TBMM Genel Kurulu’nda kamuoyunda torba tasarı olarak bilinen “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu’nda "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” kabul edildi. Buna göre şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ödemeksizin araç satın alabilecek. Aracın 5 yıl sonra satılması halinde bu vergi ödenmeyecek.
Faaliyet izninin kaldırılmasını gerektiren durumlar tespit edilen vakıf yüksek öğretim kurumları ile kurucu vakıflarına kayyum atanan vakıf yükseköğretim kurumlarının faaliyet izni, Yükseköğretim Kurulu’nun teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile kaldırılacak. Faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, YÖK tarafından garantör üniversiteye veya belirlenecek bir devlet üniversitesine intikal ettirilecek. Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek için üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi kendi rektörlük görev süresiyle sınırlı olmak kaydıyla rektör yardımcısı olarak seçebilecek.
İstanbul’da Engelsiz Eğitim Vakfı’nca ‘İstanbul Kent Üniversitesi’ adı altında bir vakıf üniversitesi kurulacak.
Müsadereye konu olmaları nedeniyle kamu hizmetine sunulamayacak olan orman niteliğini kazanan taşınmaz üzerinde bulunan fabrika ya da ticarethaneler, 49 yıllığına kiraya verilebilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açılış izniyle faaliyet gösteren özel kreş ve gündüz bakımevlerinin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında olduğu gibi 5 vergilendirme dönemi süresince kazançları Kurumlar Vergisi’nden istisna tutulacak. Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında kredi teminatı sağlayan kurumların Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki kazanç ve iratları üzerinden vergi kesintisi yapılmayacak. Gayrimenkul sahipleri tarafından yapılan enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar, doğrudan gider olarak indirilebilecek.
Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak, kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerde özel mülkiyette bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı, restorasyonuna yönelik proje ve uygulama işleri, maliklerinin ve diğer ilgililerin muvafakatı aranmadan bedelsiz olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca gerçekleştirilebilecek.
Maden Kanunu’na eklenen maddeyle Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu ve koordinasyonunda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde "Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası" kurulacak. Kısa adı UMREK olan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu kurulacak. UMREK’in mali işleri dahil her türlü sekretarya hizmetleri Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yurt dışında tabiplik veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan tıp doktorları, 6 ay içinde Türkiye’ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle Türkiye’de fiilen çalışmak şartıyla mecburi hizmetten muaf olacak. Yurt dışında görev yapan doçent ve profesör unvanına sahip tıp doktoru akademisyenler, Türkiye’de en az 3 yıl süreyle fiilen akademik kadroda çalışmak kaydıyla mecburi hizmetten muaf tutulacak.
Aile hekimlerinin asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyeti kaldırılacak. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet verilecek.
(İHA)