Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’u resmi törenle karşıladı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki tören öncesinde, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un makam aracı, protokol girişinin önündeki caddeden iki ülkenin bayraklarını taşıyan atlı tören birliği eşlinde Saray’a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un, platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde milli marşlar çalındı. Tarihteki 16 Türk devletini temsil eden üniformalı askerler ve bayrakların önünde yürüyen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, “Merhaba Asker” diyerek tören birliğini selamladı.
İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın merdivenlerinde Türkiye ve Türkmenistan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi.
Törene; Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katıldı.

TÖREN ALANINA GİREN KÖPEK KORUMALARA ZOR ANLAR YAŞATTI
Tören sırasında alana giren bir köpek korumalara zor anlar yaşattı. Korumalar tarafından kovalanan köpek gözden kayboldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, baş başa görüşmelerinin ardından, heyetler arası görüşmelere katılacak. Görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamevdov, anlaşmaların imzalanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda akşam yemeği verecek.

İLK ZİYARET FİRAKİ ANITINA
Türkmen lider Berdimuhamedov, Ankara’daki temaslarına Dikmen Vadisi’ndeki şair Mahtumkulu Firaki’nin anıtını ziyaret ederek başladı. Berdimuhamedov’un Dikmen Vadisi içerisindeki Türkmenistan Parkı’nda bulunan anıt ziyaretine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek eşlik etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı parkta aracından inen Türkmen lideri, Gökçek ve beraberindeki heyet karşıladı. Yeşil halı üzerinde yürüyerek şair Firaki’nin anıtının önüne gelen Berdimuhamedov, anıta çelenk bıraktı. Anıta saygı selamı veren Berdimuhamedov, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na hareket etti.
1724-1807 yılları arasında yaşamış olan Mahtumkulu Firaki, Türkmen şairlerin en önemlileri arasında yer alıyor. Dikmen Vadisi’ndeki Mahtumkulu Firaki anıtı, 29 Şubat 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Gurbangulu Berdimuhamedov’un teşrifleriyle açılmıştı.
(İHA)