Suriye Geçici Hükümet Başbakanı Cevad Ebu Hatab, Fırat Kalkanı Operasyonu’nun başladığı 24 Ağustos tarihinin, Suriye devrimi için çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Türkiye tarafından yeni tahsis edilen Gaziantep’teki Suriye Geçici Hükümeti binasında Gaziantep Basın Cemiyeti (GBC) üyelerinin ağırlayan Hatab, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yeni tahsis edilen bina dolaysıyla Türk hükümetine çok teşekkür eden Hatab. ’’Bize bu yeri tahsis ettiği için Türk hükümetine minnettarız. Buradan birçok dünya ülkeleri ile iletişim kurabiliyoruz’’ dedi.

"ERDOĞAN’ILA GURUR DUYDUK"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) yapısına yönelik yaptığı eleştirileri değerlendiren Hatab, ’’Benim ve Suriye halkının Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sevgisini saklamıyoruz, bunu açıkça gösteriyoruz. Uluslararası camianın amacı, sadece dünyanın önemli konularını 5 devletin vereceği karar olarak kalmasını öngören hüküm koyuyorlar. Ve herkes kapalı kapılar arkasında bu kararın arkasında duruyor, ama sizin Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletlerin bir toplantısında bunu dile getirmesi çok büyük önem taşıyor. Bunu büyük bir açılım olarak görüyoruz ve biz de bu konuşmayla gurur duyuyoruz’’ dedi.

"FIRAT KALKANI SURİYE İÇİN BİR DEVRİM"
Fırat Kalkanı operasyonu değerlendiren Hatab ’’24 Ağustos tarihi Suriye devrimi için çok büyük bir öneme sahip. Bu bizim tarafımızdan gelecekte daha geniş bir şekilde konuşulacak bir tarih bir olay oldu. Şüphesiz ki bu alınan karar çok güçlü bir karardı ve önemli bir karardı. Burada Özgür Suriye Ordusu’na da büyük görevi ve önemi oldu. Türk ordusuyla omuz omuza teröristlere karşı savaştılar, orada çok büyük bir bölge özgürlüğüne kavuştu. Aynı zamanda orası bir güvenli bölge oldu. Ve o bölge Suriye’nin yeniden özgürleşmesi için önemli bir nokta olarak görüyoruz’’ şeklinde konuştu.

"RUS VE REJİM UÇAKLARI VARDI"
Birleşmiş Milletlerin yardım konvoyuna yapılan saldırıyı da değerlendiren Suriye geçici Hükümet Başbakanı Cevad Ebu Hatab, "Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Bu ilk saldırı değil bundan önce de çok büyük saldırılar yaşandı. Bu Suriye halkının kıskaç altına almaya çalışan bir saldırı. O yardım Tır’ları uçaklar tarafından vuruldu. O bölgede sadece Rusya ve Esad rejimine ait uçaklar uçabiliyor. Bu saldırı ile kimyasal silahla insanları öldürmeyi aynı saldırı olarak görüyoruz. Bütün bunlardan daha önemli bir şey var, bu saldırı karşısında uluslararası toplum ne tutum sergileyecek merakla bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

’DARBE GİRİŞİMİ İKİ ÜLKEYİ DE OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİ’’
Türkiye’deki darbe girişimini kınadıklarını belirten Başbakan Ebu Hatab, “15 Temmuz tarihinde İdlip’te idim. Bu yaşanan olayı öğrendiğimde direk bir beyanname yayınlayarak bu darbe girişimini kınadık ve halkın seçtiği halkın arkasında durduğu bir hükümet ile beraber olduğumuzu dile getirdik. Eğer bu darbe girişimi başarıya ulaşabilseydi Türk halkı kadar Suriye halkı da olumsuz yönde etkilenecekti’’ diye konuştu.
(İHA)