Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, terörün sadece Türkiye’nin sorunu olmadığını söyleyerek "Terör, bütün dünyanın ve bütün insanlığın sorunu" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, kendisine mektupla desteklerini ileten Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sektereri Taleb Rifai’yi telefonla aradı. Bakan Avcı, basın açıklamasıyla ve bir canlı yayına katılarak Türkiye’ye destek olan Rifai’ye teşekkür etti.
Avcı ve Rifai’nin telefon görüşmesinde Bakanlık ile Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ)’nün işbirliği konuları da gündeme geldi. Görüşmede, turizm sektöründe işbirliğinin kapsamını genişleten Mutabakat Zaptı’nın önümüzdeki ay örgütün İspanya’daki merkezinde imzalanmasına karar verildi. Bakan Avcı’nın, Temmuz ayının sonunda, İspanya’nın başkenti Madrid’teki BMDTÖ merkezine giderek, Genel Sekreter Taleb Rifai ile ’Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Arasında Mutabakat Zaptı’nı imzalaması bekleniyor.
Mutabakat Zaptı’na göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve BMDTÖ, turizm sektöründe kriz yönetimi, ürün geliştirme, destinasyon tanıtım ve pazarlaması gibi konularda ortak seminerler, konferanslar ve eğitim programları düzenlenecek ve yeni projeler geliştirecek.

"Türk otoritelerinin havaalanını açmaktaki hızı, teröristleri yenilgiye uğrattı"
Rifai, Atatürk Havalimanı saldırısının hemen ardından yaptığı açıklamada, seyahat acentelerine "Türkiye’yi terk etmeyin" çağrısında bulunarak, "Dünyanın en önemli tatil merkezlerinden biri olan Türkiye’nin bu konumda kalmaya devam edeceğine eminiz" demişti. Canlı bağlantıyla katıldığı programda Türkiye’ye destek olan Rifai, "Türk otoritelerin havaalanını açmaktaki hızı, gerçekten teröristleri yenilgiye uğratmıştır" şeklinde konuştu.

"Terörün bir amacı da insanları korkutarak seyahat özgürlüğünü kısıtlamaktır"
Bakan Avcı ise Rifai ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Terör sadece Türkiye’nin sorunu değil. Terör, bütün dünyanın ve bütün insanlığın sorunu. Turizmin uluslararası ilişkilerde son derece yapıcı bir etkisi var. Yeryüzündeki bütün kültürel miras, insanlığın ortak mirasıdır ve bu anlamda kültürel miras alanlarına yönelik teröre de bütün ülkeler karşı çıkmalıdır. Terörün bir amacı da insanları korkutarak seyahat özgürlüğünü kısıtlamaktır. Bu tehdide karşı bütün ülkeler ve uluslararası kuruluşlar işbirliği içinde olmalıdır. Sayın Rifai ile yaptığımız görüşmede, gerek Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’yle, gerekse üye ülkelerle özellikle kültür turizmi alanında yapılabilecek işbirliği olanaklarını görüştük. Dünyada en çok turist alan 6. ülke olarak biz bu işbirliğine büyük önem atfettiğimizi özellikle vurguladık. Kendileri de Türkiye’nin potansiyelini ve turizmdeki konumunu çok iyi biliyorlar. Bu anlamda ay sonunda BMDTÖ’nün Madrid’deki merkezinde bir mutabakat zaptı imzalayacağız. Rusya ile geldiğimiz bu süreç de turizm sektörü için çok olumlu olacaktır. BMDTÖ ile yapacağımız işbirliği de bunlara artı bir değer katacaktır. Ben bir kez daha Atatürk Havalimanı saldırısı olduktan hemen sonra basın açıklaması ve uluslararası yayınlar aracılığıyla Türkiye’ye samimi şekilde desteklerini ileten Sayın Rifai’ye teşekkür ediyorum."
(İHA)