Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki mücadelesi alelade bir tercih değil, hayati bir zorunluluktur. Dünyanın enerji kaynaklarının güvenliği de bu bölgelerin terör örgütlerinden ve teröristlerin faaliyetlerinden arındırılmasına bağlıdır” dedi.
İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi başladı. Kongreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve çok sayıda yabancı konuk katıldı.
Mesajı ‘barış için paylaş’ olarak belirlenen kongrede son olarak kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikten mahrum 1,1 milyar insanın 650 milyonunun sahra altı Afrika’da yaşadığını söyledi. Bölgedeki durumun aciliyeti nedeniyle çalışmaları bölgede yoğunlaştırdıklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin Afrika’ya yaklaşımının hiçbir çıkara dayanmadığını ifade etti.

“HUZUR VE BARIŞ GETİRMEK İÇİN GELİN EL ELE VERELİM”
Katılımcılara bir çağrıda bulunan Erdoğan, “Suriye’ye, Irak’a, Ortadoğu’ya huzur ve barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep’teki küçük bir çocuk şöyle ufka baktığında içi umutla dolmalı ancak bugün Halep’te ufka bakan çocuklar sadece helikopterlerin ve uçakların kendilerini hedef alan bombalarını görüyor. Musul’da ufka bakan bir çocuk, özgürce gelecek hayalleri kurabilmeli ancak bugün Musul’daki çocuklar ufka baktıklarında sadece DAEŞ zulmüyle, DAEŞ sonrası maruz kalma korkusu yaşadıkları mezhepçilik tehdidinin mukayesesini yapabiliyor. Bunun için biz diyoruz ki; Suriye’de çatışmaların durması ve insani yardımların hiçbir kısıtlama olmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gelin hep birlikte gayret sarf edelim. Musul’un, hem DAEŞ tehdidinden hem mezhepçilik baskısından kurtarılabilmesi için gelin birlikte mücadele edelim. Kongremizin temasında ifade edildiği gibi gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım, gelin yeni ufukları hep birlikte kucaklayalım” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN SURİYE VE IRAK’TAKİ MÜCADELESİ HAYATİ BİR ZORUNLULUKTUR”
Erdoğan, Türkiye’nin tüm terör örgütleriyle mücadele edecek imkan ve kararlılığı sahip olduğunu da ekleyerek, “Madem ki terör küresel bir sorundur, öyleyse ülkemizin bu mücadelesine diğer devletlerden destek beklemek de hakkımızdır. Bunun için kendi topraklarımızda nasıl yoğun ve başarılı bir mücadele yürütüyorsak, ülkemize yönelik terör tehditlerinin kaynağı durumundaki Suriye ve Irak’ta da aynı hakka sahip olduğumuza inanıyorum. Türkiye’nin, Suriye ve Irak’taki mücadelesi alelade bir tercih değil, hayati bir zorunluluktur. Dünyanın enerji kaynaklarının güvenliği de bu bölgelerin terör örgütlerinden ve teröristlerin faaliyetlerinden arındırılmasına bağlıdır. Dolayısıyla biz kendi milli güvenliğimizde, bütün bunlarla beraber dünyanın enerji güvenliği için de mücadele ediyoruz. Dünya Enerji Kongresinden sizler aracılığıyla bu doğrultuda verdiğimiz mesajların ilgili tüm muhataplara açık ve net şekilde ulaşacağına inanıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından aile fotoğrafı çektirildi.
(İHA)