."
(İHA)