Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, "Türkiye meşru yöntemlerle yapılmayan bu anayasayı hiç bir surette tanımayacak" dedi.
HDP Grup Toplantısı’nde konuşan Bilgen, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in çocuk istismarına karşı açıklama yaptığını kaydederek, "Erken evliliğin olduğuna dair İslam’da da her olmadığına dair son derece önemli bilgilendirmeler yaptı. Keşki Diyanet İşleri Başkan’ı Cumhurbaşkan’ndan önce söyleseydi. Keşke İlamın yaklaşımının iktidardan bir mesaj almadan önce ifade etseydi, bize buradan daha büyük saygıyla kendisine teşekkür etseydik. Aynı Diyanet İşleri Başkan’ı 15 Temmuz sonrasında bazı kişilere mezarlıklarda yer verilmemesine ilişkin olarak cenazeye saygısızlık, taziye evini açmama, cenaze evinde Kuran okuyan hocaya görevden almanın İslam’da yeri olup olmadığını söyleyebilse" ifadelerini kullandı.
Bilgen, işkence nedeniyle 98 yılından beri ilk defa ve yeniden Birleşmiş Milletlerin Türkiye’yi ziyaret ihtiyacı duyduğunu belirterek, "Geçtiğimiz günlerde Cerablus halk kent Meclis’ini rüşvet nedeniyle protesto düzenliyor. Avrupa Parlamentosu’na posta atarken, biraz dönüp bakmak lazım. ’Fransa’da da Olağanüstü Hal var" diyorsunuz. Fransa’da hapishanelerde kaç gazeteci var? Fransa’da kaç kişi sorgusuz, sualsiz işten atıldı? Fransa’da kaç Belediye’ye kayyum atandı? Fransa’da kaç milletvekili cezaevinde? Sizin yüzünüzden, sorumsuzluğunuz, ciddiyetsizliğiniz yüzünden bütün bir ülke cezalandırılıyor. Biz siyasi istikrarın olmadığı yerde, ekonomik ilişkilerin geliştirilemeyeceğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA
Bilgen, Anayasa konusunu kulis bilgisi gibi kotarmaya çalışılabileceğini öne sürerek, "Bir Anayasa tartışması düşünün ki, gazeteciler içeriğini bilmiyorlar, akademisyenler, Anayasa hukukçuları içeriğini bilmiyorlar, işçi, genç, kadın bilmiyor. İçeriğini parti yöneticileri, milletvekilleri bilmiyor. Böyle bir demokrasi, değişim olabilir mi? Onun için bize vatan, millet edebiyatı yapmayın. İster sonra kurulacak kabinede Bakanlık almış olun, ister Başkan Yardımcılığı. Türkiye meşru yöntemlerle yapılmayan bu Anayasa’yı hiç bir surette tanımayacak. Bir sistem krizi olduğunun farkınayız. Yangından mal kaçırarak, saklayarak, metnini açıklamaya cesaret etmediğiniz bir Anayasa değişikliğini Parlamento’da bul kafayı al parayı gibi mantığıyla 330 bularak ya da OHAL koşullarında referansla geçirseniz bile bu Anayasa’nın meşruiyeti olmayacak" dedi.
Bilgen, Selahhattin Demirtaş’ın sansürlenen mektubunu TBMM Başkanı’na göndereceklerini ve demokrasi müzesine koyulmasını isteyeceklerini söyledi.
Avusturya Parlamento üyesi Christoph Wavritz ve diğer üyeler de grup HDP Toplantısını izledi.
(İHA)