TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne’de yedek milletvekilliği ile ilgili açıklamada bulundu.
Birlik Vakfı Edirne Şubesi Kurucusu Diş Hekimi Halil Şervanlı’nın cenazesine katılmak üzere Edirne’ye gelen TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Günay Özdemir ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 71’inci Birleşmiş Milletler Zirvesi için gittiği New York’a “yedek milletvekilliği” açıklaması hakkında gazetecilere açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sistemin bir an önce başlaması gerektiği vurgulayarak, “Milliyetçi Hareket Partisine seçilen milletvekilimiz, mazbatasını İstanbul’a almaya gelirken havaalanına giderken trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Ve milletvekilliği yemini edemediği için de milletvekilliği sıfatını alamamıştı. Ama daha dönem sonuna kadar MHP’nin milletvekilliği eksiği olarak devam etti. Bizden sonra Osman Yağmurdereli gibi Allah Rahmet eylesin, birçok milletvekilimiz, vefat ettiğinde yeri boş kalıyor. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde hangi siyasi patiden olursa olsun, eksilen milletvekili, yerini doldurabilecek, bir sistemi Türkiye Büyük Millet Meclisine kazandırmak gerekir. Zaman zaman sayıyı 10-12 eksikle dönem sonu tamamlıyoruz. Bu anlamda bir eksiklik olduğu zaman yedekli seçim sistemini mutlaka kazandırmak lazım. bu belediye meclislerinde zaten var. Eksilme olduğunda, hemen yedek listenin ilk sırasında olan geliyor. Bu anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisini, milletin temsilinde düşünki, Edirne bazında veya Bayburt bazında. Edirne’nin 3 milletvekili var. Bayburt’un 2 milletvekili var. 2 milletvekilinin 2’side herhangi bir nedenle milletvekilliği yapabileceği durumda vefat etmiş. Edirne veya Bayburt’un sayısının düşerek hiç sayısı olmadan temsilini 2-3 yıl gibi idare etmek herhalde bir il için doğru değil, o nedenle sistemi bir an önce oturtmak gerekiyor” dedi.

Bakan Müezzinoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın "Darbe tehdidi sürüyor. 15 Temmuz’da asker ile yapılamayan darbe şimdi toplumun tabanında geniş mağduriyetler yaratılarak yapmak isteyen FETÖ’cü kriptolar ve Erdoğan düşmanları var" açıklamasına ilişkin, “Sayın Demirtaş’ın hangi amaçla söylediğini benim burada yorumlamam doğru olmaz. Ama Türkiye hızla normalleşen, 16 Temmuz sabahı bu millet, bu ülkede, hiç kimsenin, hiçbir gücün, bu ülkede darbe yapamayacağını gösterdi. Kim hangi niyete girerse girsin, 16 Temmuz sabahı görüntüsünün fotoğrafını gözünün önüne koysun. Dersi oradan alsın. Dolayısıyla bu millet hiçbir çapulcuya pabuç bırakacak, hiçbir darbeciye kaderini teslim edecek bir millet değil. Bu ülkede artık darbe gibi bir düşünceyi kafasından geçirip de kendi gönlünde bile konuşabileceğine ben inanmıyorum. Bir başkasıyla paylaştığı an zaten o darbecinin başına neler gelebileceğini kendisi de görür. Ama Türkiye’nin hızla normalleşmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise yedek bakan yardımcılığı ve yedek milletvekilliğinin dünyanın birçok yerinde olduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti. Tabakoğlu, Müezzinoğlu’na Edirne’de bulunan Sağlık Müzesi’nin minyatürünü hediye etti.
(İHA)