Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC’ye götürülen su ile ilgili pompa istasyonu, depolar ve ana dağıtım hatlarının Kuzey Kıbrıs tarafından yapılacağını hatırlatarak, “Koalisyon hükümeti nasıl iletileceğine karar veremediler. Su pompalanıyor” dedi.
Bakan Eroğlu, Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığı’nın çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Eroğlu, Bakanlığın 70 bin civarında personeli olduğunu belirterek, "Bu yıl 2016 yılı bütçemiz 17,7 milyar TL. Bakanlığımızın bütçesi 667 milyon TL, DSİ yaklaşık 10 milyar TL, OGM 6 milyar TL, MGM 352 milyon TL, Türkiye Su Elçisi 5 milyon TL olmak üzere toplamda 17 milyar 680 bin 233 TL’dir. 13 yılda 123 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Bunlardan 320’si baraj olmak üzere 3 bin 107 tesisi aziz milletimizin hizmetine sunduk" dedi.
3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını söyleyen Eroğlu, korunan alanları yüzde 100 oranında arttırdıklarını kaydetti. Ormancılık faaliyetlerinden de bahseden Bakan Eroğlu, "Birçok ülkede orman varlığı azalırken, Türkiye’de hem alan hem de odun serveti olarak artıyor. 2002 yılında 2,8 milyon hektarken, 22.3 milyon hektara yükselttik. Odun serveti, ormanlardaki ağaçların toplam hacmini ifade eden servet yüzde 30 arttı. Fidan üretimimizi 4-5 kat arttırdık. 2015 yılında 335 milyon fidanla bir rekora imza attık. Fidanları belediyelere, kamu kuruluşlarına dağıtıyoruz" şeklinde konuştu.

ORMAN YANGINLARI
Orman yangınları ile ilgili olarak Eroğlu, "15 saniye içinde yangına müdahale eden dünyada olmayan bir sistemimiz var. Bu sistem e-Türkiye ödülü aldı. Kara ve hava araçları en son teknoloji ile donatıldı. 777 gözetleme kulesinde 24 saat gözetleniyor. Yangına hassas yerlerde 107 kameramız var. Gözetleme kulelerinde 214 kamera var. Yangına müdahalede 40 dakikadan 15 dakikaya indirdik. 2015 yılında 1937’den beri en başarılı yılı yaşadık, yangın başına 1,5 hektar alan yandı" diye konuştu.
Ormanların farklı amaçlarla yakıldığı iddialarına cevap veren Bakan Eroğlu, "Bizim dönemimizde bir metrekare dahi alanı başka bir maksatla tahsis etmedik, etmeyeceğiz. Bir yıl zarfında kesinlikle ağaçlandırıyoruz" ifadelerini kullandı.

"KARAR VEREMEDİLER"
KKTC’ye su götürülmesi konusunda Eroğlu, "Kıbrıs içindeki pompa istasyonu, depolar, ana dağıtım hatları Kuzey Kıbrıs tarafından yapılacaktı. Bunların da, arıtma tesisi, depolar, terfi merkezlerinin, 477 kilometre ana dağıtım hattının Türkiye tarafından yapılmasını teklif ettim. Yoksa su barajda kalacaktı. Koalisyon hükümeti nasıl iletileceğine karar veremediler. Su pompalanıyor. Yer altı suları derine çekilmiş. Eğer ye raltı suyu düşerse deniz suyu girişimi oluyor. Onlar karar verinceye kadar Geçitköy Barajı dolsun, arazilere su verelim" dedi.
Hidroelektrik santrallerinden elektrik üretimini 2019 yılına kadar 127 milyar kilovatsaate çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Eroğlu, "Hidroelektrik santralleri Türkiye’de elektriğin sigortasıdır, çevrecidir, yenilenebilirdir. Sular boşa akarken Finlandiya yüzde 100 HES potansiyelini kullanmış. 180 milyar kilovat saat elektrik üretme potansiyeli var. 2019 yılına kadar 127 milyar kilovatsaate çıkarmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
(İHA)