Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, taşeron işçilerin kadroya alınması çalışmalarına ilişkin, "Biz bu konuda geçmiş çalışmalarımızı önemli bir noktaya getirmiştik. Bir, iki konu kalmıştı. Bunu tekrar hükümetimizle ele alacağız. Bunu ele almaya tam zamanın geldiği bir dönemde, 15 Temmuz ile karşılaştık. Acil meselelerin gündemimizden kalkmasının ardından o konuyla ilgili de bir çalışma ortaya koyacağız” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılacağı yönündeki soruları cevaplayan Soylu, “1 Kasım 2015’ten itibaren yeni bir gelişme söz konusu değildir. Kamu çalışanı ifadesiyle ortaya koyduğumuz bu kavram, çok uzun zamandan beri hükümetimizin ve ülkemizin gündemindedir. 15 Temmuz’da yaşadıklarımız devlet personel sisteminde bir değişiklik yapılmasını ortaya koymaktadır. Çünkü devlet kendisini korumak zorundadır. Önümüzdeki süreçte 657’nin statüsü konuşulacak. Milli Güvenlik de dahil olmak üzere bu konuda kılı kırk yararak, yeni bir sistem oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.
Kamuda açığa alınan memurlar konusuna değinen Soylu, 30 bini öğretmen olmak üzere 76 bin kişinin açığa alındığını, 5 bin kişinin de işten çıkarıldığını söyledi. İptal edilen 2010 KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Sınavı hakkında açıklamalarda bulunan Soylu şunları söyledi:
“Kararın hemen ardından Sayın Başbakanımız, Çalışma ve Maliye bakanlıkları ile ÖSYM’nin bu konuyu çalışması talimatını verdi. Biz de çalıştık. Önümüzdeki günlerde bu problemi ortadan kaldıracak ama bu sınava şaibe karıştıranların yargılamalar sonucunda ortaya çıkanlarının da yapılacak idari soruşturmalarla memuriyetten uzaklaştırılacağı bir çözüm üzerinde çalışıyoruz.”

“Türkiye, demokratikleşme konusunda can atan ülkelere rehber ve yol gösterici olmuştur”
Türk halkının 15 Temmuz’da darbecilere gösterdiği direnişin demokrasiye ulaşmak isteyen diğer milletleri cesaretlendirdiğini kaydeden Soylu, “15 Temmuz ve sonrasında yaşananlar, etrafımızdaki coğrafyada hesap kurmaya çalışanlara yönelik de çok önemli bir korku dalgası oluşturmuştur. Yine başka bir şey söyleyeyim. Bu sadece Türkiye ile ilgili de değildir. Etrafımızdaki coğrafya, Türkiye’nin 15 Temmuz ve sonrası ortaya koyduğu tablodan dolayı cesaretlenmiştir. Tam demokrasiye ulaşmak isteyen ülkeler, cesaretlenmiştir. Halkın iradesinin ne kadar önemli olduğunu ifade eden ve buna ulaşmak için çaba gösteren ülkeler ve milletler cesaretlenmiştir. Türkiye, sadece kendi demokrasisini kurtarmamıştır, demokratikleşme konusunda can atan ülkelere rehber ve yol gösterici olmuştur” açıklamalarında bulundu.

“En düşük şehit maaşı 3 bin 500 lira olacak”
Darbe girişimi sırasında şehit olan kamu görevlilerinin hem maaşları hem de tazminatlarının tamamının ödendiğini ifade eden Soylu, sivil şehitlerle ilgili çalışmaların da yakın zaman içerisinde neticelendirileceğini belirtti. En düşük şehit maaşının 3 bin 200 lira, en yükseğinin 5 bin 226 lira olacağını vurgulayan Soylu, en düşük malul maaşının 2 bin 300 lira, en yükseğinin ise 3 bin 200 lira olacağını bildirdi.
Soylu taşeron işçilerin kadroya alınması konusunu, “Biz bu konuda geçmiş çalışmalarımızı önemli bir noktaya getirmiştik. Bir, iki konu kalmıştı. Bunu tekrar hükümetimizle ele alacağız. Bunu ele almaya tam zamanın geldiği bir dönemde, 15 Temmuz ile karşılaştık. Acil meselelerin gündemimizden kalkmasının ardından o konuyla ilgili de bir çalışma ortaya koyacağız” diye konuştu.
(İHA)