Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye ve KKTC, hemen bir barışın gerçekleşmesi yönünde güçlü iradeye sahiptir. Bunu, 2004 referandumunda gösterdik daha sonra müzakereler tekrar başladığında da gösterdik” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, çalışma ziyareti için Ankara’da bulunan KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Özkan Yorgancıoğlu’nu anavatanda ağırlamaktan onur duyduğunu belirten Davutoğlu, KKTC’nin 31’inci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Başbakan olduktan sonra, ilk ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdiğini hatırlatan Davutoğlu, ziyarette hem Kıbrıs görüşmelerinde gelinen noktayı Başbakan olarak değerlendirme imkanı hem de yeni hükümet olarak atılacak adımları istişare etme olanağı bulduklarını ifade etti. Türkiye ile KKTC arasında ciddi adımlar atıldığını kaydeden Davutoğlu, “KKTC’nin demokratik anlamda yerleşik kültürünün güçlenmesi ve istikrarın hakim olması öncelikli tercihimizdir. KKTC, birçok seçimde demokratik olgunluğunu ispat etti. İnşallah önümüzdeki dönemde de siyasi istikrarı koruyarak, ondan sonra da demokratik çizgisini her zaman sürdürecektir. Türkiye ile KKTC arasında çok yakın ilişkilerle ortak ekonomik faaliyetler konusunda ciddi adımlar atılmıştır. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri inşallah Anadolu’yu Kıbrıs’a, anavatanı yavru vatana bağlayacak olan su geçişidir” ifadesini kullandı.

“GÖNÜL BAĞI, SU ÜZERİNDEN FİİLİ BAĞA DÖNÜŞTÜRÜLECEK”
Türkiye ile KKTC arasındaki gönül bağının su üzerinden fiili bağa dönüştürüleceğini belirten Davutoğlu, “Proje ilk defa ortaya atıldığında, Cumhurbaşkanımız da bunu bir barış projesi olarak takdim etmişti. İnşallah bunu en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Kıbrıs’ın su konusundaki makus talihi de değişmiş olacak” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE HER TÜRLÜ MÜZAKEREYE DESTEK VERMEYE HAZIR”
Türkiye’nin her türlü müzakereye destek vermeye hazır olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, “Birçok kez vurguladığımız gibi Türkiye ve KKTC, hemen bir barışın gerçekleşmesi yönünde güçlü iradeye sahiptir. Bunu, 2004 referandumunda gösterdik daha sonra müzakereler tekrar başladığında da gösterdik. Son dönemde de hep Türkiye Cumhuriyeti, her türlü müzakerelere destek vermeye hazır olduğunu beyan etti, diğer garantör devletleri de buna destek vermeye davet etti. Ayrıca uluslararası konferans davetinde bulundu” diye konuştu.

“ANASTASİADİS, SÜREKLİ BİR ZAMAN KAZANMA ÇABASI İÇİNDE OLDU”
Rum yönetiminin sürekli bahanelere sığındığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Maalesef Hristofyas döneminde elde edilen sonuçlar ile Anastasiadis döneminde ortaya çıkan ümitvari tabloya rağmen, muhafaza edilemedi. Sayın Anastasiadis, önce ekonomik krizi, arkasından diğer gerekçeleri öne sürerek sürekli zaman kazanma çabası içinde oldu. Son olarak da Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sismik çalışmalarla ilgili hususu bahane etti. Halbuki biz en başından beri, Kıbrıs’ın ekonomik bölgesinde, münhasır ekonomik alanındaki doğal kaynakların barışın itici bir gücü olacağı kanaatini ifade ettik. Her zaman ‘ya bir an önce müzakerelere gidilsin, bir an önce barış sağlansın ve bu kaynak barıştan sonra Kıbrıs’ın inşası için, güçlenmesi için kullanılsın. Aynı zamanda da hep iki toplumu birbirine kaynaştırsın hem de Türkiye ile Yunanistan’ın ortak bir Doğu Akdeniz barışını gerçekleştirmesinde önemli bir zemin teşkil etsin’ dedik. Bu zor olacaksa, müzakereler bir müddet daha sürecekse; ki biz bir an önce bitmesini isteriz, bu sefer de ortak bir komite kurulmasını teklif ettik. Bu ortak komite, iki tarafın haklarını da gözeten çalışmalarla doğal kaynakların kullanımına yönelsin.”
Kıbrıs ile ilgili görüşlerini ABD Başkan Yardımcısı Biden ile de paylaştığını ifade eden Davutoğlu, Biden’ın Kıbrıs’a yaptığı ziyaret sonrasında müzakerelerin ivme kazandığını belirtti.
Basın açıklamasının ardından akşam yemeğine geçildi. Yemeğe, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, KKTC Maliye Bakanı Zeren Mungan ve diğer yetkililer katıldı.
(İHA)