Kocaeli’de yeni Gebze Adalet Sarayı’nın açılışını yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “İlk defa Türk yargısı darbeye ve darbecilere, FETÖ’nün köpeklerine teslim olmadı” dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Adalet Bakanlığı tarafından inşa edilen yeni Gebze Adalet Sarayı’nın açılış törenine katıldı. Törene Bakan Bozdağ ile birlikte Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, Gebze Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ve protokol üyeleri katıldı.
Törende konuşan Bakan Bozdağ, "Dünün Türkiye’si ile bugününkü mukayese edildiğinde ne kadar büyük değişikliklerin gerçekleştiğini hep birlikte görüyoruz. UYAP Türkiye’nin yüz akı bir projesi olmuştur. Uzayan yargılama sürecini kısaltmak, vatandaşın lehine sonuçları tesis etmek bakımından çok büyük bir devrimdir bu. Eskiden bir dosya mahkemeye gelene kadar aylar geçiyordu. Şimdi düğmeye bastığınız anda devletin pek çok verilerine anında ulaşılabiliyor. UYAP sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında örnek proje olarak gösterilmektedir ve Amerika’da, Avrupa’da sayısız ödül almıştır. UYAP’ı önümüzdeki süreçte daha fazla geliştireceğiz. Yargı alanında en büyük reformlardan biri, Cumhuriyet döneminde Atatürk ile başlayan büyük hukuk reformu ve değişikliği kendisini rutin bir ilerlemeye bırakmıştır. Bana sorarsanız ikinci büyük reform da 20 Temmuz 2016 itibariyle İstinaf’ın faaliyete geçmesi ile olmuştur. Uzayan yargılamaları kısaltmak ve adaletin doğru tecelli etmesi noktasında İstinaf önemli görevler tecil edecektir” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de darbenin püskürtülmesinden memnun olmayan çok çevre var”
"15 Temmuz darbe teşebbüsü karşısında Türkiye büyük bir sınav vermiştir" diyen Bozdağ, “Bütün ülkemiz el birliği ile FETÖ terör örgütü üyesi askerler ve onlara eklemlenen bazı diğer askerler tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsü püskürtülmüştür. O sebeple aziz milletimizi, bu konuda canı pahasına fedakarlıkta bulunan herkese ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Türk halkı 7’den 70’e ülkeyi işgal eden işgalcilere karşı Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün arkasında nasıl bütün farklılıkları bırakıp bir araya geldiyse, aradan geçen 100 yılın ardından ilk defa bütün farklılıkları arkada bırakıp ülkesine sahip çıkmak için yekvücut olmuştur. Dünyanın başka ülkelerinde bir darbe teşebbüsü yaşansa ve insanlar tankların önüne yatsa, otomatik silahlarla açılan ateşin üzerine silahsız ve elindeki bayrakla gitse emin olun bütün uluslararası örgütler ve devletler o halkı kahraman ilan etmek, o halka ödüller vermek için yarışa girerlerdi. Ama Türk halkı bunu başarmasına rağmen bir takdir cümlesi bile duyamıyoruz. Yok, çünkü Türkiye’de darbenin püskürtülmesinden memnun olmayan çok çevre var. Çünkü Türkiye kaybedecek ve Türkiye üzerinde hesabı olan herkes kazanacaktı. Ama Türk halkı buna izin vermedi” dedi.

“İlk defa Türk yargısı darbeye ve darbecilere, FETÖ’nün köpeklerine teslim olmadı”
Yargımıza özel bir teşekkürü olduğunu söyleyen Bozdağ, “Türkiye başarılı olmuş darbeleri de gördü. Ancak Türk yargısı 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsüne gelene kadar hiçbir darbe döneminde başarılı bir sınav vermemiştir. Adeta darbecilerin müsteşarlığını yapmışlardı. Darbe daha gelmeden, emaresi görülür görülmez biata hazırız görevini gönderiyor ve düğmeye basıldığında da biat ediyorlardı. Ama ilk defa Türk yargısı darbeye ve darbecilere, FETÖ’nün köpeklerine teslim olmadı. O yüzden tüm yargımıza teşekkür ediyorum. Tarih 15 Temmuzda görevlerini anayasa ve yasalara uygun yaparak hukuka ve onuruna sahip çıkan yargı mensuplarını mutlaka yazacaktır. Asker içerisinde darbe teşebbüsüne iştirak etmeyen askerlerin yanında çok önemli bir görevi yerine getirmişlerdir” şeklinde konuştu.

“15 Temmuz’u unutturmamalıyız”
Türkiye’de bundan sonra hiçbir darbe teşebbüsünün olmasının imkanının olmadığını belirten Bozdağ, “Şimdi şu olacak bu olacak diye üfürüyorlar. Nereden üfürürlerse üfürsünler Türkiye’de bundan sonra hiçbir darbe teşebbüsünün olmasının imkanı yoktur. 79 milyon insanı ele geçirmeden bu işin yapılamayacağını herkes gördü. O yüzden ortada dolaşan bu söylentilere aldırmayın. Bu söylentiler Fethullahçı Terör Örgütünün içerideki adamlarının çözülmesini önlemek için yapıyorlar. İtirafçı olmasınlar, etkin pişmanlıktan yararlanmayı tercih etmesinler, örgütün çözülmesini önlesinler diye yapıyorlar. Bunu kendileri için yapıyorlar. Terör örgütünün elebaşlarının tamamı Amerika’da, Avrupa’da şu anda. Eğer itirafçı olurlarsa bizim kirli yüzümüz ortaya çıkar, çözülürsek Amerika’da da rahat edemeyiz diye düşündükleri için bunu yapıyorlar. Türkiye 15 Temmuz’da bölünmekten, rejim değişikliğinden, FETÖ’nün kendini Gülenler’in talimatıyla yapacağı Kur’an ve İslam’daki tahripten, buna karşı çıkan Türk halkının sokağa çıkmasıyla başlayacak bir iç çatışmadan, ekonominin iflasından, işgalden ve Sivas’ta reddedilen mandanın Türkiye’ye getirilmesinden kurtuldu. Türkiye’nin 100 yıl geriye gitmesinden, demokrasinin yok edilmesinden kurtuldu. Bu yüzden biz 15 Temmuz’u unutmamalıyız. Mesele bitti diye herkes kendi kodlarına dönerse bu mücadele zaafa uğrar. Türkiye’nin yoluna güçlü bir şekilde gidebilmesi için bu 15 Temmuz ittifakının sona ermemesi lazım. Ama aradan geçen zamanda FETÖ’nün başladığı propagandalarına Türkiye’nin bazı kesimlerinin yeniden inanmaya başladığını üzülerek görüyorum” ifadelerini kullandı.
Gebze Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu’nun açılış konuşmasını yapmasının ardından kürsüye gelen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, “Adalet mülkün temelidir. Adaletsiz yaşamamız mümkün değil. Adaletsiz en devlet ne de millet olunur. Ama adaleti hakimlerimizin, savcılarımızın derme çatma yerlerde gerçekleştirmesi çok zor. Merdiven altı yerlerde adalet dağıtılmaz. Bunu görüyoruz” dedi.

"Türkiye’nin yeni yüzü adalet alanında kendini gösterecek"
Kocaeli Valisi Güzeloğlu da, “Adalet sarayları aslında tarafsız ve bağımsız yargımızın, bu yargı fonksiyonunda görevli adalet çalışanlarımızın ve insanımızın da beklediği bir hizmet standardıdır. Gebzemiz bu ölçekte üretim yaparak ülkemize katkı verirken, 15 Temmuz darbe kalkışmasının ilk anlarından itibaren ayakta olan, Türkiye’nin her noktasından gelen vatandaşlarımızın bir arada, uyum içinde yaşadığı bir kültür mozaiğine sahiptir. Bugün hizmete girecek adalet sarayımız adaletin tecellisini gerçekleştirecek, Gebze’de kamu hizmetlerinin standardını en üst noktasına çıkartacak ve inanıyorum ki değişen ve gelişen Türkiye’nin yeni yüzünü adalet alanında en iyi şekilde gösterecektir” diye konuştu.
Bakan Bozdağ, konuşmaların ardından protokol üyeleri ile birlikte yeni Gebze Adliye Sarayı’nın açılış kurdelesini kesti. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Gebze Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu, Bakan Bozdağ ve davetlilere adliyeyi gezdirdi. Adliyenin arkasında yer alan 15 Temmuz Şehitler Parkı da açıldı.
(İHA)