Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Tüketici Hakem Heyetleri’nin yeniden düzenlenmesi gerektiğini görüyorum" dedi.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, Tüketici Akademisi Projesi’nin tanıtım toplantısı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla gerçekleşti.
Toplantıda konuşma yapan Bakan Tüfenkci, hukukun olmadığı hiçbir yerde tüketici haklarının söylenemeyeceğini belirterek, "Tüketici hakkı vardır ama bu hakkın işler bir şekilde korunması, sürdürülebilir bir şekilde gözetlenmesi ancak ve ancak demokratik hukuk devletlerinde mümkün olur. Bize düşen bundan sonra her alanda, her konuda milletimizin menfaati için, refahı için, geleceği için daha fazla çalışmak, daha fazla gayret göstermek ve daha fazla refah pastasından bu milletin pay alabilmesi için gece gündüz çalışmak ve bu millete yakışan demokratik hukuk devletinin inşasının kuvvetlenmesi noktasında elimizden gelen gayreti hep beraber göstermemiz" diye konuştu.

"BİZİ ALDATAN BİZDEN DEĞİLDİR"
"Tüketici ve tüketicinin korunması da milletimizin alışveriş yaparken korunması için en önemli alanlardan biridir" diyen Bakan Tüfenkci şöyle devam etti:
"Türkiye’de tüketici hakları konusundaki mevzuat yeni sayılabilir ama bizim medeniyetimizin kodlarında güzel bir anlayış vardır, ’bizi aldatan bizden değildir’ diye. Tüketici hakları konusunda nerede durmamız noktasında önemli bir ip ucu ve temel teşkil ediyor. Bu çalışmaların temel amacı; tüketicilerimizi nasıl daha iyi koruyabiliriz? Tüketiciyi esas alarak tüketiciyi nasıl daha bilinçli hale getirebiliriz? Bu konuda hep birlikte çalışılması gerekir ve ortak aklı harekete geçirerek birbirlerini bütünleyen ve birbirlerini teşvik eden bir anlayışla bizim çalışmalarımızı ortaya koymamız lazım. Bilinçli tüketici aslında bilinçli üreticiyi oluşturur. Tüketiciler ne kadar bilinçliyse, ne kadar hassassa üreticilerimiz de o kadar dünyayla rekabet edebilecek şekilde ürünler üretiyorlar. Biz bu tüketici hukukunu geliştirirken bir anlamıyla üretime katkı, üretimin rekabet edilebilirliği konusunda katkı sunmuş oluyoruz. Dünya standartlarında üretim yapan bir üreticinin dünya pazarlarında ürünlerine yer bulması her daim mümkündür."

ZAMANINDA, YETERLİ VE DOĞRU BİLGİLENDİRME
Bakan Tüfenkci, "Bizim kültürümüzde ve medeniyetimizde ahilik anlayışı var. Ahilik anlayışının tüketici hukukunun ve tüketicinin haklarının da en temel ilkelerini barındırdığını görüyoruz. O döneme bakdığımızda uygulamaların da tüketicinin korunması için ahilik anlayışının Osmanlı Devleti’nde gerçekten zirve yaptığını da görüyoruz. Günümüzde 6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdi ve 23 uygulama yönetmeliğini de şu anda tamamlamış durumdadır. Bu durum bizim özellikle tüketici hukukumuzda ülkemiz ve dünyada meydana gelen değişim ve gelişmelere cevap verebilecek hale getirmiştir. Yeni mevzuatımızda; tüketicilerin işlem yaptığı tüm piyasalarda zamanında, yeterli ve doğru bilgilendirilmeyi esas alıyoruz. Tüketicilerin mahkeme dışı çözüm organları aracılığıyla, haklarını etkin, hızlı ve masrafsız arayabilmelerinin önü de bu yasayla açılmış bulunmaktadır. Ayrıca bu yasayla bürokratik işlemleri de azalttık. Piyasadaki rekabet ortamının gelişmesine ve tacirler arasındaki haksız rekabetin önlenmesine de katkı sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

KANAAT VE İSRAF ETMEDEN TÜKETİM ANLAYIŞI
Gerek ülkede, gerek dünyada, bilinçli tüketim ve bilinçli tüketici anlayışının çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Tüfenkci, "Özellikle bilinçli tüketim ekonomik anlamda israf boyutuyla ayrı değerlendirilmeli ayrıca ekonomik unsurları konusunda da ayrı değerlendirilmelidir diye düşünüyorum. Belki pazarlama tekniği açıısndan tüketim toplumu oluşturmak hedefleniyorsa da bunun karşısında bilinçli tüketim ve bilinçli tüketici olmak hem kendi sağlığımız açısından hem bireysel ve toplum ekonomisi açısından önemlidir. Nitekim toplumumuzun geleneksel yapısının temellerinde, tüketimle ilgili olarak kanaat ve israf etmeden tüketme anlayışı vardır. Onun için tüketici hukukunun tüketim ahlakını da birlikte getirdiğini düşünüyorum. Tüketici bilincinin arttırılması amacıyla bakanlık olarak her platformu değerlendirmeye çalışıyoruz. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla düzenlenen panel, konferans, çalıştay, radyo, tv programlarına aktif katılım sağlıyoruz. Alo 175 Tüketici Danışma Hattı aracılığı ile onların sorunlarını dinleyip yol gösteriyoruz. Ayrıca sosyal medya üzerinde oluşturduğumuz e-tüketici hesabı ile güncel konuları tüketicilerimizle paylaşarak onların sorularını cevaplandırıyoruz. Bakanlığımızın internet siteleri ayrıca bugün tanıtımını yaptığımız ’Tüketici Hakları Akademisi’ ile de yeni bir boyuta geçmiş oluyoruz" şeklinde konuştu.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE DÜZENLEME
Tüketicilerin sorunları ve karşılaştıkları haksızlıklar karşısında hızlı sonuç alabilecekleri yöntemlerin de beraberinde getirilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Tüfenkci şunları kaydetti:
"Özellikle Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri ve buradaki hız önemli. Tüketici Hakem Heyetleri kuruluş amacıyla baktığımızda tüketicilerin şikayetlerinin hızlı bir şekilde değerlendirilip sonuçlandırılması için kurulan mekanizmalardır ama geldiğimiz nokta itibariyle baktığımızda Tüketici Hakem Heyetleri’nin yeniden düzenlenmesi gerektiğini görüyorum. Belki yüzde 94 tüketici lehine kararlar çıkıyor ama sadece tüketici lehine kararların çıkması yetmez, kararların adil olması gerekiyor. Biz üreticileri de düşünmemiz ve orada alınan kararların adil ve objektif olması gerektiğine inanıyoruz. Tüketici Hakem Heyetleri’nin sayılarını ve nitelikleri konusunda bakanlığımızın bir hazırlığı var yakında onu da hayata geçireceğiz. Tüketici Mahkemeleri’nin de verimli, etkin, hızlı ve adaletli bir şekilde karar verilen yerler olması gerektiğine inanıyorum."
(İHA)