Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün Musul’daki 49 kardeşimiz, 3’ü yerel sözleşmeli memur, orada kaldılar. Buraya gelen 46 kardeşimiz de 75 milyonun her bir ferdinin gönlündeydi. Onlara vatan topraklarına hoş geldiniz diyorum" dedi.
Esenboğa Havalimanı’nda Başbakanlık otobüsünün üzerine kurulan kürsüden açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, "Daha önce Lübnan’dan pilotlarımızı aldığımızda, Suriye’den gazeteci Bünyamin kardeşimizi aldığımızda ve onlar da kardeşimizi dünyanın her bir köşesinden vatanımıza sağ sağlim getirdiğimizde duyduğumuz hissi bir kez daha tekrar ediyorum. Bünyamin Türkiye sınırlarına yaklaştığında şunları demişti; ‘Sayın Bakanım hep devletimize ve milletimize güvendim ama bazen acaba başka konular zihinleri meşgul ediyor mu diye sordum’ dedi. Ben o zaman Bünyamin kardeşime şunu söyledim, ’Bünyamin kardeşim bizim için 1 kişi 75 milyon kişidir, 75 milyon kişi de 1 kişidir.’ Bugün Musul’daki 49 kardeşimiz, 3’ü yerel sözleşmeli memur, orada kaldılar. Buraya gelen 46 kardeşimiz de 75 milyonun her bir ferdinin gönlündeydi. Onlara hoş geldiniz diyorum, vatan topraklarına hoş geldiniz diyorum. Bu süreçte sorumlu yayın yapan bütün gazetecilere teşekkür ediyorum. Sorumsuz yayın yapanları siz biliyorsunuz, onları da Allah’a havale diyorum. Ama sorumlu yayıncılık yapan, basiretle gelişmeleri takip eden basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU’NDAN ULUSLARARASI TOPLUMA MESAJ
Son mesajını uluslararası topluma gönderen Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Biz ayrılığın ne olduğunu son 3 ay içerisinde derinden hissettik. Biz acaba yarın ya da bir saat sonra ne olacak diye kaygıyla beklemenin nasıl ızdıraplı süreç olduğunu 49 kardeşimizle derinden hissettik. 4 senedir Suriye, Irak ve Filistin’de yaşananlara sessiz kalanlara sesleniyorum. Biz güçlü bir devlet olarak bu kardeşlerimizi buraya getirdik ama ya vatanlarına, evlerine kavuşamayanlar, 1.5 milyona yakın Suriyeli mülteci kardeşimiz, dün Kobani’den giren kardeşlerimiz, daha önce Irak’tan, Suriye’den gelen Arap, Türk, Türkmen, Kürt, Yezidi, Hristiyan bütün bu dost ve kardeşlerimiz, onlara kim sahip çıkacak. Onlara sahip çıkmanın vaktidir, o yetimlere sahip çıkmanın vaktidir. Bizi bu kardeşlerimize sınırlarımızı açtığımız için tenkit edenlere sesleniyorum, nasıl bu 49 kardeşimizin canı bizim için azizse bilsinler ki Suriye’de ve Irak’ta yaşayan her bir kardeşimiz, hangi etnik, hangi mezhebi kökenden olursa olsun her birinin canı azizdir, her biri insandır. Anadolu topraklarına doğru sığınmaya gelen kim olursa ’Sen kimsin’ diye sormayız, ’Dinin nedir’ diye sormayız, ’Mezhebin nedir, etnik geçmişin nedir’ diye sormayız, demeyiz. Bu Anadolu toprakları, ana kucağıdır, gelin deriz. Çünkü biz ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen bir felsefeden geliyoruz. Şimdi uluslararası toplumun harekete geçme vaktidir. Yetimlere, eşini kaybeden o masun hanımlara, babasını kaybeden yetimlere, çocuklarını kaybeden anne babaya sahip çıkma vaktidir. Nasıl biz sahip çıkıyorsak dünyanın her bir yerinde onlara sahip çıkılması için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biz biliriz ki mazlumlara sahip çıkanın duası kabul olur. Mazlumlara sahip çıkanın kendisi zor duruma düştüğünde ilahi bir tecelli ona yardım eder. Bundan sonra da her bir vatandaşımızı dünyanın neresinde olursa olsun koruma kudretini göstermeye devam edeceğiz, hem de dünyanın neresinde olursa olsun tek bir mazlumun gözyaşını silmek bize nasipse o gözyaşını silmek için bir an bile beklemeyeceğiz. Allah bu millete ve devlete öylesine bir merhamet ve şefkat versin ki bütün mazlumlara ve vatandaşlarımıza sahip çıkabilelim. Allah devletimize zeval vermesin, milletimizi aziz eylesin, bir daha bu aziz kardeşlerimize böyle ayrılıklar yaşatmasın. Allah’a emanet olun. Bayramınız kutlu olsun. Gelecek Kurban Bayramınız da hep beraber Türkiye’ye, tüm insanlığa, bütün İslam alemine hayırlı olsun."
Başbakan Davutoğlu’nun konuşması sırasında duygulu anlar yaşandı. 46 Türk vatandaşının yakınları sevinç çığlıkları içerisinde apronda "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Ya Allah Bismillah Allah’u ekber" sloganları attı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamaları sırasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek Avcı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de yanında yer aldı.
(İHA)